LJUBLJANA FESTIVAL

Norčevanje iz slovenske legende

Poletna noč 2017

V soboto zvečer. 1. julija 2017, nam je TV Slovenija pokazala posnetek koncerta, ki je bil deset dni prej na Kongresnem trgu v Ljubljani. Poletna noč 2017 (gre za vsakoletni gala koncert posvečen slovenskim popevkam) je bila posvečena 19. obletnici legendarnega skladatelja zabavne glasbe, jazzista in dolgoletnega vodja Big banda RTV Slovenija.

Poletna noč 2017  David Urankar Bernarda Žarn
David Urankar in Bernarda Žarn Foto: Festival Ljubljana / Mediaspeed

Še najmanj problematična na tradicionalni Poletni noči sta bila pričakovano osladna voditelja Bernarda Žarn in David Urankar.

Kakor koli je hvalevredno, da se ohranja spomin in tradicija na t.i. zlata leta slovenske popevke, pa bo treba v prihodnje najbrž razmisliti o konceptu te prireditve. Letošnja je namreč izzvenela bolj kot posmeh in ne počastitev velikega slovenskega skladatelja.

Scenarist si je privoščil nekaj cvetk (npr. tisto o rosno mladi 27-letni (!) Loli Novaković pa zamenjavo Ditke Haberl z Doco Raičkovič-Marolt), ki na tako prireditev ne sodijo. Nekateri pevci (npr. oba Matjaža) bi pri perfekcionističnem maestru Privšku ne mogli prestopiti niti praga preddverja Studia 14.

Poletna noč 2017 David Urankar, Lojze Krajnčan in Bernarda Žarn
David Urankar, Lojze Krajnčan in Bernarda Žarn Foto: Festival Ljubljana / Mediaspeed

Brez komentarja mora najbrž ostati, da je bila dovolj prominentna vloga na prireditvi namenjena nekomu, ki je po govoricah prispeval več kot eno lopato pri kopanju maestrovega preranega groba.

Sodobni glasbeni uredniki pa bi najbrž morali vedeti, da uporaba še tako briljantnih 50 in 40 let starih aranžmajev ne bo prinesla novih oboževalcev slovenske popevke med mladimi.

Sicer pa je bil Kongresni trg povsem poln, občinstvo je bilo zadovoljno (čeprav tega ni prav očitno kazalo), oba orkestra sta zaslužila svojo plačo, tudi šefi so najbrž zadovoljni. Drugo leto pa spet isto.

Kongresni trg je bil ob popevkah povsem poln. Foto: Festival Ljubljana / Mediaspeed

Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka in komentatorjev na družbenem omrežju Evrovizija.com ne predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav lahko le to z njim soglaša.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button