EMA

Tinkara Kovač po petnajstih letih znova na odru Eme

Glasbenica, pevka, diplomirana flavtistka, producentka in avtorica glasbe in besedil, Tinkara Kovač, od leta 1997, ko je izdala svoj prvi singel Veter z juga, je pri založbi ZKP RTV Slovenija naprej izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba) …

S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je v teh letih odigrala
več kot 800 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji. Med
pomembnejša svetovna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana
Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin) ter drugih.

… od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa), eden od teh (O-range) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji (EMI) in za Hrvaški (Dallas), in en singel (Spezzacuori), en posebni projekt v štirih jezikih v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in eno Best Of kompilacijo. Leta 2012 je izdala (Dallas) posebni album priredb ex-jugoslovanskih skladb.

Tinkara Kovač je lansko leto slavila na poletnem festivalu MMS.Foto: Alesh Maatko

V petnajstih letih delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade (prva nagrada na festivalu MMS 1997, osem Zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada slovenskem predizboru za Pesem Evrovizije leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000 ter številne druge.

V januarju 2013 je v svoji Založbi NAI izdala posebni projekt uspavank, zazibank in glasbenih pripovedk za lahko noč v narečjih slovenske in hrvaške Istre, Furlanije Julijske krajine in Obalno-kraške regije, z naslovom Zazibanke.

V juniju je postala predsednica Društva Vilenica, 6. julija istega leta je nastopila na 33. festivalu Melodij morja in sonca s skladbo Mars in Venera, ki jo je napisala skupaj z Gabrom Radojevičem in Leo Sirk. Prejela je nagrado za najboljšo izvedbo in glavno nagrado festivala.

TInkara Kovač ob 50. obletnici Avditorija Portorož.Foto: Alesh Maatko
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X