ZANIMIVOSTI

Evrovizijski Tih deževen dan 30 let kasneje

Prva slovenska evrovizijska pesem

Cole Moretti po 30 letih znova oblekel legendarni mavrični suknjič in na tih deževen dan odpotoval daleč stran. Na povabilo zasedbe vrhunskih glasbenikov deFonos je namreč naš prvi evrovizijski predstavnik znova zapel Tih deževen dan – v enem poskusu, back vokalistke pa so zamenjali godalci.

Cole Moretti
Cole Moretti danes, 30 let kasneje po ESC nastopu. Foto: Alan Orlič

Važna je energija

Cole Moretti pravi, da je zelo vesel in počaščen, da mlajše generacije še vedno prepevajo njegovo skladbo. “Ljudje so Tih deževen dan vzeli za svojo skladbo in jo sprejemajo tudi v novih oblikah. Od nekdaj je bila zahtevna, ni je enostavno odpeti, a s fenomenalno priredbo Jeana Markiča, izjemnimi glasbeniki z nalezljivo energijo sem bil znova zaljubljen! Odpeli in odigrali smo v živo, v enem poizkusu, tako je najbolje. Ni važno, če kje kaj ‘fušneš’, važna je energija,” je strnil Cole.

Priredbo je napisal skladatelj Jean Markič, ki je aranžiral tudi zmagovalno skladbo Popevke 2022 Nove slike Mie Guček. Sicer pa so glasbo prispevali Cole Moretti, besedilo pa Tomaž Kosec.

Najnovejša priredba

V najnovejši priredbi Cole Moretti ostane brez slovitih back vokalov: »Malo sem pogrešal backe, moram priznati …. A violine so jih odlično nadomestile. Tako ali tako si zdaj že res vsi potiho zapojemo “kaj bi”. Tokrat pač ob zvoku violin.« Skladba je doživela številne preobleke – od zborovske, rokovske, do pihalne oziroma godbene. Interpretirali so jo Jadranka Juras, Bilbi in mnogi drugi glasbeniki.

Kdo so deFonos?

Gre za vrhunske glasbenike, ki jih povezuje glasba iz studia Fono. Stalno zasedbo sestavljajo Tilen Zakrajšek (bobni), Matej Tekavčič (bas), Jean Markič (klaviature), Marko Smiljanić (kitara), Domen Gracej (trobenta) in Danijel Lauko (saksofon). Poleg tega pa so tu še gostujoči člani, in sicer Žan Plohl (pozavna), Ana Mezgec (violina), Tim Skalar Demšar (violina), Peter Ugrin (violina), Beti Bratina (violina) in Andreja Vita Mulej (violina).

deFonos in Cole Moretti
deFonos in Cole Moretti Foto: Osebni arhiv Cole Moretti

Skok v evrovizijsko zgodovino

Cole Moretti je z 1 x Bandom in skladbo Tih deževen dan pred točno tremi desetletji zmagal na prvem slovenskem izboru za Pesem Evrovizije v studiu 1 RTV Slovenija. Z evrovizijsko skladbo, ki je takrat bila prva za samostojno Slovenijo, nas je zastopal na izboru za Pesem Evrovizije na Irskem. “To so bili zlati časi. Na slovenskem izboru smo bili rezerva, nihče ni pričakoval, da bomo zmagali. Na evrovizijskem izboru, ki je takrat potekal na Irskem, nam je dobrodošlico – celo s slovenskim naglasom – izrekel sam Johnny Logan, irska rokovska ikona,” se izbora spominja Cole.

Orkestru je takrat dirigiral Jože Privšek, ki je napisal aranžma, Cole pa se spominja, da mu je irski dirigent med predajo dirigentske paličice prišepnil, da je skladba Tih deževen dan orkestru najbolj všeč.

1 x Band in Cole Moretti
1 x Band in Cole Moretti na prvem slovenskem izboru. Foto: Osebni arhiv Cole Moretti

Mavrični suknjič ostaja

Na evrovizijskem odru je nastopal z dolgimi kodri in mavričnim suknjičem – slednjega je dolga desetletja skrbno hranil v omari in si ga po tridesetih letih znova nadel za snemanje. Kreirala ga je oblikovalka Zvezdana Mali. “Po nastopu bi suknjiče morali vrniti na RTV Slovenija, a vsi smo si jih želeli ohraniti za spomin. No, Suzani je to uspelo, dosegla je, da je vsak svojega lahko odnesel domov, na varno v svojo omaro. Zdaj bi jih lahko že premestili v vitrino,” v smehu doda Moretti.

Cole Moretti
Cole Moretti znova v legendarnem suknjiču. Foto: Osebni arhiv Cole Moretti

30 let kasneje

V treh desetletjih se je marsikaj spremenilo. Cole zdaj ob posebnih priložnostih stopi pred mikrofonom, odlično pa se znajde tudi za njim. Brez sanj ne gre! “Res ne gre, zato sem se tudi poročil z ženo Sanjo. Zdaj sanje še toliko bolj potrebujemo … in vse, kar se dogaja – od vojn do finančnega bremena ljudi. To je zelo obremenjujoče. Dejansko moraš samo sanjati, kruta realnost ne more zmagati nad sanjami.”

Cole Moretti
Cole Moretti in njegov mavrični suknjič. Foto: Osebni arhiv Cole Moretti

Kaj pa Evrovizija?

“Na njej ne bi več nastopil,” odgovori Cole ter hkrati doda: “Je izven moje domene let, vseh šokov … Svet je postal tak, moraš vedeti, kdaj greš ven. Evrovizijska izkušnja je sploh v mladih letih lahko hudo breme za kasneje, grde besede in kritike prizadenejo … Ni enostavno in ni za vsakogar. Sem pa vesel, da se po 30 letih ta komad še vedno vrti, tudi v obliki priredb, kot je ta z deFonosi. Nobena druga evrovizijska skladba ni imela toliko priredb.”

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button