TORINO 2022

Bo nekdanja udeleženka EME nova poljska predstavnica?

M.I.L.A. stavi na pesem All I need

M.I.L.A. – glasbenica poljskih korenin, ki je daljše obdobje živela v Sloveniji ter tu izdala več odmevnih skladb, je bila sprejeta na poljsko nacionalno tekmovanje za Pesem Evrovizije. Na izboru Tu bije evropsko srce, na katerega je uvrščena s skladbo All I need (za katero je sama napisala besedilo in glasbo), se bo na poljski nacionalni televiziji TVP predstavila 19. februarja 2022.

Kdo je M.I.L.A.?

M.I.L.A. je glasbenica poljskih korenin, ki je dvanajst let živela in ustvarjala v Sloveniji. Na Poljskem je v rani mladosti študirala klasični klavir in jazz vokal. Sodelovala je z najbolj prepoznavnim glasbenim gledališčem v Varšavi, s Teatrom Studio Buffo. Po selitvi v Slovenijo je M.I.L.A. nastopala v oddajah Hri Bar, bila pa je tudi pevka hišnega banda v oddaji Spet doma.  Leta 2018 je svoje delo nadgradila s prvim singlom v slovenskem jeziku, in sicer z domiselno in udarno skladbo Svoboda, s katero se je udeležila tudi predizbora EME 2018, konec leta 2018 pa je bila Svoboda razglašena za najbolj predvajano skladbo na Valu 202 v letu 2018. M.I.L.A. je pisanje glasbe za uspešno skladbo prepustila Denisu Horvatu, besedilo pa je spisal Matevž Šalehar – Hamo. Kot kontinuacija uspešnega glasbenega sodelovanja je nastala še pesem Jaz bi šla naprej. Pesem je predstavila na 38. Festivalu Melodije morja in sonca v Portorožu. Leta 2018 je izdala prvo avtorsko skladbo Unloved, za pesem pa je posnela še videospot na slovenski obali. Marca leta 2019 je izdala svoj prvi duet, Sentimentalna, ki ga je zapela z Rokom Ferengjo. Leta 2019 je znova tekmovala na festivalu MMS Lahko sva vse to. Besedilo je napisal Matevž Šalehar, glasbo Mila, aranžma za skladbo pa je prispeval Jani Hace.

MILA
Glasbenico čaka pomemben nastop. Foto: Nejc Laščak
Od vašega nastopa na EMI bo minilo natanko štiri leta. Kako se danes spominjate te glasbene zgodbe?
EMA je bila zame prelomnica, ker sem takrat v resnici začela solo glasbeno kariero. Do takrat sem nastopala v glasbenem gledališču Teater Buffo v Varšavi, nastopala sem tudi v različnih oddajah in takrat je prišel čas, da grem na svoje. EMO sem si zapomnila kot zelo lepo izkušnjo, sledil je tudi velik uspeh moje pravzaprav debitanske skladbe …

Če se ne motim je bila vaša skladba z EME med najbolj predvajanimi skladbami tistega leta?
Tako je. Skladba Svoboda je bila razglašena za največkrat predvajano pesem leta 2018 na Valu 202. Še danes se vrti na različnih radijskih valovih po celi Sloveniji.

Nato sta sledila še dva nastopa na MMS, kajne?
Res je. Tik po Svobodi sem izdala prvo popolnoma avtorsko pesem Unloved, potem je sledilo povabilo na festival MMS s pesmijo Jaz bi šla naprej. Leto kasneje sem bila znova sprejeta na MMS z avtorsko skladbo Lahko sva vse to. Za besedilo je že tretjič poskrbel Hamo.

Kam pa ste potem ‘izginili’?
Po festivalu MMS 2019 sem si vzela malo oddiha od medijev, nato je nastala pandemija, glasbeni svet je epidemija vsekakor zaprla za nekaj časa. Ampak nisem izgubljala časa, veliko sem v tem času ustvarjala, med drugim sem pripravljala besedila za en velik projekt, ki ga pripravljam v sodelovanju s legendarnim Neno Belanom. Več o tem projektu sledi zelo kmalu …

Kje živite danes, kaj ustvarjate in kaj vse je novega pri vas?
Sedaj živimo s družino na Poljskem, sicer je Slovenija še vedno moja ustvarjalno glasbena baza, kar pomeni, da že več let delim svoj čas med Poljsko in Slovenijo, ker je tukaj moj drugi dom.

Če se vrneva k EMI in Evroviziji … Zanimivo je, da boste ravno ob finalnem večeru EME nastopili na finalnem večeru poljskega izbora. To pa je naključje …
Ne verjamem v naključja. Sem mnenja, da se vse v življenju zgodi z razlogom. Vsekakor upam, da bodo tudi slovenski oboževalci Evrovizije, ki že od prej poznajo mojo ustvarjalnost, ko sem nastopala v Sloveniji, vmes pokukali na Poljsko z malo podpore in dobre energije. (smeh) Očitno je sedaj nastal čas, da predstavim svojo glasbo tudi pred domačim občinstvom, kar me prisrčno veseli. V čast mi je, da je strokovna komisija poljskega predizbora za veliki finale izbrala mojo pesem. In v čast mi je, da sem v tako izjemni družbi odličnih izvajalcev, s katerimi skupaj bomo nastopali v živo na poljski nacionalni televiziji že to soboto.

Nam lahko zaupate malce več o vaši tokratni evrovizijski zgodbi?!
Pesem All I need sem napisala iz srca, eno noč ob klavirju. Meni osebno je pesem zelo pomembna, ker je nastala na podlagi mojih osebnih izkušenj. Govori o ljubezni – o tem, kako včasih ne cenimo tega kar imamo. To jemljemo za samoumevno. Ljubezen je sicer zavezana svobodi, nima pa žal nobene garancije. Konstrukcija in melodika pesmi sta takoj zveneli zelo ‘festivalsko’, vendar šele potem, ko je nastala končna verzija sem se odločila, da jo bom poslala na razpis za tekmovanje za Pesem Evrovizije na Poljskem. TVP se je v zadnjem trenutku odločila, da bo spremenila način izbire reprezentantov in namesto da bi zbor naredili interno, kot je bilo mišljeno na začetku, so se odločili, da naredijo finalni izbor v živo z desetino skladb, ki so po mnenju strokovne komisije najboljše od vseh prijavljenih.

Na poljskem nacionalnem izboru se bodo predstavili Ania Byrcyn, Emilia Dębska (Mila), Lidia Kopania, Daria, Siostry Szlachta, Ochman, Karolina Stanisławczyk & Chika Toro, Kuba Szmajkowski, Unmute in Karolina Lizer.

Kako bi primerjali poljski nacionalni izbor in slovenskega?
Princip je isti, sicer način priprav je malo drugačen. Sigurno bom lahko kaj več o tem povedala po soboti, zaenkrat so priprave v polnem teku in vse se zdi zelo prijetno in lepo organizirano. V soboto bo poleg nas, 10 finalistov, nastopilo kar deset evrovizijskih predstavnikov iz prejšnjih let. Tu bodo tudi zvezde iz tujine …

Kaj bi vam pomenila zmaga na tem izboru?
Pomenila bi velik uspeh, sicer za uspeh lahko že sedaj imenujem dejstvo, da sem bila izbrana med prvih deset. To se mi zdi velik dosežek, sploh če gledam na to iz vidika avtorice skladbe. Tako da se ne obremenjujem s pričakovanji. Bom samo uživala …

Če se ne motim ste za pesem posneli videzgodbo v Goriških brdih?
Tako je, videospot za All I need smo posneli v lepih Goriških Brdih, zame je bil to prvi obisk v tem koncu Slovenije. Sem zelo navdušena in sigurno se bom še kdaj vrnila za kakšen izlet v prihodnosti.

Kakšne načrte imate še za letošnje leto?
Poleg promocijskih aktivnosti povezanih s skladbo All I need pripravljamo en velik projekt v sodelovanju z legendarnim Neno Belanom. Imam tudi nekaj pripravljenega materiala za izdajo tako v angleščini kot slovenščini. Sedaj bo tudi čas, da prvič predstavim skladbe v poljščini. Več podrobnosti sledi kmalu.

M.I.L.A., po izobrazbi akademska glasbenica, je za pesem All I need sama napisala besedilo in glasbo.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
6
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button