FESTIVALI

Dvajset šansonov je izbranih

Predizbora Festivala slovenskega šansona bosta 6. in 14. maja

Strokovna komisija je minuli teden skrbno pregledala in poslušala vseh skoraj 70 prijavljenih šansonov in izmed njih izbrala tistih 20, ki se bodo predstavili na Festivalu slovenskega šansona 2023. Najlepšega letošnjega leta bomo dobili 28. oktobra.

Šanson 2023 - izbrane skladbe
Žirija je za nastop na Festivalu slovenskega šansona 2023 izbrala te glasbenike. Foto: Prvi

Izbrali 20 skladb

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik žirije Rudi Pančur in člani Sandra Erpe, Alenka Gotar, Goran Dekleva in Lojze Krajnčan, je ob svojem izboru zapisala, da so “na razpis za Festival slovenskega šansona 2023 prijavitelji poslali 66 del, izmed katerih jih je strokovna žirija izbrala 20. Število kakovostnih prejetih del je bilo višje od izbranih. Člani žirije smo pri svojih odločitvah upoštevali prepričljivost in kakovost izvedbe, glasbeni izraz in domiselnost, glede na to, da gre za šanson, pa smo bili še posebej pozorni pri branju in poslušanju besedil ter na skupno učinkovanje posameznega prijavljenega dela. Po končanem izboru smo bili žiranti tudi enotni v želji, da bi nekatera dela, ki sicer niso sprejeta na festival, na kak drug način vendarle prišla do javnosti.”

“Nabor sprejetih del je glasbeno in besedilno izredno raznolik. Prinaša pogled v zgodovino šansona – časovno, pa tudi po geografski plati. Teme so lahko bodisi resne, bodisi hudomušne in humorne, prinašajo različne poglede na življenje, lahko pa zajemajo tudi iz povsem aktualnih življenjskih razmer in situacij. Tudi glede zasedb, torej glede vokalnih solistov in spremljevalnih glasbenikov, festival prinaša veliko pestrost. Nastopilo bo dosti prekaljenih izvajalcev, spoznali pa bomo tudi nekaj novih imen in nekaj novih pogledov na šanson.”

Šanson 2023
Komisija je izbirala med 66 prijavljenimi skladbami. Čudovitih skladb, pravijo, je bilo več kot le izbranih 20. Foto: Prvi

20 izbranih šansonov se bo 6. in 14. maja predstavilo na dveh predizborih letošnjega festivala: prvi bo v soboto, 6. maja, v Kulturnem domu Krško, drugi pa v nedeljo, 14. maja, v dvorani Gledališča Park v Murski Soboti. Obe prireditvi boste lahko spremljali v neposrednem radijskem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija in v video prenosu na spletni strani Prvega in na RTV365.

Na obeh predizborih bo zasedala nova strokovna žirija, ta bo v vsakem večeru izbrala pet šansonov, skupno deset, ki bodo svoje prijavljene skladbe studijsko posneli v studiu 26 Radia Slovenija in bodo nastopili na zaključni prireditvi Festivala slovenskega šansona; ta bo 28. oktobra v Kulturnem centru v Rogaški Slatini.

Na zaključnem festivalskem večeru bo žirija podelila štiri nagrade, in sicer nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo glasbo, nagrado za obetavno mlado avtorico oziroma avtorja ali izvajalko oziroma izvajalca ter veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti. Svojega nagrajenca za najboljši šanson po izboru poslušalcev pa bo izbralo tudi občinstvo.

Kakšen bo vrstni red nastopajočih na obeh predizborih in kakšne nagrade si bodo najboljši zaslužili, bodo razkrili na novinarski konferenci; ta bo v četrtek, 20. aprila, ob 12. uri v Kulturnem domu Krško.

Šanson 2013
Na zadnjem Festivalu slovenskega šansona leta 2013 je zmagala zasedba Orkestrada s skladbo Utrip. Foto: Sandi Fišer

Prvi program Radia Slovenija po 10 letih obuja Festival slovenskega šansona.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button