EVROVIZIJA

Evrosong 2016: Leto povratnikov

Pesem Evrovizije velja za največji in najbolj gledan glasbeno-televizijski šov v Evropi. Zato ne čudi, da bi se radi tisti, ki so na njem že nastopili, predstavili še enkrat …

Kar šest povratnikov!

Povratniki na Pesmi Evrovizije so stalnica, spomnimo se samo vrnitve zmagovalcev Johnyja Logana, Lene, Carole, Charlotte Perrelli, Dane International, pa tudi tistih, ki niso zmagali, a so želeli poskusiti še enkrat – Jedward, Dima Bilan, Paula Seling & Ovi, Valentina Monetta, Darja Švajger …

No, letošnje evrovizijsko leto pa bi lahko brez dvoma označili za leto povratnikov. Na prizorišče se jih namreč vrača kar šest!

Za Bosno in Hercegovino se bo letos predstavila raznovrstna zasedba, ki sliši na ime Dala & Deen feat. Ana Rucner in Jala. Deen, danes 34-letni pevec, je svojo državo prvič zastopal že leta 2004 v Istanbulu s skladbo In The Disco. Uvrstil se je v finale, tam pa zasedel 9. mesto. Pevec je tedaj poskrbel za kontroverzno podobo in nastop, danes pa živi umirjeno življenje v Milanu s svojo zaročenko. Njegovo pravo ime je Fuad Backović.

Leta 2012 sta v Bakuju nastopila skupaj – Islandca Jónsi in Greta Salóme sta zapela dramatično skladbo Never Forget in v finalu osvojila 20. mesto. Jónsi je na evrovizijski oder drugič stopil takrat (prvič leta 2004 v Istanbulu), Greta Salóme pa bo skušala rezultat izboljšati letos s skladbo Hear Them Calling, znova v prvem predizboru.

Kaliopi med novinarsko konferenco v Bakuju.Foto: Andres Putting / EBU / Eurovision.tv

Že štirinajst let mineva od njenega evrovizijskega debija. Tedaj 20-letna Ira Losco je Malti v Talinnu priborila visoko drugo mesto. Letos se vrača in, kot kažejo stavnice, se ji obeta lepa uvrstitev. Njen adut je skladba švedske ekipe Walk On Water.

Makedonija se je odločila, da jih po štirih letih znova zastopa izkušena vokalistka Kaliopi. 49-letna pevka je svoji državi v Bakuju pripela drugo najvišje mesto v zgodovini, trinajsto (dvanajsta je bila leta 2006 Elena Risteska). Ponovno bo pela v makedonščini, takrat je stavila na Črno in belo, letos pa je naslov njene skladbe Dona. Predstavila se bo v drugem predizboru 12. maja.

Še en pevec, ki se bo letos znova predstavil, je svoj debi doživel leta 2012 v Azerbajdžanu. To je Litovec Donny Montell. S skladbo I’ve Been Waiting For This Night bo skušal izboljšati 14. mesto. Zapomnili smo si ga po črni prevezi čez oči in disko plesnih gibih, le kaj pripravlja letos?

Le dve mesti sta jo ločili od velikega finala Pesmi Evrovizije 2011. Bolgarka Poli Genova je v Düsseldorfu navdušila s pesmijo Na Inat, a za uvrstitev v finale bi potrebovala vsaj še šest točk. Letos bo finale lovila s pesmijo If Love Was A Crime. Lani pa je bila Poli tudi voditeljica otroške Evrovizije, ki jo je gostila bolgarska prestolnica Sofija.

Donny Montell na evrovizjskem odru v Bakuju.Foto: Alesh Maatko

Vračajo pa se ne samo pevci, ampak tudi avtorji skladb. Glasbo in besedilo za letošnjo estonsko skladbo je znova ustvaril Stig Rästa, ki je Estonijo na Pesmi Evrovizije zastopal lani na Dunaju, in sicer v duetu z Elino Born. Veljala sta za velika favorita in to vlogo v finalu upravičila s sedmim mestom.

Po lanskem uspehu, šestem mestu v finalu, Latvija znova stavi na eksotično Aminato. Ta je namreč tudi letos napisala latvijsko zmagovalno skladbo – Heartbeat –, ki jo bo (za razliko od lani, ko jo svojo pesem tudi izvedla sama) odpel mladi pevec Justs.

Letošnji izbor ne bo minili niti brez ruskega glasbenega mojstra Philippa Kirkorova, ki je v zgodovini Pesmi Evrovizije napisal glasbo za pesmi Shine (Rusija 2014), Work Your Magic (Belorusija 2007) in Shady Lady (Ukrajina 2008), leta 1995 pa je svojo državo tudi zastopal. Letos je, skupaj s še enim evrovizijskim znancem Dimitrisom Kontopoulosom (This Is Our Night, Shine, Shady Lady, Hold Me …) napisal glasbo za pesem ruskega predstavnika Sergeja Lazareva You’re the Only One.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button