FESTIVALI

40. Melodije morja in sonca se nam v Avditoriju Portorož obetajo 11. julija

Turistično združenje Portorož je na svoji spletni strani zapisalo, da se bo 40. Festival Melodije morja in sonca odvil v soboto, 11. julija 2020. Izvajalci se bodo potegovali za veliko nagrado MMS 2020 in nagrade strokovne žirije za glasbo, besedilo, priredbo, izvedbo in nagrado za obetavnega izvajalca oz. avtorja – nagrado Danila Kocjančiča.

Kaj več zaenkrat ni znanega, niti kdaj bo Avditorij Portorož, v sodelovanju z Občino Piran, ki je nosilec festivala, objavil razpis za sodelovanje na tem priljubljenem festivalu. Lansko leto so javni razpis za sodelovanje na MMS 2019 objavili 11. marca, žrebanje pa se je odvilo maja, v času Evrovizije. Če ne bo večjih presenečenj bo podobna časovnica tudi letos, vsi skupaj pa si že sedaj želimo zvrhan koš novih poletnih in sproščujočih melodij.

Na MMS 2019 je slavila Tinkara Kovač. Foto: Alesh Maatko

Na festivalu so gostovali med drugim odlični tuji glasbeniki, od italijanskih zvezdnikov do predstavnikov iz bivših republik nekdanje skupne države Jugoslavije (Ricchi e Poveri, Alba e Chiara, Severina, Toše Proeski, ki se je slovenski publiki predstavil prvič prav na odru MMS), poleg tega pa smo dobili zvrhan koš nepozabnih melodij, kot so Tople julijske noči, Melodije morja in sonca, Portorož 1905, Hotel modro nebo, Vrniva se na najino obalo, Mi ljudje smo kot morje, Črta ter mnoge druge) in skladb, ki so pisale zgodovino festivala Melodije morja in sonca ter seveda naše zabavne glasbe nasploh.

Spomnimo. Začetki poletnih melodij segajo v leto 1978, ko so po vzoru drugih obmorskih festivalov po takratni nekdanji državi in v svetu organizatorji želeli festivalsko vzdušje prirediti tudi na naši obali. Za prizorišče so izbrali mondeni Portorož, idejni vodja pa je bil Berti Rodošek, ki je bil na noge postavil že Veselo jesen. Festival MMS se je
kmalu izkazal za zelo uspešnega in kakovostnega, ki je vse do današnjih dni je (p)ostal eden najpomembnejših festivalov zabavne glasbe.

Festival od ustanovitve leta 1978, ko je na odru na Tartinijevem trgu v Piranu zmagala mlada Monika Kovačič, živi v srcih mnogih generacij slovenskih glasbenikov in ljubiteljev slovenske popularne glasbe. Skozi leta se je selil sem in tja. Najprej je svojo pot začel v Piranu, jo nadaljeval v Portorožu, kjer je danes, v obdobju 1993−1996 pa so ga gostili v Kopru.

Slavko Ivančič, umetniški vodja festivala. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button