EMA

Komu je bila najbolj všeč Tinkarina pesem Round and Round?

Organizatorji letošnje Pesmi Evrovizije so se izkazali tudi pri letošnji obljubi, da bodo takoj po finalnem večeru na spletni strani eurovision.tv razkrili vse rezultate glasovanja, tako v predizborih kot v velikem finalu.

Glasovi so objavljeni ločeno, vidimo lahko, kako je glasoval posamezen član strokovne žirije in na katero mesto so določeno pesem uvrstili gledalci s telefonskim glasovanjem. Nas je seveda najbolj zanimalo, kako se je v finalu odrezala naša Tinkara, izdali pa vam bomo tudi nekaj najbolj zanimivih podrobnosti.

Tretja uvrstitev Slovenije v finale v desetih letih je nedvomno izjemen uspeh in nadaljnji razplet potem niti ni več tako pomemben. A vseeno smo upali, da se bomo s pesmijo Round and Round zavihteli na kakšno višje mesto. Na koncu smo končali na predzadnjem, 25. mestu, prehiteli smo le Francijo.

Slovenska ekipa je nabrala devet evrovizijskih točk, osem nam jih je podelila Črna gora, eno pa Makedonija. Toda ta del glasovanja še ne pokaže dejanskega stanja glasovanja.

Tinkara Kovač na velikem evrovizijskem odru.Foto: Alesh Maatko
Tinkara KovačFoto: Alesh Maatko

Če se ozremo na glasove, ki nam jih je podelilo 36 strokovnih komisij, ugotovimo, da so nam bile te absolutno bolj naklonjene kakor gledalci pred televizijskimi ekrani. Če bi štele zgolj te točke, bi se na koncu uvrstili na 16. mesto. Skladba Round and Round je bila, presenetljivo, najbolj všeč strokovnim žirijam iz držav, ki nam po navadi niso najbolj naklonjene. Azerbajdžanska in avstrijska stroka sta nas uvrstili na 9. mesto, armenski žiranti na osmo, po glasovih italijanske in norveške žirije pa smo bili celo sedmi. A kar je najbolj neverjetno, naša pesem je – verjeli ali ne – najbolj navdušila strokovno komisijo Velike Britanije. Uvrstili so nas na visoko 6. mesto. Caroline Grant (članica britanske komisije), sicer ena najbolj znanih učiteljic petja v Veliki Britaniji, ki je petja učila tako znane skupini kot sta Take That in Spice Girls, je Tinkaro uvrstila kar na 4. mesto. Ravno tako tudi Candice McKenzie, znana didžejka. Naša skladba pa je šla najmanj v uho beloruski žiriji, ki nas je uvrstila na zadnje mesto. Na najnižja mesta so nas postavili tudi na Danskem, Švedskem, Finskem, v Estoniji, Grčiji, Nemčiji, Moldaviji in v San Marinu (tam smo se uvrščali med 20. in 23. mestom).

Tinkara je najbolj prepričala žirijo.Foto: Alesh Maatko

Za Tinkarin odličen vokalni nastop, podkrepljen s štirimi back-vokalisti in modro kreacijo, ki je predstavljala peščeno uro, je prek telefonov največ glasov oddalo črnogorsko občinstvo. Po njihovih glasovih smo se uvrstili takoj za Madžarsko. Kar dobro smo se v telefonskem delu glasovanja odrezali tudi v Makedoniji (6. mesto), drugod pa smo se več ali manj smukali okrog 20. mesta.

S kakovostno skladbo do uspeha!

Za naslednja leta, ko bomo (upamo) še sodelovali na izboru za Pesem
Evrovizije, moramo tako nadaljevati z izbiro kakovostne skladbe z močnim
vokalom. To se je izkazalo kot zelo dobro, saj so nas s točkami najbolj
nagrajevale strokovne komisije.

Če na naslednjem izboru, ki bo predvidoma potekal 12., 14. in 16. maja 2015 zopet ne bo
vseh držav iz bivše Jugoslavije, se moramo zavedati, da se lahko najbolj
zanesemo na zahodni del Evrope. Od vzhoda smo namreč dobili bore malo.

Slovenija je izrazito zasedala zadnja mesta. Nikakor nismo bili všeč gledalcem v Gruziji in Španiji – tam smo, če gledamo telefonske glasove, obtičali na zadnjem mestu. Slovenska skladba ni prepričala niti Belgijcev in Portugalcev, postavili so nas na predzadnje mesto. Med najslabšimi smo končali še v Estoniji, Nemčiji, Grčiji, Latviji, na Švedskem in na Irskem (23. mesto) ter na Nizozemskem (24. mesto). Veliko bolje smo se odrezali v četrtkovem predizboru, kjer smo prejeli 52 točk in zasedli 10. mesto. Od sedemnajstih držav, ki so lahko glasovale za nas (v 2. predizboru so imele to pravico še Italija, Nemčija in Velika Britanija), smo točke dobili od enajstih. Najbolj nas je razveselil Izrael, ki nam je dal kar 8 točk, sedem smo jih prejeli od Avstrije in Italije, s šestimi pa sta nas nagradili Romunija in Švica. Nobene točke nam niso dale Belorusija, Nemčija, Grčija, Irska in Malta. Najbolj razočarani pa smo gotovo nad dejstvom, da nam tudi Makedonija, ki smo ji v 2. predizboru podelili 12 točk, ni dala niti ene.

Naša ekipa na rdeči preprogi.Foto: Alesh Maatko

Največja presenečenja letošnjega glasovanja
Izjemno negativno presenečenje v našem predizboru je čakalo predstavnike Irske in Izraela. Čeprav sta na stavnicah kotirali precej visoko (Izrael je bil pred samim večerom na 2. mestu), se nista mogli veseliti vstopnice za finalni izbor. Ko smo si pogledali glasove, je bila osuplost še večja, saj je Izrael zasedel predzadnje, 14. mesto. Finale je (niti ne toliko za las, saj bi potrebovala vsaj 16 točk) zgrešila Litva, ki je bila enajsta.

V prvem predizboru bi finale skoraj ujela portugalska pevka Suzy, ki ji je resnično zmanjkala ena sama točka. Estonka Tanja je bila dvanajsta. Ob pogledu na to, kdo je zasedel zadnje mesto, smo tudi tukaj ostali odprtih ust. Po številu točk je poraženka letošnjega izbora moldavska pesem Wild Soul (prejela jih je še manj kot zadnjeuvrščena iz drugega predizbora, Gruzija).

Težave pri glasovanju
Vse države so svoje glasove podale po načinu 50/50, razen Gruzije in San Marina. V prvi je prišlo do težav z glasovi strokovne žirije, zato so šteli le telefonski glasovi, v žepni deželici pa je bilo ravno obratno – šteli so zgolj glasovi stroke. Lahko, da so bile težave pri glasovanju tehnične, lahko pa telefonskih glasov ni bilo dovolj, da bi jih lahko pretvorili v evrovizijske točke za vsaj prvih 10 držav.

Slovenija se je letos znova uvrstila v težko pričakovani finale.Foto: Alesh Maatko

Nekdanji evrovizijci in njihovo mnenje

V letošnjih žirijah je sedelo veliko glasbenikov, ki so že stali na evrovizijskem odru. Sestrama Ingi in Anush iz Armenije je bila v finalu najbolj pri srcu malteška pesem, poljski pevki Magdaleni Tul nizozemska, pevki Yohanni iz Islandije pa danska skladba. Stefan Filipović, ki je Črno goro zastopal na Evrosongu 2008, je največ točk podelil Armeniji, ki je od Črne gore na koncu tudi dobila 12 točk, Nigar iz Azerbajdžana (bolj znana kot Nikki), ki je pred tremi leti z Eldarjem zmagala na Evrosongu, pa je najbolj nagradila sestri Tolmačov iz Rusije. 

Kaj pa naša strokovna žirija?
Za konec si poglejmo še, kdo je prepričal slovensko stroko. Vseh pet članov – Helena Blagne, Robert Pikl, Anže Langus-Petrovič, Izak Košir in Alya – je imelo nadvse podoben okus. Kar se tiče prvega mesta, bi lahko rekli, da istega. Njihova absolutna zmagovalka je bila Conchita Wurst. Vseh pet jo je postavilo na prvo mesto. Drugo je po mnenju stroke zasedla Islandija, tretje pa Nizozemska.

Kdo je bil najbolj všeč vam?
S telefonskimi glasovi ste pokazali, da vaša najljubša pesem prav tako prihaja iz naše severne sosede Avstrije. Veliko glasov ste oddali tudi za Nizozemsko, ki je bila druga, ter za Črno goro, ki je po vašem mnenju zasedla tretje mesto. Všeč so vam bile tudi švicarska, švedska, italijanska in romunska pesem. Niti malo pa vas niso prepričale Francija, Islandija in Azerbajdžan, ki ste jih postavili na zadnja tri mesta.

Naša letošnja predstavnica Tinkara Kovač.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X