TORINO 2022

Spletni masaker na Evroviziji

Na spletu je počilo, kot že dolgo ne

Čeprav se 66. evrovizijska zgodba uradno še ni začela, je na medmrežju v času evrovizijskih vaj znova zelo živahno. Še več, zaradi drugačnega načina spremljanja Evrovizije kot tudi zaradi tehničnih zapletov ter težav na medmrežju, sploh na posebni spletni strani, ki je namenjena le akreditiranim medijem in oboževalcem, so mnogi (tudi užaljeni) posamezniki z izrazito negativnimi komentarji poskrbeli za pravi spletni masaker, ki so ga med drugim občutile premnoge delegacije, saj so obračunovanja, predvsem pa grde besede – ne prvič – znova švigale sem in tja.

Finska: The Rasmus – Jezebel
Največ vročih besed je bilo na račun kinetičnega sonca, ki se ne vrti, ko bi se moralo. Foto: EBU / Nathan Reinds

EBU obsodil spletno nasilje

Val nasilja, ki se v času vaj ni in ni ustavil, je obsodila tudi zveza EBU, ki je med drugim zapisala, če strnemo, da takšna dejanja niso v duhu Pesmi Evrovizije, ki že vrsto let skozi glasbo povezuje različne narode. Zveza EBU je v posebnem sporočilu za javnost zapisala, da odločno obsoja vse oblike diskriminacije, prav tako pa je EBU zgrožen nad ravnanjem nekaterih posameznikov, ki so se z zelo grdimi besedami in spletnim nasiljem bodisi fokusirali na predstavnike ali pa na druge akreditirane osebe. “Vsakdo, ki bo prestopil mejo zlorabe, bo nemudoma blokiran in prijavljen, v resnih primerih pa bomo sodelovali tudi z našimi partnerji na vseh platformah, tako da bomo te posameznike prijavili pristojnim organom,” so obrazložili.

Negativne pozornosti so bili deležni številni predstavniki, med drugim tako albanska predstavnica kot letošnja italijanska predstavnika, ko na prvi vaji recimo ni bilo Blanca. Veliko obračunavanja na spletu pa je bilo tudi med evrovizijskimi oboževalci, kjer so obračunavanja in grde besede švigale s svetlobno hitrostjo sem ter tja.

Družbena omrežja
Družbena omrežja so v času Evrovizije znova ponorela. Foto: Pixabay

Naj bo komuniciranje SPOŠTLJIVO

Zveza EBU je v izjavi za javnost še zapisala, da se zaveda, kako močna je strast in ljubezen do Pesmi Evrovizije. Prav tako pa se vsi skupaj zavedajo svobode govora, vendar naj bo vse skupaj povedano oziroma zapisano na spoštljiv način, brez groženj, neprimernih besed ali celo nadlegovanj. “Tekmovanje za Pesem Evrovizije je bilo narejeno z namenom, da združuje narode skozi raznoliko glasbo. Naše spletne sledilce in oboževalce zato še enkrat pozivamo, da spoštujejo te vrednote in vse sodelujoče na letošnjem tekmovanju ter da se pogovarjajo na civiliziran in spoštljiv način,” so zaključili.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
2
+1
3
+1
3
+1
1
+1
5
+1
5
Back to top button
X