SLOVENSKA NOTA

Slovenska nota 2020 pomaga najti izraz letošnjim desetim finalistkam

Slovenska nota 2020 je v polni pripravljenosti. Tekmovanje izpod okrilja Mladinskega centra Hrastnik, ki spodbuja razvoj slovenske glasbe med mladimi, letošnje leto kljub koronakrizi poteka. Izbranih je deset finalistk iz celotne Slovenije, ki se pridno pripravljajo na finalni večer, ki bo 5. septembra 2020 v živo v Delavskem domu Hrastnik.

Slovenska nota 2020 se je pričela letošnje leto nekoliko kasneje kakor sicer zaradi epidemije koronavirusa. Avdicija, ki je bila sprva planirana za 4. aprila 2020, je tako potekala 20. junija 2020 v Mladinskem centru Hrastnik. Na njo se je prijavilo za Slovensko noto rekordno število – 44 pevk in pevcev iz celotne Slovenije. Ker je želela ekipa Slovenske note letošnje leto dati res poudarek na tem, da se na tem festivalu predstavijo zgolj neuveljavljeni pevci in pevke, je bil pogoj za prijavo ta, da ima lahko vsak prijavljeni zgolj eno izdano samostojno pesem.

Finalistke Slovenske note 2020: Taja Jamnik (12 let, Trzin), Živa Gantar (15 let, Logatec), Nuša Grm (13 let, Gabrovka), Iza Vivat (12 let, Lovrenc na Pohorju), Lea Aram (18 let, Mozirje), Laura Pesjak (15 let, Frankolovo), Larisa Leva (14 let, Slovenska Bistrica), Petra Prebanda (23 let, Stična), Manca Mihelin (15 let, Bizeljsko) in Ajda Podgornik Valič (29 let, Skrilje pri Ajdovščini.

Na avdiciji je štiričlanska strokovna komisija v sestavi Božidarja Wolfanda Wolfa, Denisa Trapa, Saše Lešnjek in Davida Amara izbrala 10 finalistk. Imeli so kar težko nalogo izbrati deset najboljših, saj so v izjavah za socialna omrežja festivala dejali, »da je bila razprava precej burna« in da »so na koncu morali najti skupno besedo«.

Strokovna izborna komisija Slovenske note 2020: Božidar, Saša, Denis in David, Foto: Slovenska nota

Delavnico so vodili Nejc Ašič (idejni vodja festivala), Dijana Stojančić (članica ekipe 2020) in Alex Volasko (producent pesmi za zmagovalko). Tista, ki bo zmagala, bo tako nagovorjena, da sama sebi napiše pesem, Alex pa ji bo to pesem zgolj produciral. To je osnovna vizija letošnje Note.

Letošnji slogan Slovenske note je Najdi svoj izraz, ki spodbuja letošnje finalistke, da so iskrene same do sebe, da skušajo odkriti svojo pravo pevsko podobo in za njo pričeti delati že danes, ko so še neuveljavljene. S tem namenom so v ekipi za finalistke organizirali posebno delavnico, na kateri so finalistke odkrivale, kdo so, kakšne želijo biti, kateri pevski idoli so jim všeč in zakaj ter kakšne pesmi si želijo pisati. Delavnica je bila podlaga za to, da je vsaka pri sebi odkrila, kakšna si želi postati kot pevka in o čem bi rada pela v svojih pesmih.

Delavnica ‘Najdi svoj izraz’ za vseh letošnjih deset finalistk. Foto: Armand Meterc
Nejc Ašič in Dijana Stojanči Foto: Armand Meterc

Finalistke se že pridno pripravljajo na finalni večer. Za finalni večer so si že izbrale deset slovenskih pesmi, ki jih bodo priredile v živo s hišnim bendom. Vsaka si je izbrala pesem po svojem izboru. Prav tako pa so se pred kratkim predstavile na promocijskem koncertu, kjer so se predstavile s pevskim nastopom in kratkim intervjujem, prav tako pa so izžrebale svoje zaporedne številke, pod katerimi se bodo predstavile na finalnem večeru. Promocijski koncert so izvedli v živo v MCH, vodila pa sta ga Nejc Ašič in Dijana Stojančić, koncert pa si je v dobrih dveh tednih ogledalo že preko 2.200 ljudi. Prav tako pa so finalistke skupinsko zapele himno Najdi svoj izraz, naslovno pesem oziroma »himno« Slovenske note 2020.

Utrinek s promocijskega koncerta. Foto: Slovenska nota

Letošnje leto pa bo Nota nudila prav posebne Notine razglednice, to so videopredstavitve vseh finalistk. Snemalna Notina ekipa se je namreč odpravila v mesta, od koder prihajajo finalistke in na njihovih posebnih kotičkih, ki jim pomagajo najti njihov izraz, posnela njihove predstavitve. Tako v ekipi obljubljajo, da bodo Notine razglednice nudile zelo oseben in čustven vpogled v letošnjih deset finalistk, saj je bila vsaka razglednica posneta na čustveno nabiti lokaciji. Razglednice so letošnje leto bile tako posnete v sledečih krajih: Trzin (Taja Jamnik), Logatec (Živa Gantar), Gabrovka (Nuša Grm), Lovrenc na Pohorju (Iza Vivat), Celje (Lea Aram), Frankolovo (Laura Pesjak), Slovenska Bistrica (Larisa Leva), Stična (Petra Prebanda), Bizeljsko (Manca Mihelin), Skrilje pri Ajdovščini (Ajda Podgornik Valič). Premiera Notinih razglednic se obeta konec avgusta na vseh socialnih omrežjih Slovenske note.

Hišni bend: Aljaž Šumej, Gabriel Miklobušec, Anže Lečnik in Florjan Ajdnik Foto: Slovenska nota
Finalistke Slovenske note 2020. Katera bo zmagala? Izvemo 5. septembra 2020 Foto: Jernej Peklar

Finalni večer Slovenske note se nam obeta 5. septembra 2020 ob 20.00 v Delavskem domu Hrastnik. Organizatorji napovedujejo, da se bodo najverjetneje morali odreči publiki v živo in večer izvesti brez publike, obljubljajo pa prenos v živo na YouTubu. Na račun tega pa napovedujejo, da bo prišlo tudi do sprememb v pravilih glasovanja. Če je namreč na vseh preteklih treh Slovenskih notah vedno pri glasovanju sodelovala tudi publika v dvorani, se to letošnje leto najbrž ne bo dogodilo. Sprva so v Pravilih Slovenske note načrtovali, da bi letošnjo zmagovalko določile tri struje glasovanja, in sicer 50 % strokovna žirija, 25 % spletno glasovanje in 25 % publika v dvorani. Na račun prazne dvorane pa napovedujejo spremembo v pravilih, in sicer se bo najverjetneje dogodilo to, da bo zmagovalko Slovenske note 2020 določila kombinacija glasov strokovne žirije, ki bo imela na voljo 50 % glasov, in spletnega glasovanja, ki mu bo prav tako pripadalo 50 % glasov. Dokončno odločitev bodo sporočili do sredine avgusta, dan pred finalom pa bodo razglasili še strokovno žirijo.

Finalistke festivalske edicije 2020 … Foto: Slovenska nota
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button