MALMÖ 2024

San Marino: Prepričala španska skupina Megara; Booom! peti

Izbor Una Voce Per San Marino 2024

Po številnih avdicijah in kar petih predizborih so v San Marinu preko izbora Una Voce Per San Marino (Glas za San Marino), ki je trajal dobre štiri ure, izbrali novega evrovizijskega predstavnika za Švedsko. Za zmago so se borili tako prekaljeni mački (kot so Loredana Bertè, Marcella Bella, Wlady, Corona in Ice MC) kot tudi slovenska skupina Booom!. Na koncu je strokovno komisijo prepričala španska rock zasedba Megara. Drugo mesto je osvojila Loredana Bertè, La Rua pa je končala na tretjem mestu.

Megara San Marino 2024
Megara za San Marino. Foto: Rtv San Marino

Zmagovalna skupina Megara prihaja iz Madrida. Rock skupino, ki je nastala leta 2015, sestavljajo Kenzy, Rober, Vitti in Ra Tache. Skupina je znana po mešanju rock in metal zvokov z elementi plesa in elektronike. Leta 2023 je skupina s pesmijo Arcadia sodelovala na španskem festivalu Benidorm Fest. Visokotonska uspešnica je napredovala v finale, kjer je zasedla 4. mesto.

Megara San Marino 2024
Megara za San Marino. Foto: Rtv San Marino

Slovenska evrovizijska zgodba

Seveda nas je ob tem zanimalo, kako je naše fante zanesla evrovizijska pot do San Marina? “Ko smo razmišljali o tem, kje in kako začeti pisati novo poglavje skupine Booom!, smo se prijavili na Emo, a je RTV SLO svojo predstavnico potem izbrala mimo natečaja. Ker smo verjeli v našo pesem (in to kar sledi), smo začeli iskati alternative in se dva dni pred iztekom roka prijavili na evrovizijski izbor v San Marinu, ki je odprt tudi za tuje izvajalce,” so povedali naši glasbeniki, ki so najprej prepričali na avdicijah, nato pa so si z zmago v drugem predizboru – s skladbo Dance Like This – pripeli finale, kjer so osvojili odlično 5. mesto!

San Marino 2024 Booom
Booom! na odru Una Voce Per San Marino 2024. Foto: Booom! promo

Pesem so ustvarili sami

“Dance Like This je živahna pesem z igrivo melodijo, s katero smo se želeli čim bolj približati standardom ugajanja in trendom v tujini. Govori pa o vseh lepih trenutkih, ki jih doživljamo sami in s prijatelji ter dobrimi ljudmi, pa čeprav nekako svet okoli nas večkrat ni tako lep,” se ob tem povedali člani zasedbe Booom!, ki so avtorji besedila in glasbe, produkcijo pa podpisujeta Patrik in prekaljeni producent Matej Pečaver. Pesem Dance Like This napoveduje moderno zveneč pop album, na katerem bodo pesmi v slovenščini in angleščini.

Una Voce Per San Marino 2024

V finalu Una Voce Per San Marino se je sicer za zmago potegovalo 17 glasbenikov (od tega se jih je iz polfinalnih večerov v finale uvrstilo osem, preostalih devet pa je k sodelovanju povabila televizija San Marino): Pago – Il Protagonista, Daudia – With You, XGiove – Nostalgia, Aimie Atkinson – A Dare For Love, Dez – Freedom, Marcella Bella – Chi Siamo Davvero, Aaron Sibley – Human, Wladu, DJ Jad, Corona & Ice MC – Questa Volta, Loredana Bertè – Pazza, Kida – Invincible, Booom! – Dance Like This, Jalisse – Il Paradiso È Qui, Mate – Big Mama, Masala & Foresta – Paranoia, La Rua – Governo Del Cuore, Dana Gillespie – The Last Polar Bear in Megara – 11:11.

San Marino 2024 Booom
Booom! na izboru Una Voce Per San Marino 2024. Foto: Booom! promo

Glasovala le stroka

V finalu Una Voce Per San Marino 2024 je glasovala izključno strokovna žirija, ki je točkovala vsako pesem. Žirija, ki jo sestavljajo Celso Valli, Anna Bischi, Clarissa Martinelli, John Vignola in Steve Lyon, je na koncu izbrala pesem 11:11, ki bo San Marino maja zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v Malmöju. Na koncu je strokovno komisijo prepričala španska rock zasedba Megara. Drugo mesto je osvojila Loredana Bertè, La Rua pa je končala na tretjem mestu.

Megara San Marino 2024
Megara za San Marino. Foto: Rtv San Marino

San Marino, ki je bil dosedaj trikrat v finalu, je najboljši rezultat (19. mesto v finalu) dosegel leta 2019 s skladbo Say Na Na Na, ki jo je odpel turški glasbenik Serhat. Leta 2014 je bila v finalu tudi Valentina Monetta (Maybe, 24. mesto). Leta 2021 pa je Senhit s skladbo Adrenalina zasedla 22. mesto.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button