LIVERPOOL 2023

31. januarja bo znana usoda Joker Out

Pred vrati tradicionalno žrebanje

Januar je tradicionalno znan po tem, da se zgodi žrebanje vrstnega reda ter da gostiteljica Pesmi Evrovizije (v letu 2023 je to Liverpool) prevzame t. i. evrovizijski ključ. Gre za simbolno dejanje, ki poteka od leta 2007 dalje. Nič drugače ne bo letos, ko bo Torinu Liverpoolu predal zvrhan koš evrovizijskih ključev, ki se jih je v teh letih že precej nabralo.

Žrebanje vrstnega reda
31. januarja bo Torino predal evrovizijske ključe Liverpoolu. Foto: Kristin Montagu-Evans / Eurovision.tv

Prvi predizbor bo 9. maja. Drugi predizbor se bo zgodil 11. maja. Veliki finale Pesmi Evrovizije 2023 pa bo 13. maja 2023.

Žrebanje vrstnega reda

Vse to se bo zgodilo 31. januarja, ko bo na sporedu še žrebanje oziroma razporeditev držav v prvi in drugi predizbor. Sodelujoče evrovizijske države (37) bodo tudi tokrat razdelili v več različnih posodic, in sicer z razlogom, da se čim bolj izognejo takoimenovanemu sosedskemu glasovanju – kot je npr. tradicionalno podeljevanje 12 točk Grčije Cipru ter obratno. Tega dne bo torej ‘zapečatena’ evrovizijska usoda za naše predstavnike Joker Out, saj bo znano kakšna konkurenca jih čaka ali v prvem ali pa v drugem predizboru.

Na žrebanju bodo sicer le določili, v katerem predizboru bo nastopila posamezna država ter ali bo to v prvem ali drugem delu predizbora. Dokončen razpored nastopov bo znan predvidoma konec marca, ko bo produkcijska skupina Pesmi Evrovizije 2023 na osnovi tega žrebanja in izbranih pesmi določila končni vrstni red.

Joker Out
Skupina Joker Out nas bo maja 2023 zastopala na izboru za Pesem Evrovizije v Liverpoolu. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO

Žrebanje, ki ga bosta vodila AJ Odudu in Rylan, se bo zgodilo 31. januarja ob 20. uri, in sicer v dvorani St George’s Hall v Liverpoolu.

37 držav

Na Pesmi Evrovizije 2023 tokrat sodelujejo: Albanija, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Hrvapška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Grčija, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Lavija, Litva, Malta, Nizozemska, Nemčija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švica ter Ukrajina in Velika Britanija.

Od 37 sodelujočih držav se jih bo 31 predstavilo v prvem oziroma v drugem predizboru, 9. in 11. maja 2023. Deset najboljših iz vsakega predizbora pa se bo nato predstavilo še v velikem finalu (13. maja 2023), kjer imajo že zagotovoljeno mesto države iz družine velikih pet, torej Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija ter aktualna zmagovalka Ukrajina.

Pesem Evrovizije 2023
Sodelujoče države na ESC 2023. Foto: EBU / BBC

Na žrebanju bodo še določili, kdaj bodo glasovale države iz družine velikih pet ter še Ukrajina, torej v prvem ali drugem predizboru.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button