MALMÖ 2024

Bo za Azerbajdžan znova prepevala Aisel?

Trenutno potekajo avdicije

Azerbajdžanska nacionalna radiotelevizija İTV je oktobra sporočila, da so za novo evrovizijsko poglavje prejeli 214 pesmi. Od tega so 88 pesmi poslali lokalni oziroma domači avtorji, preostalih 126 pesmi pa so ‘prijavili’ tuji avtorji.

Ell in Nikki
Ell in Nikki sta slavila leta 2011. Foto: Alesh Maatko

Iz 15 na 6

V drugi krog se je, kot je sporočila televizija preko instagrama, uvrstilo petnajst izvajalcev. Ti glasbeniki so se nato predstavljali v t. i. avdicijskih oddajah v živo, tako da je na koncu ostalo le še šest najboljših glasbenikov. V ožji izbor so se tako uvrstili Emy Lia, Ilkin Dovlatov & Etibar Asadli & Mila Miles, Fahree, Qorqud, Sabina Guluzadeh in Aisel, ki je leta 2018 že stala na evrovizijskem odru, a se ji ni uspelo uvrstiti v finale.

Televizija ITV je za 12Xal pojasnila, da nastope teh šestih izvajalcev trenutno ocenjujejo mednarodni evrovizijski navdušenci, novinarji in strokovnjaki v okviru fokusnih skupin. Ko bodo fokusne skupine izrazile svoje mnenje o vseh šestih udeležencih, bo azerbajdžanska radiotelevizija izbrala izvajalca, ki bo maja prihodnje leto na Švedskem zastopal njihovo državo. O pesmih vsaj za zdaj vsaj javno niso govorili.

Zaenkrat ima največ možnosti Aisel (65 %), sledijo pa Sabina Guluzadeh ter Mila Miles & Ilkin Dovlatov & Etibar Asadli, med katerimi je 1 % razlike.

Zmagali 2011

Spomnimo. Azerbajdžan je na Evroviziji 2023 zastopal dvojec TuralTuranX s pesmijo Tell Me More. Fanta sta v prvem polfinalu osvojila 14. mesto, s čimer je Azerbajdžan drugič v zgodovini in prvič po letu 2018 ostal zunaj finala.

Azerbajdžan 2023: TuralTuranX – Tell Me More
Azerbajdžan 2023: TuralTuranX – Tell Me More Foto: Corinne Cumming / EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button