LIVERPOOL 2023

Harmonija disonance za Hrvaško?

Pesem Nevera (Lei, lei) navdušuje

Po objavi vseh pesmi za Doro 2023, ki se bo zgodila 11. februarja v Opatiji, je med evrovizijskimi oboževalci in sicer završalo. Med ljubitelji glasbe so se v hipu pojavila vprašanja, katera pesem bi lahko osvojila hrvaški izbor Dora 2023. Sodeč po odzivih – teh ni malo – ima največ možnosti ženska zasedba Harmonija disonance, ki s skladbo Nevera (Lei, lei) žanje simpatije z vseh koncev in krajev.

Harmonija disonance
Dekleta že od malih nog navdušuje glasba. Foto: Vidoslav Bagur

Kdo se skriva za imenom?

Harmonija disonance je s svojim delovanjem začela leta 2016, in sicer kot projekt na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Danes se kot samostojna vokalna zasedba ukvarja predvsem z zbiranjem, ohranjanjem in interpretacijo različnih tradicionalih glasbenih zgodb, poleg tega pa sodelujejo tudi s profesorjem Joškom Čaletom. V originalni sestavi je tu 15 glasbenic, aktivno v zasedbi jih sodeluje osem. Na Dori jih bo nastopilo šest. Ob tem ni odveč če povemo, da je zasedba že pred dvema letoma poskušala nastopiti na Dori, a so jih takrat s skladbo Zima zavrnili.

Preplet različnih tradicij

Zgodbe iz zasedbe Harmonija disonance temeljijo na tradicionalni glasbi. Prav zaradi tega so dekleta veliko prepotovale po Hrvaški, saj želijo na ta način spoznati različne stile petja in tradicije. In takšna je tudi potencialna evrovizijska pesem Nevera (Lei, lei), v kateri se prepleta tradicija in sodobnost. Skladba ima, kot pravijo glasbenice, več pomenov, vsak poslušalec pa si lahko njeno zgodbo razlaga po svojem občutku. Pod skladbo se kot avtor podpisuje Bartol Stopić. Sanja Daić, Bojan Petrović in Bartol Stopić so prispevali besedilo, poleg avtorja glasbe Bartola Stopića pa sta pri aranžmaju sodelovala še Anja Papa in Luka Vidović iz banda Pocket Palm.

Veselimo se nastopa na izboru Dora 2023, saj želimo Hrvaški predstaviti nekaj povsem novega od nas, Evropi in svetu pa najboljše od Hrvaške!

Harmonija disonance

Harmonija disonance
Zasedba Harmonija disonance se pripravlja na Doro 2023. Foto: Facebook Harmonija disonance
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button