EVROVIZIJA

Ukrajina se umika iz Evrovizije

Po vseh peripetijah, ki so se zgodila po nacionalnem evrovizijskem izboru Vidbir, se je Ukrajina odločila, da na Pesmi Evrovizije 2019 ne bo sodelovala. Nacionalna televizija UA:PBC se po tem, ko je sodelovanje odklonila zmagovalka Maruv, ni uspela dogovoriti niti z drugo oziroma tretjeuvrščenim. Vsi trije so namreč zavrnili pogodbo z ‘omejitvami’.

Ukrajine v Tel Aviivu ne bo!Foto: Dreval Maxim / KAN

Problemi so se začeli kopičiti, ko je zmagovala Maruv odklonila podpis
pogodbe s televizijo UA:PBC, saj jo je razumela kot eno izmed oblik cenzure, ker je v enem izmed členov menda pisalo, da (začasno) ne sme nastopati v Rusiji. Čeprav se je bila zmagovalka pripravljena odpovedati začasnim nastopom v Rusiji, pa naj bi bile v pogodbi še druge omejitve, ki so bile za pevko nesprejemljive, predvsem naj bi bilo sporno ‘zelo glasbeno in evrovizijsko vprašanje’, ali jemlje Krim za ukrajinski ali ruski teritorij?! Maruv se je nato v posebnem sporočilu obrnila tudi na javnost, kjer je vsem skupaj sporočila, da je državljanka Ukrajine, da plačuje davke in da Ukrajino iskreno ljubim, vendar pa ni pripravljena biti orodje politike.

Evropska zveza radiotelvizij (EBU), ki bdi nad Evrovizijo, je medtem sporočila, da je vsaka nacionalna televizija odgovorna za nacionalni evrovizijski izbor, ki mora potekati v skladu s pravili zveze EBU, kar med drugim pomeni, da to tekmovanje nikakor ne sme biti povezano s politiko. Za leto 2019 je tako jasno, da Ukrajine v Tel Avivu ne bo, za ESC 2020 pa se bodo še pogajali.

Ker vsi skupaj niso našli skupnega jezika, so se televizijci odločili, da jih Maruv, čeprav je zasluženo zmagala, v Tel Avivu ne bo zastopala, da bodo pač poskušali pri drugih glasbenih. A so tudi tukaj doživeli hladen tuš. Tako drugouvrščeni Freedom jazz kot še tretjeuvrščena Kazka so zavrnili televizijo, češ, da tudi oni ne bodo politično orodje. Televizija UA:PBC je nato spoznala, da ne bodo našli njim primernega glasbenika, zato so se odločili, da se vsaj za eno leto umaknejo z evrovizijskega odra. Kako bo naprej, predvsem na ESC 2020, pa je vsaj trenutno prerano govoriti.

Maruv se je odločila,da ne bo politična igrača..Foto: Facebook profil Maruv
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button