FESTIVALI

Danilu Kocjančiču so se poklonili številni glasbeniki

Posebna oddaja na Radiu Capris

Glasbenik in radijec Žiga Rustja je ob 10. obletnici smrti Danila Kocjančiča v studio Radia Capris povabil njegove glasbene kolege in prijatelje. Drago Mislej Mef se jim je sicer pridružil na daljavo, v studio pa so se pred rumene mikrofone posedli Lara Baruca, Zdenko Cotič Coto, Jadran Ogrin, Slavko Ivančič, Marino Legovič in Tulio Furlanič. Kaj vse so povedali, kako se spominjajo Kocjančiča, pa v videozgodbi zgoraj!

Danilo Kocjančič & Friends
Danilo Kocjančič & Friends na odru MMS. Foto: Alesh Maatko

Zaznamoval MMS

Primorski glasbenik Danilo Kocjančič je še kako zaznamoval naš poletni festival, saj je imel zmagovalno skladbo na šestih izvedbah priljubljenih Melodij morja in sonca (MMS). Kocjančičeve zmagovalne skladbe Dobrodošli, Ta moška, Portorož 1905, Dober dan, Amerika, Črta in še skladbi Anita ter Daj, daj, daj so med drugim zazvenele tudi pred natanko desetimi leti, leta 2013.

Takrat so namreč celoten spremljevalni program na MMS namenili prav Kocjančiču, po katerem je danes znana tudi njegova glasbena nagrada, ki se na tem izjmeno priljubljenem festivalu podeljuje obetavnim glasbenikom oziroma avtorjem.

Danilo Kocjančič & Friends
Zadnji nastop Kocjančiča na odru MMS 2012. Foto: Alesh Maatko

Legendarni glasbenik

Danilo Kocjančič je glasbeno kariero začel kot srednješolec, v 60. letih 20. stoletja, z ustanovitvijo za tiste čase avantgardne skupine Kameleoni. Kasneje je ustanovil še skupine Boomerang, Labirint, Prizma, Bazar in Halo. Pravi Kocjančičev skladateljski talent se je pokazal pri skupini Prizma, s katero je na besedila Draga Misleja-Mefa nanizal kup uspešnic (Pogum, Dobrodošli, Senca, Ta moška …) zmagoval na festivalih in posnel tri LP plošče ter nekaj singel plošč, ki so bile odlično sprejete.

Kot nadaljevanje Prizminega obdobja je s skupino Bazar nanizal največ uspešnic (Tina, Portorož 1905, Dober dan, Poišči me, Amerika …), ki so doživele vrsto priredb raznih slovenskih izvajalcev. Nadaljeval je s skupino Halo, ki je postala razpoznavna z uspešnico Anita ni nikoli …. Začel je pisati skladbe tudi za druge izvajalce zabavne glasbe (Tinkara Kovač, Polona, Lara Baruca, Monika Pučelj itd.), ki so svojo kariero začeli in postali znani z Danilovo pomočjo.

Kasneje je izdal samostojna albuma Vse moje ljubezni in Danilo & friends, na katerih so zbrane njegove uspešnice iz različnih glasbenih obdobij, v novih preoblekah in z različnimi vokalnimi solisti. 2005 je izdal ploščo Danilo poje Kocjančiča, na kateri je prvič vse glavne vokale odpel sam.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button