EVROVIZIJA

Malmö 2013: Prepričljiva zmaga za Dansko in bosonogo Emmelie

Na 58. evrovizijskem izboru je slavila Danska, s skladbo Only Teardrops. Vsaj tako so v enakovrednem razmerju odločili gledalci ter strokovne komisije 38 držav. Drugo mesto je zasedel Farid Mammadov iz Azerbajdžana, z Zlato Ognevich pa je bila tretja Ukrajina.

V velikem finalu se je za zmago borilo 26 skladb. Vsaka izmed njih je imela svojo zgodbo, a le
ena je bila tista prava. Tista, ki sliši na ime Only Teardrops, ki jo prepeva 20-letna Emmelie.

V Malmöju se je letošnji, že 58. izbor za pesem Evrovizije 2013, začel – tako kot se za takšno prireditev spodobi – spektakularno, in sicer ob glasbeni točki in uvodni skladbi We Write the Story, ki sta jo napisala člana nekoč uspešne in še danes priljubljene zasedbe ABBA Benny Andersson in Björn Ulvaeus.

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Emmelie de ForestFoto: Alesh Maatko

Glasbeno temovanje je tokrat otvorila ene izmed držav velikih pet, Francija. Njihova predstavnica, Amandine Bourgeois, je zapela skladbo L’Enfer Et Moi. Energičen in vokalno brezhiben nastop bo zagotovo ostal v spominu marsikaterega oboževalca tudi po finalnem večeru, pa četudi ji je na koncu uspelo osvojiti le 23. mesto.

Litva je država, ki se že nekaj let zaporedoma presenetljivo uvrsti v finale. Tudi letošnjemu predstavniku Andriusu Pojavisu je to uspelo, in sicer s skladbo Something. Vijolično obarvan nastop je Litvi prinesla 22. mesto v finalu, s skromnimi 17 točkami.

Kot tretja je na oder prišla 23-letna Aliona Moon iz Moldavije. Alione se zagotovo spomnimo po njeni obleki, s katero je že na vajah osupnila marsikoga. Kljub manjšim težavam z vokalom je pokazala soliden in prepričljiv nastop. Na koncu skladbe O Mie se je Aliona skromno zahvalila občinstvu, na koncu pa se je uvrstila na 11. mesto.

Finska je poskrbela za barvit nastop.Foto: Alesh Maatko

Barvitost, pirotehnka, konfeti, nasmejanost, energičnost, poročni zvonovi, lezbični poljub … so dejstva, ki najbolj opisujejo nastop finske predstavnice Kriste Siegfrids. Odlično izpeljan nastop, kar pa so gledalci in žirija nekako spregledali, saj so ji namenili le 13 točk, kar je zadostovalo za 24. mesto. 

Po energični Finki je na oder prišla še ena država iz družine velikih 5, in sicer Španija, ki jo letos predstavlja skupina El Sueño De Morfeo s skladbo Contigo Hasta El Final. Nastop se je sicer začel z malce tresočim vokalom pevke Raquel, na koncu pa so končali na 25. mestu.

Za marsikatere je bila uvrstitev Belgije v finale veliko presenečenje. Roberto Bellarosa je dokazal, da si je mesto v finalu brez dvoma zaslužil, prvič smo ga lahko skozi vse vaje in polfinalni izbor videli nasmejanega na odru. Soliden nastop, katerega sta občinstvo in žirija nagradila z odličnim 12. mestom.

Kot sedma po vrsti je nastopila Estonka Birgit Õigemeel s skladbo Et uus saaks alguse. Bodoča mamica se je na koncu dolgo zahvaljevala občinstvu, uvrstiti se ji je uspelo na 20. mesto.

Če smo mislili, da bo finalni izbor minil brez Slovenije, smo se zmotili, saj je za Belorusijo plesal Žiga Sotlar. Alyona Lanskaya, ki je prišla iz planeta Solyaoh, je znova pokazala energičen in vokalno soliden nastop, prepleten z veliko koreografije in pirotehnike. Zbrala je 48 točk, kar jo je na tabeli uvrstilo na 16. mesto.

Energičen beloruski nastop …Foto: Alesh Maatko

Če bi komu od živčnosti narasel pulz, bi zagotovo na pomoč priskočil malteški predstavnik Gianluca Bezzina, saj je po poklicu zdravnik. Vedno nasmejani pevec je tudi tokrat žarel od sreče, na odru pa je povsem sproščeno poskakoval, pri refrenu pa je tudi občinstvo v dvorani pelo z njim. Na koncu je zasedel mesto odlično 8. mesto.

Rusinja Dina Garipova, oborožena s švedskimi spremljevalnimi vokalisti, je delovala dokaj prestrašeno na odru. Z malce tresočim vokalom ji je vseeno uspelo prepričati žirijo in občinstvo, svoji državi je pripela odlično 5. mesto.

Na svoj račun je prišla tudi Nemčija, ki letos v boj pošilja vsem dobro znano Cascado s skladbo Glorious. Pevka je s popolno sproščenostjo in energičnostjo osvojila dvorano. Ponudili so vokalno soliden nastop, ki so ga začinili še z veliko pirotehnike. Nemčiji žal ni uspelo osvojiti vidnejše rezulate, Cascada se je uvrstila na 21. mesto.

Armenija je bila tudi ena izmed presenečenj polfinalnega izbora, saj je njihovo uvrstitev napovedala le peščica oboževalcev. Skupina Dorians je znova ponudila prepričljiv nastop s skladbo Lonely Planet, za kar so si zaslužili 41 točk, kar je zadostovalo za 18. mesto.

Veselje po zmagi …Foto: Sander Hesterman (EBU)

Švedski predstavnik Robin Stjernberg

Kot šestnajsti po vrsti je na vrsto prišel tudi Robin Stjernberg,
predstavnik gostiteljice Švedske. Švedi so se za svoj nastop še posebej
potrudili s kamerami, videli smo kar nekaj odličnih posnetkov le teh.
Robin svoje oboževalce nikakor ni razočaral, pokazal je energičen in
vokalno odličen nastop, katero so začinili še z izjemno akrobatsko
koreografijo in ognjemetom. Dvorana je po nastopu ponorela, aplavzu kar
ni bilo konec, na koncu pa je Švedu uspelo osvojiti le 14. mesto z 62
točkami.

Po kratkem premoru je dvorana z bučnim aplavzom pozdravila nizozemsko predstavnico Anouk, ki se je predstavila z balado Birds. Nizozemski je pevka po dolgih letih čakanja končno pripela finale, česar so se neizmerno razveselili. Anouk je znova odpela brezhibno, tudi tokrat se je držala obljube, da ne bo niti enkrat pogledala naravnost v kamero. Dvorana je po njenem nastopu dobesedno norela, na koncu ji je uspelo osvojiti 114 točk, to pa je pomenilo uvrstitev na odlično 9. mesto.

Preboj v finale je uspel tudi romunskemu predstavniku Cezarju. Na oder je pripeljal pop opero It’s My Life, ki je po mnenju nekaterih najslabša skladba letošnjega izbora. Kakorkoli, v finalu je znova pokazal vokalno odličen nastop, rdeče obarvan nastop pa je pristal na 13. mestu z 65 točkami.

Velika Britanija: Bonnie Tyler – Believe In MeFoto: Sander Hestermann (EBU)

Legenda na evrovizijskem odru

Čas je napočil tudi za nastop legendarne Bonnie Tyler s skladbo Believe In Me. Dvorana jo je pozdravila z bučnim aplavzom. Bonnie se je sicer na začetku borila z vokalom, nakar se je pobrala in pokazala soliden nastop, katere se niti ona, niti Velika Britanija ne bo sramovala. Na koncu skladbe se je pevka veličastno dvignila v zrak. Prav ta trenutek in sam nastop na Evroviziji bo pevki zagotovo ostal v lepem spominu, kljub temu, da se je uvrstila šele na 19. mesto s 23 točkami.

Zagotovo ni imel lahke naloge ByeAlex iz Madžarske, saj je nastopil takoj po državi gostiteljici. Barvit nastop, ki se poplnoma razlikuje od vseh dosedanjih. Pevec deluje malce zmedeno na odru, kar pravzaprav doda neko simpatičnost samemu nastopu. Uvrstitve v finale se je zelo razveselil, še bolj pa se je veselil po koncu razglasitve rezultatov. Madžarska je osvojila odlično 10. mesto.

Kot 18. na vrsti se je pojavila največja favoritinja letošnejga izbora. Po skromnem madžarskem nastopu je svoje tri minute dobila Emmelie De Forest s skladbo Only Teardrops. Dvorana je norela od začetka pa do konca nastopa, Emmelie pa je morda prav zaradi tega zažarela na odru. Voklano je bila več kot odlična, pokazala je profesionalno izpeljan nastop. Zmagati ji je uspelo z 47 točkami prednosti, naslednje leto se tako izbor seli po vsej verjetnosti v Kobenhavn.

Novinarska konefernca po zmagi Emmelie De ForestFoto: Alesh Maatko

Farid Mammadov, predstavnik Azerbajdžana, je na oder prišel s skladbo Hold Me. Ob tem nastopu je zagotovo srce začelo biti hitreje marsikateri ženski gledalki. Azerbajdžan se vsako leto še posebej potrudi glede odrskega nastopa, enako je bilo tokrat! Vokalno in vizualno odličen ter prepričljiv nastop, kar so nagradili z 234 točakami in odličnim 2. mestom.

Za vokalno brezhiben in zelo čustven nastop je poskrbel predstavnik Islandije. Eythor Ingi
je evrovizijsko občinstvo prepričal s preprostim nastopom, med katerim
smo v ozadju lahko videli pravljične podobe iz Islandije. Skladba Ég á Líf je zbrala 47 točk in zasedla 17. mesto.

Zastonj alkohol prihaja iz Grčije, njihovi predstavniki Koza Mostra in Agathon Iakovidis so zapeli skladbo Alcohol Is Free. Fantje so prava energijska bomba na odru. Grčija se je letos znova razveselila odličnega 6. mesta, osvojiti jim je uspelo 152 točk.

Ukrajinka Zlata Ognevich nas je znova popeljala skozi svoje pravljično potovanje v sladbi Gravity. Ukrajinski nastop si bomo zagotovo zapomnili po velikanu, pravljičnem ozadju, predvsem pa po brezhibnem vokalu pevke. Ukrajini, ki velja za zelo uspešno evrovizijsko državo, je letos kombinacija žirije in televotinga prinesla 214 točk, kar je bilo dovolj za 3. mesto.

Med šov programom so organizatorji poskrbeli za veličasten šov program

Med glasovanjem nas je zabavala lanskoletna zmagovalka Loreen, ki se je predstavila s tremi skladbami. Nastop se je začel z We Got The Power, zapela je tudi drugouvrščeno skladbo iz nacionalnega izbora 2011, My Heart Is Refusing Me, na koncu pa ni manjkala pričakovana Euphoria.
Med izvedbo lanskoletne zmagovalne skladbe Euphoria je v dvorani znova
začelo snežiti. Skratka, Loreen je poskrbela za pravo glasbeno
poslastico.

Večer je popestril tudi popularni Eric Saade, ki je
izvajalce zabaval iz takoimenovane ‘zelene sobe’. Mladeniča se zagotovo
spomnimo iz leta 2010, ko je s svojo skladbo Popular zasedel 3.mesto.

The Winner Takes It All je pred začetkom razglasitve rezultatov zapela
Sarah Dawn Finner, ki smo jo v vseh treh evrovizijskih večerih videli v
vlogi Lynde Woodruff.

Marco Mengoni iz Italije je pripeljal skladbo L’Essenziale.
Preprost, a prepričljiv nastop – to pa je tudi vse kar nam je letos
ponudila Italija. A nekako je to bilo čisto dovolj, saj je Marco
občinstvo osvojil z neizmerno karizmo in odličnim vokalnim nastopom.
Italiji je letos pripel 7. mesto in zbral 126 točk.

Na oder je stopila tudi Margaret Berger, predstavnica Norveške. Kot prerojena je zasedla oder in se mu popolnoma prepustila. Pokazala je odličen in zelo prepričljiv nastop, s kamero je koketirala kot za šalo, nastop in skladba sama pa se bosta v spomin vtisnila marsikateremu gledalcu evrovizijskega izbora. Norveški je po lanskoletni slabi uvrstitvi prinesla 191 točk, kar je zadostovalo za odlično 4. mesto.

Zadnja balada je prišla iz Gruzije. Nodi Tatishvili in Sophie Gelovani sta prepevala skladbo Waterfall, za katero je poskrbel Thomas G:son, avtor lanskoletne zmagovalne skladbe Euphorie. Vokalno brezhiben nastop, ki so jo popestrili z vsemi mogočimi pirotehničnimi efekti. Gruzija si je letos zmage zelo želela, a na koncu so se morali zadovoljiti le s 15. mestom. 

Izbor je zaključil Ryan Dolan iz Irske, s skladbo Only Love Survives. Vokalno je pokazal malce šibkejši nastop, kot smo ga bili navajeni iz vaj, a vseeno je vse skupaj delovalo energično in prepričljivo. Želja glede ponovne zmage v Malmöju se jim žal ni uresničila, saj so zasedli zadnje, 26. mesto, s skromnimi 5 točkami.

Novinarska konefernca po zmagi Emmelie De Forest.Foto: Alesh Maatko

58. izbor za pesem Evrovizije 2013 – izbrani finalisti za veliki finale:

1. Francija: Amandine Bourgeois – L’enfer Et Moi
2. Litva: Andrius Pojavis – Something
3. Moldavija: Aliona Moon – O Mie
4. Finska: Krista Siegfrids – Marry Me
5. Španija: ESDM – Contigo Hasta El Final (With You Until The End)
6. Belgija: Roberto Bellarosa – Love Kills
7. Estonija: Birgit – Et Uus Saaks Alguse
8. Belorusija: Alyona Lanskaya – Solayoh
9. Malta: Gianluca – Tomorrow
10. Rusija: Dina Garipova – What If
11. Nemčija: Cascada – Glorious
12. Armenija: Dorians – Lonely Planet
13. Nizozemska: Anouk – Birds
14. Romunija: Cezar – It’s My Life
15. Velika Britanija: Bonnie Tyler – Believe In Me
16. Švedska: Robin Stjernberg – You
17. Madžarska: ByeAlex – Kedvesem (Zoohacker Remix)
18. Danska: Emmelie de Forest – Only Teardrops / zmagovalka izbora /
19. Islandija Eythor Ingi – Ég Á Líf
20. Azerbajdžan: Farid Mammadov – Hold Me
21. Grčija: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol Is Free
22. Ukrajina: Zlata Ognevich – Gravity
23. Italija: Marco Mengoni – L’Essenziale
24. Norveška: Margaret Berger – I Feed You My Love
25. Gruzija: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall
26. Irska: Ryan Dolan – Only Love Survives

Danska je bila favoritka od vsega začetka.Foto: Alesh Maatko

Letos na tekmovanju niso sodelovale Bosna in Hercegovina,
Portugalska, Slovaška in Turčija. Prve tri so za odpoved sodelovanja
navedle finančne razloge, Turčija pa je nezadovoljna z glasovanjem. Znova se je prijavila Armenija, ki je lani
odstopila od izbora, ker je ta potekal  v sosednjem Azerbajdžanu.

Spomnimo. V finalni večer se je iz vsakega predizbora uvrstilo deset najvišje uvrščenih skladb, neposredno pa so se v finale uvrstili predstavniki iz skupine ‘velikih pet’, te so Francija, Italija, Nemčija, Španija in Velika Britanija ter predstavnik države gostiteljice Pesmi Evrovizije 2013, Švedske. Letošnji izbor za najboljšo pesem Evrovizije je povezovala priljubljena švedska voditeljica in komedijantka Petra Mede. Komentator vseh televizijskih prenosov iz Malmöja je bil Andrej Hofer. Točke slovenskega glasovanja pa je v Malmö sporočil Andrea Flego.

Hannah ni nastopila v finalu, saj v II. predizboru ni bila dovolj uspešna. Foto: Alesh Maatko
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button