EVROVIZIJA

Zakaj določene države ne bomo videli na Evroviziji; kje je meja?

Na Pesmi Evrovizije lahko vsako leto sodelujejo tiste države oziroma nacionalne televizije, ki so članice Evropske Zveze Radiotelevizij (EBU). Izjema je tu zagotovo Avstralija, ki je pridružena članica (kot recimo Kazahstan) in ki lahko sodeluje na tem največjem evropskem tekmovanju vse do leta 2023. Po tem datumu pa bodo znova odločali …

Evrovizijski zemljevid se zadnja leta ne spreminja ravno veliko.Foto: VladStudio.com

Vzroki nesodelovanja

Andora je nazadnje sodelovala leta 2009, danes pa jim je vse skupaj prevelik finančni zalogoj. Enako velja za Bosno in Hercegovino, ki je nazadanje sodelovala leta 2016. Čeprav je Črna gora najprej sodelovanje potrdila, je tik pred zdajci odstopila od pogodbe, prav tako zaradi ‘finančne krize’. Prav tako so pred kratkim nejasne potrditve prihajale iz Madžarske, ki se je na koncu odločila Evroviziji reči ne, neuradno zato, ker naj bi bila Evrovizija preveč gejevska, uradno pa, ker se bodo posvečali domači popularni glasbi. Enako se je na finančne razloge skliceval Luksemburg (nazadnje je sodeloval 1993), na Slovaškem (zadnjič so sodelovali leta  2012) menda ni interesa, prav tako ne v Monaku (zadnji nastop 2006). Za konec nam ostane še Turčija, ki je še vedno besna zaradi glasovanja, češ, da je prehitro in vnaprej znan zmagovalec.

Če imamo vsako leto na eni strani več kot 40 držav, ki se udeležijo Pesmi Evrovizije, imamo na drugi strani kar nekaj držav, ki bi jih še kako radi videli na tem glasbenem tekmovanju. Med njimi so to Andora, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Luksemburg, Madžarska, Monako, Slovaška in Turčija. Vse te države so že sodelovale na Pesmi Evrovizije, a jih v Rotterdamu ne bo. Kot tudi (še) ne bo Kazahstana, ki sicer sodeluje na Otroški Evrovizije, na veliki evrovizijski oder pa ga v zveza EBU (še) ne spusti.  Občasno se tu in tam govori o Kosovu in Lihtenštajnu, vendar ti dve državici še nista članici zveze EBU.

Če bi vse te nesodelujoče države sodelovale na samem tekmovanju, bi bilo tako za evrovizijsko zmago v igri več kot 50 držav, kar je neuradno za zvezo EBU aboslutno preveč. Menda je idealna številka okrog 43 držav, saj se tako vse skupaj lepo porazdeli po obeh predizborih (mimogrede, prvi predizbor je bil uveden leta 2004), ne nazadnje pa tudi skozi evrovizijske vaje, ki se ponavadi začnejo 14 dni pred velikim finalom. Deset držav več tako v celoti sesuje urnik vaj, vse skupaj pa bi se tako razvleklo na skoraj tri tedne, da o pripravah in finalnem televizijskem šovu, ki je po novem dolg že štiri ure, niti ne govorimo.

Hari Mata Hari je Bosni leta 2003 pripel najboljše mesto!Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X