LIVERPOOL 2023

Kaj dober mesec pred ESC pravijo stavnice?

Sloveniji se (končno) nasmiha finale

V tem pomladnem času, ko po evropskih prestolnicah potekajo evrovizijske promocije in različni koncerti, se organizatorji – britanski BBC – počasi seli v Areno Liverpool, kjer bodo zabrneli stroji. Ta mesec mora biti namreč evrovizijska dvorana, v kateri bodo maja zablesteli tekmovalci, nared.

Arena Liverpool
Razporeditev evrovizijske dvorane Liverpool. Foto: ticketmaster.co.uk

Evrovizijske vstopnice za vse tri večere, ki se bodo zgodili 9., 11. in 13. maja 2023, so razprodane.

Komu kaže najbolje?

Seveda pa so v tem času, kot smo že večkrat poročali, mnoge oči uprte v stavnice. Tudi naše! Proti koncu februarja je vodilno mesto na stavnicah prevzela Švedska, ki je po dolgem času prehitela Ukrajino, ki je trenutno na tretjem mestu, kjer ji za ovratnik dihata dve državi – Norveška in Španija. Takšen je tudi trenutni vrstni red na stavnicah, s tem da na drugem mestu Finska, ki je en dan bolj, zopet drugi dan pa nekoliko manj blizu favorizirane Švedske.

Švedski kaže zelo dobro. Foto: Pixabay

Prvi in drugi predizbor

V prvem predizboru je – sodeč po stavnicah – na vrhu precej gneče. Če bi obveljale stavnice za prvi predizbor, bi se v finale uvrstilo naslednjih deset držav (po % možnosti):

 1. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
 2. Švedska: Loreen – Tattoo
 3. Norveška: Alessandra – Queen of Kings
 4. Izrael: Noa Kirel – Unicorn
 5. Češka: Vesna – My Sister’s Crown
 6. Moldavija: Pasha Parfeny – Soarele și luna
 7. Srbija: Luke Black – Samo mi se spava
 8. Hrvaška: Let 3 – Mama ŠČ!
 9. Švica: Remo Forrer – Watergun
 10. Nizozemska: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Sloveniji v drugem predizboru zaenkrat dobro kaže. Skupina Joker Out je (z 78 % možnosti) v zlati sredini deseterice. Sodeč po stavnicah naj bi se naši fantje uvrstili v finale. In katerim državam se ‘v našem’ večeru še obeta finale? Poglejmo, kaj pravijo stavnice:

 1. Avstrija: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
 2. Avstralija: Voyager – Promise
 3. Armenija: Brunette – Future Lover
 4. Gruzija: Iru – Echo
 5. Ciper: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
 6. Slovenija: Joker Out – Carpe Diem
 7. Estonija: Alika – Bridges
 8. Litva: Monika Linkytė – Stay
 9. Grčija: Victor Vernicos – What They Say
 10. Danska: Reiley – Breaking My Heart

Kaj pa Slovenija?

Slovenija, ki je bila pred predstavitvijo skladbe Carpe Diem (torej pred 4. februarjem) na 35. mestu, je bila 25. februarja na 25. mestu. Nato sobili naši Jokerji nekaj časa na stavnicah na 30. mestu, trenutno pa so na 21. mestu, če gledamo vseh 37 sodelujočih držav. Precej dobro kaže ljubljanski peterici tudi za drugi predizbor. Stavnice Sloveniji napovedujejo 6. mesto ter preboj v finale. Da bi le tako bilo, kajne?!

Kako delujejo stavnice?

Spomnimo. Pri stavah se uporabljajo stavne kvote, ki se postavijo glede na možnost, katera država bi lahko slavila in ki med drugim tudi določajo, koliko bo nekdo ob tem zaslužil. Stavnica stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določeni državi oziroma stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo. Nižja kot je kvota, večja je verjetnost, da bo stava dobitna oziroma višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button