FESTIVALI

Frišno 2023: Naj slovensko skladbo ima Leopold I.

Dan nove slovenske glasbe – Frišno

Dan nove slovenske glasbe – Frišno je tudi v letu 2023 ponudil deset slovenskih skladb zadnjega leta, ki so bile izbrane po predlogih glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia SI. Na zabavno-glasbeni prireditvi, ki jo je 16. septembra v SNG Maribor povezoval igralec Jure Ivanušič, so tako podelili nagrado za Naj novo slovensko skladbo zadnjega leta po izboru radijskih poslušalcev in nagrado za najboljšo izvedbo z Big Bandom RTV Slovenija.

Po izboru radijskih poslušalcev je zmagala skladba Kinderšpil, ki jo je odpel Leopold I. Nagrado za najboljšo izvedbo je po oceni strokovne komisije dobil Vlado Kreslin.

Dogodek postaja že tradicionalen in je letos v štajerski prestolnici potekal tretjič. “Gre za povezovalni projekt znotraj regionalnega RTV centra Maribor – to je naša skupna zgodba, ki ima letos bistveno več zanimanja,” je povedal odgovorni urednik Radia Maribor, Robert Levstek. Urednik Radia Si, Darko Pukl pa je pred festivalom dejal: “Veseli smo, da postaja projekt tradicionalen. Super je, da se je toliko nominiranih glasbenikov uvrstilo na to listo in da nihče ne zavrne te ponudbe, da je med finalisti ter da se vsi radi odzovejo, saj jim je v čast igrati z Big bandom RTV Slovenija.”

Deset frišnih skladb

Deset raznolikih slovenskih skladb je v izvedbi Big Banda RTV Slovenija in pod vodstvom Tadeja Tomšiča dobilo novo podobo. “Letos se lahko res pohvalimo z zvenečimi imeni in z odličnimi mladimi glasbeniki, ki so presenetili in zatresli to slovensko glasbeno sceno. Gre za tako zelo različne glasbenike in različne glasbene stile in prav zanimivo bo videti to s predelavo orkestra Big banda Slovenija,” je pred festivalom povedal glasbeni urednik Radia Maribor, Gregor Stermecki.

Frišno 2023
Gregor Stermecki, Robert Levstik, Darko Pukl in Tomaž Karat. Foto: Radio Maribor/Mediaspeed

Predstavili so se naslednji izvajalci: Avtomobili: Dovoli da, Leopold I.: Kinderšpil, LPS: Osem korakov, Kokosy: Lukatova mami, MRFY: Tobogan, Lamai: Mali strahovi, 2B: Do 5. dimenzije, Masayah: Ni panike, Vlado Kreslin: Skači Marko in I.C.E.: Flow.

Poslušalci in gledalci so prisluhnili skladbi Dovoli da ene najizvirnejših in najbolj prepoznavnih rock skupin pri nas, Avtomobilov. Ustvarili so nezgrešljivi zvok, vedno aktualen, svež in nezamenljiv tudi zaradi značilnega vokala Marka Vuksanoviča. Nezamenljiv in nič manj ikoničen ni Vlado Kreslin s skladbo Skači Marko, nekakšno priredbo, ki pa pravzaprav sploh ni priredba. Ljubitelj rocknrolla je združil ta slog z ljudskim in ameriškega Johnnyja B. Gooda primerjal s prebivalcem ravninskega dela Prekmurja, Markom – oba se namreč odpravita iz kmečkega okolja v svetli svet s trebuhom za kruhom.

LPS band
Nastopil je tudi evrovizijski LPS. Foto: EBU / Corinne Cumming

Evrovizijski LPS

Več pesmi se loteva medsebojnih odnosov. Po bližini hrepenijo mladi LPS, ki se pripravljajo na izdajo svojega prvega albuma. Po razmeroma lahkotnem, vsem dobro znanem Disku se skupina v novih izdelkih podpisuje pod bolj domišljene, poglobljene besedne ter glasbene kreacije in takšna je tudi izbrana pesem Osem korakov. O odnosih je prepevala Lara Poreber oziroma Lamai v skladbi Mali strahovi. Ena boljših slovenskih izvajalk in avtoric, se spusti v pripovednem slogu v intimo odnosa z nežnostjo in mehkostjo, kar pa ji tudi pritiče, saj je tak navsezadnje tudi pomen njenega umetniškega imena. Ljubezenskega odnosa se humorno, z lahkotnimi ritmi loteva skupina Kokosy, ki se je v nekaj letih uveljavila kot zelo obetavna skupina, saj pri njih kar vre od ustvarjalnosti. Neobremenjenost in smisel za humor sta vrlini, ki sta jih s skladbo Lukatova mami pripeljali med najboljše skladbe minulega leta po izboru glasbenih uredništev.

Skupina I.C.E. z neponovljivim vokalom Renate Mohorič se je uvrstila v izbor s skladbo Flow, ki govori o toku navdiha, ki ga čutijo vsi pravi glasbeni ustvarjalci. Skupina se je lani po nekajletnem premoru vrnila na glasbeno sceno – s tretjim albumom, bolj zrela, a še vedno z značilno rockersko energijo. S čisto svojo energijo pa so prišli na Frišno 2023 predstavniki novomeške glasbene zakladnice Mrfy. Njihova skladba Tobogan bi lahko bila sinonim za njihov način ustvarjanja, ki jih vodi od rocka do popa, od električnih kitar, prek sintetizatorjev zvoka, do godal in čembala. Neverjetna ustvarjalnost in izvirnost, ki na trenutke spominja na produkcijo Georgea Martina, jih je pripeljala med najboljše skupine slovenske glasbene scene in tudi med deset najboljših skladb minulega leta. Dvojec 2B, ki združuje organsko z elektronskim, je v skladbi Do 5. dimenzije spregovoril o metafizičnih odnosih. Izvirna skladba spregovori o potovanju v neznano kot nekakšni rešilni bilki za planet, kot je znamenita Kubrickova odiseja, v sodelovanju z Big bandom RTV Slovenija pa je dobilo to potovanje še dodatno dimenzijo.

Že lanski zmagovalec dneva slovenske glasbe, Emkej, priča o združljivosti različnih glasbenih zvrsti z Big bandom, tak prav poseben spoj pa smo tokrat doživeli pri hip hopu. Masayah, po izboru Zlate piščali novinka leta, sicer pa ena vidnejših predstavnic tega žanra pri nas, pokaže v skladbi Ni panike svojo močno osebnost in obenem ranljivost. Skladba Leopolda I. Kinderšpil pa je stilsko in aranžmajsko pravo nasprotje tega. Živahna izštevanka o družbenih odnosih, stereotipih, tabujih in razlikah je ravno prav humorna in ravno prav resna, da zadene bistvo.

Spomnimo. Na prvem Frišno sta slavili zmago skupini Joker Out in Alo!Stari, leta 2022 pa Emkej s skladbo Ljujezen in Neisha z Lajf je tvoj.

Joker Out in Alo! stari
Frišno 2021: Joker Out in Alo! Radio Maribor/Mediaspeed
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button