SANREMO

Sanremo 2021: Zgodovinska zmaga za rockerje, ki potujejo na Evrovizijo

Za nami je še en znameniti festival Sanremo, ki nam je po petih glasbenih večerih in po šesturnem finalu prinesel nove zmagovalce. V gledališču Ariston, kjer letos zaradi epidemije ni bilo prisotnih gledalcev, so bili najbolj prepričljivi rockerji Damiano David, Thomas Raggi, Ethan Torchio in Victoria De Angelis, ki so združeni pod imenom Måneskin.

Sanremo 2021 so osvojili rockerji.Foto: RAI / Twitter Festival di Sanremo

V obmorskem mestu Sanrema se je letos med 2. in 7. marcem (kar je en mesec kasneje kot sicer), vse skupaj vrtelo okrog glasbe, glasbe in še enkrat glasbe. V
znamenitem gledališču Ariston, kjer vsako leto poteka festival, je imel
vse niti v rokah
umetniški vodja ter radijski in televizijski obraz Amadeus, ki je ob pomoči komika Rosaria Fiorella uspešno krmaril festivalsko barko. Kakopak ob veličastni scenografiji, ki je bila zopet nekaj posebnega in ki jo je tudi tokrat oblikoval Gaetano Castelli.

Voditeljski par, komisk Rosario Fiorello in umetniški vodja Amadeus.Foto: RAI / Facebook Festival di Sanremo

Sicer pa imajo Italijani še kako zanimiv, morda na prvi pogledet zapleten sistem glasovanja, saj je
sestavljen iz treh različnih skupin. Tu je demografska žirija, svoje
glasove pa so oddali tudi festivalski orkester, mediji, in ne nazadnje
tudi ljudstvo. Slednje je imelo 34 % moč, demografska žirija je
prispevala 33 % vseh glasov, akreditirani mediji pa še preostalih 33 %.
Skupni seštevek vseh glasov je tako kot vsako leto prinesel novega zmagovalca.

71. festival Sanremo je tudi tokrat potekal pet večerov. Skozi prvi večer smo najprej slišali štiri mlade glasbenike in polovico, torej 13, velikih imen. Enako je bilo skozi drugi večer. Tretji večer je bil namenjen priredbam znanih pesmi, ki so jih zapeli vsi tekmovalci. Četrti večer je prinesel zmagovalca v kategoriji Mladi (Nuove Proposte). To je postal Gaudiano, ki je skladbo Polvere da sparo posvetil svojemu
pokojnemu očetu. Ob razglasitvi je bil vidno ganjen in hkrati vesel, saj je lahko
na ta način predstavil tragično zgodbo. Zadnji večer je prinesel novega zmagovalca Sanrema. Čeprav je bil veliki favorit Ermal Meta (na koncu je bil tretji), je tokrat prvič slavila rock zasedba Måneskin.

Najboljši trije: Ermal Meta (3.), Francesca Michielin in Fedez (2.) in Måneskin (1.).Foto: RAI / Twitter Festival di Sanremo

Tako kot vsako leto so tudi tokrat podelili nagrade! 3. mesto in nagrado za najboljšo kompozicijo je prejel Ermal Meta (Un millione cose di cose da dirti). Drugo mesto sta osvojila Francesca Michielin in Fedez (Chiamami per nome). Nagrado za najboljše besedilo je šla v roke Madame (Voce). Nagrado glasbenih kritikov je prejel Willie Peyote za Mai dire mai (La Locura). Nagrado predstavnikov medijev pa Colapesce Dimartino (Musica leggerissima.

Z zmago so si rockerji (vokalist Damiano David, kitarist Thomas Raggi, bobnar Ethan Torchio ter basistka Victoria De Angelis) prislužili tudi evrovizijsko vstopnico za Rotterdam. Zmaga na Sanremu namreč ne pomeni avtomatsko uvrstitev na evrovizijski festival, ampak se zmagovalci na osnovi povabila italijanske radiotelevizije odločijo, ali bodo na Evroviziji sodelovali ali pač ne. Rock zasedba Måneskin je nekaj ur po festivalu sporočila, da sprejmejo povabilo, tako da jih bomo videli v velikem finalu. Italija je namreč ena izmed velikih pet (Francija, Nemčija, Španija, Velika Britanija in Italija), ki prispevajo največ v evrovizijsko blagajno, kar pomeni, da imajo zagotovljeno mesto v finalu.

V sklepnem večeru je bila gostja velika dama Ornella Vanoni (86).Foto: RAI / Twitter Festival di Sanremo

Zmagovalci Sanrema 2020-2010

Sanremo 2020: Diodato
Sanremo 2019: Mahmood
Sanremo 2018: Ermal M. & Fabrizio M.
Sanremo 2017: Francesco Gabbani
Sanremo 2016: Stadio
Sanremo 2015: Il Volo
Sanremo 2014: Arisa
Sanremo 2013: Marco Mengoni
Sanremo 2012: Emma
Sanremo 2011: Roberto Vecchioni
Sanremo 2010: Valerio Scanu

Namesto konca je bil letošnji festival zagotovo nekaj posebnega. Prvič v več kot sedemdesetleni zgodovini je namreč vse skupaj potekalo brez občinstva v dvorani. Vzrok te odločitve so bile kakopak zdravstvene in varnostne razmere, ki pestijo ves svet. Že pred 71. festivalsko edicijo so italijanski mediji poročali, da so pravila za letošnjo izvedbo izjemno stroga, tako za nastopajoče glasbenike kot za vse goste.
Čeprav so dejali, da tu ne bo značilnih objemov, poljubov in dotikov ter da na odru ne
bodo podeljevali rož in drugih nagrad, se je to na koncu vseeno zgodilo, vendar v precej manjši obliki, kot smo navajeni. Ne nazadnje pa ni bilo skoraj nobenih voditeljic z dih jemajočimi oblekami, ki so bile vsako leto prava paša za oči … kot recimo lani Georgina Rodriguez.

Prav tako ni bilo niti velikih imen iz tujine, ki sicer še kako privabljalo gledalce. Letos so kot gostje nastopili Zlatan Ibrahimović, Achille Lauro, Serena Rossi, Giovanna Botteri, Tecla Insolia, Alberto Tomba in Federica Pellegrini, Umberto Tozzi, Riccardo Fogli, Michele Zarrillo in Paolo Vallesi, Dardust ter za konec še legendarna Ornella Vanoni, ki je zapela v duetu s Francescom Gabbanijem.

Za zmago se je na Sanremu 2021 borilo 26 tekmovalcev.Foto: RAI / Twitter Festival di Sanremo
Back to top button
X