LIVERPOOL 2023

Stavnice: Joker Out vse višje, Loreen nižje

Švedska izgublja, Slovenija pridobiva

Pred vrati je 67. izbor za Pesem Evrovizije. Sodelujoče države (37) so bolj kot ne pripravljene, obvezne vaje v Areni Liverpool so se zaključile, pred vrati sta le še dva predizbora in veliki finale. Generalno gledano na prvem mestu sprememb. Še vedno vodi Švedska, s tem da je izgubila kar nekaj odstotkov možnosti za zmago. Sta se pa močno povzpeli Finska in Francija, ki Loreen še kako dihata za ovratnik. Precej bolje je tudi Slovenija, ki se je – če gledamo vse države – povzpela na 18. mesto, v drugem predizboru pa na peto. Tako dobro Joker Out na stavnicah še ni bil.

Komu kaže najbolje?

Proti koncu februarja je vodilno mesto na stavnicah prevzela Švedska (39 % možnosti za zmago). Za ovratnik ji diha Finska, ki letos s 24 % možnostmi za zmago doživlja evrovizijsko renesanso. Na tretjem mestu je z 8 % možnosti po novem Francija. Med prvo deseterico so še Ukrajina, Španija, Norveška, Izrael, Italija, Avstrija ter Velika Britanija, ki zaključuje TOP 10 na stavnicah.

Evrovizijske stavnice na dan 07-05-2023.
Evrovizijske stavnice na dan 07-05-2023. Alesh Maatko / Evrovizija.com

Prvi predizbor

V prvem predizboru je – sodeč po stavnicah – na vrhu precej gneče. Če bi obveljale stavnice za prvi predizbor, bi se v finale uvrstilo naslednjih deset držav (po % možnosti):

 1. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
 2. Švedska: Loreen – Tattoo
 3. Norveška: Alessandra – Queen of Kings
 4. Izrael: Noa Kirel – Unicorn
 5. Češka: Vesna – My Sister’s Crown
 6. Moldavija: Pasha Parfeny – Soarele și luna
 7. Srbija: Luke Black – Samo mi se spava
 8. Švica: Remo Forrer – Watergun
 9. Hrvaška: Let 3 – Mama ŠČ!
 10. Portugalska: Mimicat – Ai Coração
Finska 2023: Käärijä – Cha Cha Cha
Bo na koncu slavila Finska 2023 (Käärijä – Cha Cha Cha)? Foto: Corinne Cumming / EBU

Drugi predizbor

Sloveniji v drugem predizboru zaenkrat dobro kaže. Skupina Joker Out je (z 82 % možnosti) v prvi tretjini vseh tekmovalcev drugega predizbora. Sodeč po stavnicah naj bi se naši fantje brez težav uvrstili v finale. In katerim državam se ‘v našem’ večeru še obeta finale? Poglejmo, kaj pravijo stavnice:

 1. Avstrija: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
 2. Avstralija: Voyager – Promise
 3. Ciper: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
 4. Armenija: Brunette – Future Lover
 5. Slovenija: Joker Out – Carpe Diem
 6. Litva: Monika Linkytė – Stay
 7. Gruzija: Iru – Echo
 8. Belgija: Gustaph – Because of You
 9. Poljska: Blanka – Solo
 10. Danska: Reiley – Breaking My Heart
Slovenija 2023: Joker Out - Carpe Diem
Slovenija 2023 in Joker Out na eni izmed vaj. Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Slovenija vse višje

Slovenija, ki je bila pred predstavitvijo skladbe Carpe Diem (torej pred 4. februarjem) na 35. mestu, je bila 25. februarja na 25. mestu. Nato so bili naši Jokerji nekaj časa na stavnicah na 30. mestu, v aprilu pa so se bolj kot ne držali 21. mesta, če gledamo vseh 37 sodelujočih držav. Sicer pa precej dobro kaže ljubljanski peterici za drugi predizbor. Stavnice Sloveniji (na dan 7. maja) napovedujejo 5. mesto ter preboj v finale. Da bi le tako bilo, kajne?!

Kako delujejo stavnice?

Spomnimo. Pri stavah se uporabljajo stavne kvote, ki se postavijo glede na možnost, katera država bi lahko slavila in ki med drugim tudi določajo, koliko bo nekdo ob tem zaslužil. Stavnica stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določeni državi oziroma stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo. Nižja kot je kvota, večja je verjetnost, da bo stava dobitna oziroma višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
60
+1
14
+1
29
+1
14
+1
16
+1
7
+1
9
Twitter
Back to top button