ZANIMIVOSTI

So Lordi promovirali satanizem?

Gotovo se še spominjate finske hard-rock skupine Lordi, ki je leta 2006 popolnoma osupnila evropske gledalce – tako z glasbo kot z zunanjo podobo. In jih prepričala! Finske pošasti so v Atenah gladko pometle s konkurenco in Pesem Evrovizije pripeljale v Helsinke.

Novi kostumi stanejo nekaj sto evrov.Foto: Alesh Maatko

Skupino Lordi je leta 1992 ustanovil njihov pevec, avtor pesmi in izdelovalec kostumov, Mr Lordi. Poleg melodične metal glasbe skupina slovi tudi po svojih pošastnih maskah in grozljivih pripomočkih ter posebnih učinkih, ki jih uporabljajo med nastopi in v videospotih.

Zasloveli so deset let po ustanovitvi s skladbo Would You Love A Monsterman (Bi ljubila pošast), ki je postala pravi hit. Od leta 2002 so doživeli tudi mednarodni uspeh in prepotovali lep del sveta.

Člani skupine so se odločili, da se bodo v javnosti vedno predstavljali z maskami, kaj je pod njimi, pa naj bo njihova zasebnost. A zanimanje za to, kdo se skriva pod grozljivimi podobami, je bilo preveliko in v medijih so kmalu po uspehu zaokrožile tudi fotografije njihovih bolj ali manj resničnih obrazov.

Poleg pevca in frontmana skupine Mr Lordija skupino sestavljajo še kitarist Amen, basist OX, bobnar Mana in edino dekle, Hella, ki so obenem še spremljevalni vokalisti.

Vse kostume in maske izdela Mr Lordi sam.Foto: Alesh Maatko
Čevlji s kar 20-centimetrsko peto.Foto: Alesh Maatko

Lordi pravijo, da so navdih za svoje maske našli pri skupini Kiss in v žanru grozljivk. Mr Lordi je celo dejal, da brez skupine Kiss tudi Lordov ne bi bilo. Njihove maske in kostumi so izdelani iz penaste gume (gre za posebno vrsto lahke gume, ki se uporablja za maske in obrazne proteze), usnja, kovine in platna. Vse kostume in maske izdela Mr Lordi sam, ki je tudi sicer po poklicu umetnik ličenja in kipar. Člani skupine si pri ličenju med seboj pomagajo, za vsak nov album pa izdelajo tudi nove kostume. Da si jih nadenejo, potrebujejo približno eno uro, Mr Lordi pa jih potrebuje vsaj tri. Zanj so značilna velikanska netopirjeva krila in čevlji s kar 20-centimetrsko peto. Lordi želijo vse javne nastope opraviti v maskah in zavračajo fotografiranja ter intervjuje brez njih. Včasih dovolijo snemanje intervjujev tudi brez mask, vendar jih morajo takrat snemati v hrbet, tako da se njihovih obrazov ne vidi.

Za Lorde (Mr Lordija) so značilna velikanska netopirjeva krila.Foto: Alesh Maatko
Njihove maske in kostumi so izdelani iz penaste gume.Foto: Alesh Maatko

Na Pesmi Evrovizije 2006 so pritegnili vso pozornost. S konkurenco so opravili že v predizboru, kjer so nabrali 292 točk, prav tako v finalu. Tam so kar osemkrat prejeli 12 točk, te so jim podelile Danska, Estonija, Grčija, Islandija, Norveška, Poljska, Švedska in Velika Britanija. Slovenci smo jim dali osem točk.

Lordi so Fincem prinesli prvo in do danes edino zmago na Pesmi Evrovizije, na katero so čakali kar 45 let.

Lordi so Finski pripeli eno in edino zmago.Foto: Alesh Maatko

Skupino Lordi je leta 1992 ustanovil njihov pevec, avtor pesmi in izdelovalec kostumov, Mr Lordi. Leta 2006 so prepričljivo slavili na Izboru za Pesem Evrovizije v grških Atenah.

Po zmagi v Grčiji pa so jih nekatere od bolj konservativnih grških organizacij obtožile, da promovirajo satanizem, a Lordi so povezavo z omenjenim kultom zanikali: »Nič nimamo s čaščenjem satana ali čem podobnim, gre zgolj za zabavo,« so povedali za spletno stran britanske televizije BBC.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button