ZABAVNO & DRUŽABNO

Bilbi je nazaj, tu so ‘Dolge noči’

Leta 2014 je nastopila tudi na Emi

Dobrih trinajst let je tega, odkar se je Bilbi prvič predstavila slovenskemu občinstvu s skladbo Hvala za vijolice. Za psevdonimom, ki v hebrejskem jeziku pomeni Pika Nogavička, se skriva Maja Pihler Stermecki, pevka in avtorica, ki je po študiju muzikala na Dunaju mnoga leta ustvarjala v Berlinu.

Bilbi
Bilbi Foto: Domen Mlakar / Tender Beast Production

Po vrnitvi v Slovenijo, leta 2010, je svoje avtorske moči združila s komponistom in glasbenikom Gregorjem Stermeckim, in nastal je projekt Bilbi. Do sedaj sta izdala tri studijske albume, Drobne slike, Toskana in Šibke Točke, trenutno pa nastaja že četrti studijski album.

Za njuno glasbo je značilen zmeraj svež in kreativen avtorski pristop. Skrbno dodelana, poetična besedila uprizarjajo drobne slike našega vsakdana, ki na neskončnem potovanju zunaj in znotraj nas nenehno odkrivajo šibkosti našega bivanja. Po tretjem studijskem albumu, Šibke točke, in po vseh dogodkih, ki so v zadnjih letih preplavili naš mali in širni svet, prihaja v ospredje ranljivost in ideja o tem, na kakšne načine nas lahko dela močnejše in boljše ljudi. Zato bo četrti studijski album nosil naslov Zakrpani.

Nov album, nova skladba

Na novem albumu bo tudi sveža melodija Dolge luči, ki govori o odločitvah in novih začetkih. V skladbi se sprašuje, kako se soočiti s strahovi, ki nas lahko spremljajo na tej poti, in kako najti pogum za spremembe. “Metafora dolgih luči v očeh nosi v sebi neko dvojnost, jin-jang princip, prepletanje svetlobe in teme, ki se čuti skozi besedilo in glasbo in to smo poskušali ujeti tudi v videospotu. Všeč mi je ta prispodoba srne, ki obstoji pred avtomobilom – to je ta občutek ujetosti in nemoči, ki ga je preprosto potrebno premagati, da na koncu zmaga pogum in se lahko premaknemo naprej,” je strnila Bilbi.

Bilbi
Bilbi z novo skladbo Dolge noči. Foto: Domen Mlakar / Tender Beast Production
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button