EVROVIZIJA

Stockholm pripravljen na Evrovizijo

Letošnja evrovizijska zgodba se bo, kot je že znano, odvila na Švedskem, natančneje v prestolnici te dežele, kjer je že vse pripravljeno za največji glasbeni spektakel leta. 61. izbor za Pesem Evrovizije se bo tokrat zgodil 10., 12. in 14. maja v Areni Globe …

Stockholm (Djurgårdsbron) …Foto: Henrik Trygg / mediabank.visitstockholm.com

Zaradi priseljevanja ponuja Stockholm pestro izbiro številnih različnih restavracij, s hrano
vseh koncev sveta – od ameriške hitre hrane, do azijske, italijanske,
turške, vzhodne in seveda skandinavske hrane, ki jo je vsekakor potrebno preizkusiti. Za vse sladokusce pa so v različnih kavarnah tu še slastni švedski vaflji z marmelado in stepeno smetano.

Stockholm je glavno mesto Švedske, ki leži na vzhodni obali Baltika, ob vhodu v jezero Mälaren. Slikovito mesto je znano predvsem po svoji znameniti legi, saj poleg na kopnem, središče mesta leži na neštetih otočkih jezera Mälaren, od tod tudi ime »Mesto na vodi« oziroma »Severne Benetke«.

Mesto, ki je poznano po svoji čistosti in mnogih prelepih zgradbah in barvitih ulicah, ponuja 26, več kot 70 muzejev – med njimi tudi znameniti muzej, ki je posvečen glasbeni skupini Abba. In da ne pozabimo, tu je tudi največja priljubljena trgovina Ikea na svetu.

Stockholm in Kraljeva palača v ozadju.Foto: Henrik Trygg / mediabank.visitstockholm.com

Organizatorji za vse akreditirane medije in delegacije pripravljajo vrsto različnih zanimivosti. Med drugimi si bomo lahko ogledali vse turistične znamenitosti v mestu, v evrovizijski vasi (v parku Kungsträdgården) so postavili 81 metrov visok razgledni stolp. Pred kraljevo palačo pa bo t.i. EuroClub in EuroCaffe, dnevno in večerno stičišče za vse sodelujoče na Pesmi Evrovizije 2016.

Slogan letošnje Pesmi Evrovizije je »Come together« (Pridite skupaj). Sporočilo, ki združuje različne narode po svetu, se pridružuje dejstvu, da postaja Izbor za Pesem Evrovizija eden izmed najbolj gledanih televizijskih šovov na svetu, obenem pa ostaja unikatna platforma za vse ostale glasbene festivale. In ravno temu evropskemu festivalu, ki se je začel daljnega leta 1956, je le nekaj dni nazaj uspel še en veliki met. Pesem Evrovizije je namreč prejela prestižno priznanje »Charlemagne Medal (Médaille Charlemagne pour les Médias Européens)«, in sicer z obrazložitvijo, da prispeva k izjemni evropski enotnosti.

Fåfängan, priljubljena točka za krajši postanek …Foto: Jeppe Wikström / mediabank.visitstockholm.com
Kraljeva palača v Stokcholmu.Foto: Jeppe Wikström / mediabank.visitstockholm.com
Pogled na Stockholm, ki bo 14 dni živel v znamenu Evrovizije.Foto: Henrik Trygg / mediabank.visitstockholm.com
Mestna hiša v Stockholmu, kjer bo potekal uradni sprejem.Foto: Henrik Trygg / mediabank.visitstockholm.com
Arena Globe, prizorišče letošnje Pesmi Evrovizije.Foto: Sören Andersson / mediabank.visitstockholm.com
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X