SANREMO

Bo del Sanrema 2023 tudi Britney Spears?

Špekulacije, namigovanja, govorice

Čeprav je do Sanrema 2023 še nekaj časa – mimogrede, 73. festivalska edicija se bo zgodila med 7. in 11. februarjerm 2023 – so italijanski mediji polni različnih zgodb, kjer ne manjka takšnih in drugačnih namigovanj. Precej glasne pa so govorice, da naj bi v šov programu nastopila tako Britney Spears kot ameriška skupina OneRepublic. Kako resnične so te napovedi bomo najkasneje izvedeli skozi festivalske večere, saj so Italijani znani po tem, da pred festivalom ne razkrijejo vseh gostov. Toliko raje pa pred festivalom špekulirajo o gostih …

Pet glasbenih večerov

Je pa zagotovo, da bo sanremski festival tako letos (kot tudi prihodnje leto) v znamenitem gledališču Ariston znova vodil Amadeus, ki je hkrati tudi umetniški vodja. Ob njemu bo vseh pet večerov še legendarni Gianni Morandi, ki je lansko leto navduševal s skladbo Apri tutte le porte. Poleg Amadeusa in Morandija se bo v petih večerih izmenjevalo več sovoditeljev. Ena izmed njih je tudi model Chiara Ferragni, ki jo bomo videli prvi in zadnji večer.

Prvi večer bomo slišali pol pesmi (12-13), drugi večer preostalo polovico (12-13), tretji večer bodo tu vse pesmi (25), četrti večer bo čas za uspešnice, zadnji večer pa sklepno dejanje – veliki finale (25 pesmi).

Sanremo Giovani (mladi)

Tako kot vsako leto bodo na odru Sanrema nastopila nova (mlada) in velika imena italijanske zabavne glasbe, s tem da novi oziroma mladi glasbeniki že drugo leto zapored ne bodo takoj vključeni v tekmovalni del, ampak bo najboljše tri do tja vodila dolga pot skozi avdicije. Italijanska radiotelevizija je konec oktobra najprej objavila seznam 714 mladih glasbenikov, ki se borijo za vstopnico za Sanremo. Nato se je v prvi fazi ta seznam zmanjšal na 43 umetnikov (23 moških, 12 žensk in 8 skupin), nekaj dni nazaj pa je RAI (po zaključeni avdiciji) objavil osem srečnih finalistov, ki jih lahko slišite tukaj:

  1. Gianmaria – La città che odi
  2. Giuse the Lizia – Sincera
  3. Maninni – Mille porte
  4. Mida – Manditè
  5. Olly – L’anima balla
  6. Sethu – Sottoterra
  7. Shari – Sotto voce
  8. Will – Le cose più importanti

Temu bo sledil finalni večer Sanremo mladi, ki se bo zgodil 16. decembra. Osmim glasbenikom se bodo prudružili še štirje iz območja Sanrema. Tudi te bo izbrala strokovna komisija. Od skupaj 12 mladih glasbenikov bodo trije najboljši dobili priložnost, da se pridružijo velikim imenom ter morda celo zastopali Italijo na Pesmi Evrovizije 2023.

Sanremo 2023
Komisija, ki je izbrala osem srečnih finalistov. Foto: RAI

Velika imena zaenkrat javnosti še niso znana. Amadeus jih bo predstavil v kratkem. Tako kot pretekla leta se pričakuje, da bodo tu številni znani in legendarni italijanski glasbeniki.

Glasovanje

Glasovanje na Sanremu 2023 bo potekalo s kombinacijo treh načinov, in sicer bodo tu telefonsko in spletno glasovanje. Znova bo tudi žirija sestavljena iz novinarjev oziroma medijev (150 predstavnikov). Na koncu pa ne smemo pozabiti še na demoskopsko žirija, ki jo sestavlja 300 ljubiteljev glasbe, ki glasujejo od doma prek elektronskega glasovalnega sistema. Skozi prvi in drugi večer bodo glasovali mediji. tretji večer bo glasovanje v kombinaciji 50 % ljudstvo, 50 % demoskopska žirija. Četrti in peti večer pa bo potekalo glasovanje s kombinacijo treh načinov, in sicer glasovanje ljudstva (34 %), mediji v novinarskem središču (33 %) ter ljubitelji glasbe oziroma demoskopska žirija (33 % ).

Leta 2021 je na Sanremu slavila zasedba Maneskin, ki je nato slavila še na Pesmi Evrovizije.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Libero.it
Twitter
Back to top button