EMA

Kdo je kdaj na Emi pred Emo 2017?

Ema 2017 bo, kot kaže, ponudila za vsakega nekaj. Eden izmed kandidatov – Omar Naber – je že stal na evrovizijskem odru in to prav v Kijevu, kjer bo letos Pesem Evrovizije. A ne pozabimo, tu sta še Lea Sirk in Nika Zorjan, ki sta stali na evrovizijskem odru, in sicer kot spremljevalni vokalistki.

Kolikokrat Sodelujoči glasbeniki
Začetniki KiNG FOO, Tosca beat, Sell Out, Zala, duo BQL,
United Pandaz & Arsello feat. Alex Volasko ter Kataya in Duncan Kamakana
1 x na Emi Nika Zorjan, Ina Shai, Raiven ter Tim Kores-Kori, Clemens
2 x na Emi Lea Sirk ter Nuška Drašček
4 x na Emi Omar Naber
6 x na Emi Alya

Čeprav je bila sprva za Emo izbrana tudi Maja Keuc, ki se je na 56. tekmovanju za pesem Evrovizije v Düsseldorfu je uvrstila v finalni večer in s skladbo No one zasedla 13. mesto, se je njena založba odločila, da odstopajo od sodelovanja. Namesto nje je nato RTV Slovenija k sodelovanju povabila Clemensa, ki je leta 2012 sodeloval v šovu Misija Evrovizija, leta 2015 pa na Emi s pesmijo Mava to.

Največkrat na Emi

Štirikrat je oder Eme okusil Omar Naber, ki je slavil že s svojim prvim nastopom, in sicer leta 2005 s pesmijo Stop, ki jo je predstavil ravno v ukrajinskem Kijevu. Leta 2009 je zasedel drugo mesto (I still carry on). Nato pa je sodeloval še leta 2011 (Bistvo skrito je očem) ter leta 2014 s pesmijo I Won’t Give Up.

Kar šestkrat pa se je na Emi predstavila Alya, in sicer leta 2003 (Exploziv(no), 2004 (Fluid, 3. mesto), 2005 (Exxtra), 2007 (Vizija), 2009 (Zadnji dan (z Rudijem Bučarjem ter leta 2015 (Misunderstandings), ko je nastopila skupaj z Nenom Belanom.

Pevka Lea Sirk je že stala na evrovizijskem odru (2014), in sicer kot spremljevalna vokalistka, na Emi pa se je predstavila dvakrat. Leta 2009 s pesmijo Znamenje iz sanj in leta 2010 s pesmijo Vampir je moj poet. Že dvakrat (2014, 2015) pa je kot spremljevalna vokalistka stala na evrovizijskem odru Nika Zorjan, ki je z Emo prav tako povezana, saj je bila v šovu Misija Evrovizija tretja. Tu je še Nuška Drašček, ki je prav tako prepevala na Emi, in sicer leta 2006 (Nora sem, da te ljubim) ter leta 2009 (Kako lepo).

Ina Shai je slovenska pevka pop-soula, ki se je širši slovenski javnosti prvič predstavila na izboru Ema 2010 kot Martina Šraj, leto pozneje pa tudi v šovu Slovenija ima talent, kjer je navdušila s svojim močnim črnskim vokalom in čutno interpretacijo. Veliko simpatij je tako lani kot tudi že letos požela Raiven, ki je na lanski Emi zasedla drugo mesto s skladbo Črno-bel. Prav tako enkrat pa je na odru slovenskega izbora stal Tim Kores-Kori, in sicer leta 2015 (Once Too Many Times).

Alya ima najdaljšo kilometrino na Emi.Foto: Alesh Maatko

Ema na Gospodarskem razstavišču

Izbor Ema se po sedmih letih znovao seli na Gospodarsko razstavišče. Vse tri večere si bodo gledalci lahko ogledali tudi v živo: dva predizbora, 17. in 18. februarja 2017, ter finalni večer, 24. februarja 2017.

V vsakem od dveh predizborov se bo predstavilo osem pesmi. Štiri se
bodo uvrstile v finalni večer. Dve najboljši po mnenju gledalcev in
poslušalcev prek telefonskega glasovanja in dve najboljši po mnenju
strokovne žirije. V finalnem izboru bomo torej slišali osem najboljših.

O
zmagovalcu bo odločalo šest strokovnih regijskih žirij ter gledalci in
poslušalci s telefonskim glasovanjem. Razmerje ocen oziroma točkovanja
strokovnih žirij in telefonskega glasovanja bo 50-50. Na koncu bo zmagal tisti, ki bo skupaj zbral največ točk.

In kdo so tisti, ki bodo na oder Eme stopili prvič? KiNG FOO je skupina, katere nenavadno sinergijo tvorijo že prekaljeni glasbeniki. Aleksandra Josić, Peter Hudnik, Matej Sušnik in Rok Golob so znani po svojem bogatem predhodnem glasbenem delovanju in inovativnosti. Slovenska glasbena skupina Tosca Beat, ki deluje od leta 2015, v svojem ustvarjanju združuje na videz nezdružljivo, modernejšo glasbo, urbane trende in elektronske ritme s klasičnim pristopom in opernim petjem. Sell Out je posebna ska-rock skupina, ki svoj edinstven glasbeni izraz že desetletje razvija ob spremljavi ritmov ska-rock-reggaeja. Zala je bila rojena septembra leta 1996, v Ljubljani, nekdanji evrovizijski predstavnici Tanji Ribič in igralcu Branku Đuriču. Brata Anej in Rok Piletič skupaj ustvarjata že vrsto let. Vsak posamezno sta se udeležila tudi šova Slovenija ima talent, letos pa sta pod okriljem enega najuspešnejših slovenskih producentov začela glasbeno pot kot duo BQL (becool). United Pandaz so nov edinstven projekt, ki se ukvarja predvsem z novo glasbo in vizualno dodelanimi odrskimi nastopi. Del tega projekta je tudi Alex Volasko, ki pa je kot avtor že sodeloval na Emi. Kataya ni ravno novinka na Emi, saj se je predstavila leta 2010, in sicer kot del zasedbe T Angels. Letos bo nastopila v duetu Duncanom Kamakanom, ki pa bo na odru Eme stal prvič.

Omar Naber na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko
EMA 2017: Izseki pesmiVoditeljiMario Galunič o EmiKdo je kdaj na Emi pred Emo
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button