EMA 2022

EMA 2022 – 2. predizbor: Eva Moškon: Smo kar smo, nič umetnega ne pride v poštev

Eva Moškon - Kliki

Na EMI 2022, ki jo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, se bo za evrovizijsko vstopnico skupaj borilo dvajset tekmovalcev, in sicer v vsakem predizboru po deset. Vse glasbenike tradicionalno predstavljamo tudi na Evrovizija.com.

V drugem predizboru bo kot zadnja po vrsti nastopila Eva Moškon, ki bo predstavila pesem Kliki. Eva Moškon je kot otrok prepevala v različnih pevskih zborih in že kot najstnica koncertirala s svojim prvim rock bendom po Sloveniji. Svoj glasbeni interpret je v najstniškem obdobju razvijala samoučno s pomočjo glasbenih vzornic kot so Anouk, Janis Joplin, Alanis Morrisette. Priložnostno je obiskovala vokalne mentorje za pop tehniko petja. V študentskem obdobju je veliko odrske kilometrine pridobila s koncertiranjem v komercialni zasedbi. V tistem času je obiskovala solo petje v glasbeni šoli. Prvi vpogled v glasbeno industrijo in veliko medijsko izkušnjo je pridobila, ko je sodelovala z uveljavljenim slovenskim glasbenikom, s katerim sta posnela duet, ki je postal slovenski hit leta 2005. Zatem se je dvakrat zapored pojavila na festivalu EMA in nadaljevala sodelovanje s kitarskim duom, s katerimi so se razširili v zasedbo, v kateri se je Eva razvijala tudi kot avtorica vokalnih linij in besedil.

Zadnje desetletje Eva največ časa posveča poučevanju petja otrok in mladostnikov ter sodeluje z različnimi glasbeniki in glasbenimi zasedbami.

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za EMO 2022?
Smo počaščeni, da smo jih prepričali in hvaležni za priložnost, da predstavimo naš pop rock song, ki ima poleg vsega tudi dobro sporočilo.

Kako bi se predstavili publiki?
Smo pozitivna in sproščena ekipa, ki smo se za to priložnost v tej zasedbi zbrali skupaj prvič, a smo se tako ujeli, kot da skupaj sodelujemo že od nekdaj. Decembra 2019 mi je očim Lane Eror, Srečko Meolic, pokazal besedilo Kliki. Prvotno ga je napisal za Lano, otroka virtualne generacije, nato je ugotovil, da besedilo potrebuje bolj retro dušo in tako se je vse skupaj začelo … Prekinilo s korono in nadaljevalo po koroni, kar potrjuje, da res verjamemo v to pesem. Glasbo zanjo je napisal akademski glasbenik Nermin Puškar, ki ravno ta teden obeležuje 15 letnico, odkar se je preselil v Slovenijo. Z Lano naju povezuje Pionirski dom – center za kulturo mladih, kamor Lana že šesto leto zapored prihaja na ure petja. Na odru z nama bo tudi kitarist Rok Šenk, ki ga je v projekt povabil naš producent Nace Jordan. Tudi z Rokom smo se takoj ujeli, ne samo glasbeno tudi energijsko. Trije strelci na odru.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca EME 2022 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2022?
Ker smo prava ekipa, ki verjame v pesem, v njeno sporočilo. Verjamemo, da lahko glasba spreminja svet, da ljudem motivacijo za pozitivne spremembe. Pesem bo čudovito zvenela tudi v angleškem in italijanskem jeziku.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru EME 2022?
Odlična, neustavljiva, nalezljiva ognjena strelčevska energija.

Kakšen nastop obljubljate, kako se pripravljate?
Želimo si prenesti sporočilo in spevnost pesmi v sproščenem in užitku polnem duhu. Smo kar smo, nič umetnega ne pride v poštev.

O čem govori vaša skladba?
Kliki niso dotiki, lajki niso poljubi. Hrepenimo po časih, ko telefon ni bil naš najboljši prijatelj, ampak človek človeku. Po časih, ko je tisto, kar smo se dogovorili veljalo, ne da nič kolikokrat prekličemo, ker imamo to možnost. Po časih, ko smo se več družili skupaj v resničnem svetu.

Če bi slučajno zmagali na EMI 2022, kaj lahko pričakujemo od vas v Torinu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem glasbenem odru?
Seveda bi bili navdušeni, da bi “klikali” na velikem odru Evrovizije. Bilo bi fantastično, da bi Evropa še čez desetletja prepevala našo pesem. Lepo je sanjati, še lepše sanje živeti. Dali bi vse od sebe, vsa čustva in barve pozitive. V vsakem primeru bi neizmerno uživali. Se pa v nobenem primeru ne bi prestrašili izziva. Imamo odlično pesem, verjamemo vanjo in zakaj je ne bi predstavili celotnemu svetu.

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Celotna ekipa je navijač Evrovizije od otroštva. Ne mine leto brez Eme in Evrovizije.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je do danes najbolj navdušil?
Prve pesmi, ki mi padejo na pamet so portugalska pesem Amar Pelos Dois in srbska Molitva, pa prikupna nemška Sattelite, lanskoletna zmagovalna pesem zasedbe Maneskin. Od slovenskih Prisluhni mi (Darja Švajger), Tih deževen dan (1X Band), Samo ljubezen (Sestre), No One (Maja Keuc), ManuElla (Red and Blue). Pa seveda tudi Tajči in Nena.

Če damo EMO in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
Obeta se duet z Nerminom, koncertiranje z blues zasedbo The Dreams, kjer sem v vlogi spremljevalne vokalistke in nadaljnje glasbeno ustvarjanje z mladimi v Pionirskem domu – centru za kulturo mladih, kjer sem zaposlena.

Trenutno se je kot spremljevalna vokalistka v rock zasedbi znova vrnila k svoji glasbeni duši.

https://www.facebook.com/watch/?v=765917711478103&ref=sharing

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button