LIVERPOOL 2023

Kaj lahko pričakujemo od Liverpoola?

V ospredju bo EuroFestival 2023

Velika Britanija bo 9., 11. in 13. maja gostila Evrovizijo že devetič, čeprav so zmagali samo petkrat. Kadar zmagovalna država ni mogla/hotela organizirati festivala naslednje leto, so najpogosteje vskočili Britanci.

Štirikrat so Evrovizijo priredili v Londonu (1960, 1963, 1968, 1977), ostala mesta gostitelji pa so bili: Edinburgh (1972), Brighton (1974), Harrogate (1982), Birmingham (1998) in zdaj Liverpool (2023).

Kar se tiče televizijskega šova nam bo britanska nacionalna televizija BBC bo zagotovo pripravila vrhunski šov, ki bo ostal v spominu. Leta 1963 so prvič uporabili več odrov, leta 1968 so prvič pripravili Evrovizijo v barvah …

Beatles
Liverpool je rojstni kraj skupine The Beatles. Foto: Pixabay

Mesto Beatlov

Kaj lahko pa pričakujemo od evrovizijskega mesta? Pristaniško mesto Liverpool, ki je znano kot rojstni kraj najznamenitejše svetovne skupine The Beatles, je že v nizkem startu.

Med 1. in 14. majem bo tukaj EuroFestival, ki bo preplet različnih glasbenih in umetniških zgodb. Ne nazadnje gre pri tem festivalu za sodelovanje med umetniki iz Ukrajine in Združenega kraljestva.

Ukrajinska evrovizijska zmagovalka 2016, Jamala, bo 11. maja v okviru QIRIM premierno ob spremljavi Filharmoničnega orkestra BBC predstavila pretresljiv novi glasbeni album, ki temelji na krimsko-tatarskih ljudskih pesmih. Krimski Tatari so od leta 2014 uradno priznani kot staroselci Ukrajine.

Jamala
Jamala je slavila leta 2016. Foto: Alesh Maatko

Številne prireditve

Poleg tega pa bodo tu tudi EuroCamp – tridnevni festival, ki bo osredotočen na LGBTQI+, Xpressia Festival, ki bo zaživel na več lokacijah po Liverpoolu ter Storyville Live, ki bo slavil tako ukrajinske kot ostale glasbene dokumentarce.

Za konec pa naj omenimo še Queerovision, ki bo prikazoval digitalne videoreportaže liverpoolskega Queer Fringea skozi festivalsko obdobje ter The People’s Flag – plesni dogodek za množično udeležbo. Big Eurovision Read pa je nacionalni projekt, v okviru katerega je ‘The Reading Agency’ izbrala ožji izbor knjig, ki jih je navdihnila evrovizijska tema oziroma slogan United by Music.

EuroFestival
Liverpool bo gostil tudi EuroFestival. Foto: EuroFestival
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button