MISIJA MALMÖ 2024

Raiven razkrila, kakšna je evrovizijska skladba Veronika

Gre za elektronski žanr, pravi umetnica

Raiven bo, kot je že znano, predstavljala Slovenijo na 68. izboru za Pesem Evrovizije. Skladba, s katero bo Sara Briški Cirman predstavila na evrovizijskem odru v švedskem Malmöju, nosi naslov Veronika.

Na javni razpis, o katerem smo pisali tudi na naši strani, se je prijavilo več kot 100 glasbenikov. Strokovna komisija je naprej naredila ožji izbor, med temi skladbami – mimogrede, Raiven je bila povabljena s strani RTV Slovenija – pa je mednarodna žirija naši novopečeni evrovizijski predstavnici dodelila največ točk, RTV Slovenija pa se je na podlagi tega odločila za interni izbor.

ManuElla in Raiven
Leta 2016, ko je prvič nastopila na Emi (2. mesto) je slavila ManuElla. Foto: Alesh Maatko

Ko se je Raiven prvič predstavila na Emi, je bila stara 19 let. Na Pesmi Evrovizije 2024 v švedskem Malmöju pa bo stara 28 let.

Slišali jo bomo 20. januarja 2024

Kot nam je zaupala glasbenica bo avtorsko skladbo Veronika, ki pripovedujo zgodbo o Veroniki Deseniški, zapela v slovenščini, in sicer v prvem oziroma v drugem predizboru, torej 7. ali 9. maja 2024. Odločitev o tem bo določil tradicionalni žreb, ki se bo zgodil 30. januarja 2024 v švedskem Malmöju.

Raiven nam je ob tej priložnosti povedala, da je sporočilo njene evrovizijske pesmi – ki sicer namensko ni bila ustvarjena za Emo oziroma za Pesem Evrovizije – še vedno več kot aktualno, saj se ženske vedno znova in znova obtožuje za stvari, za katere niso krive. Pesem Veronika torej pravi, da ženske niso bile čarovnice. Čarovništva so jih obtoževali!

Raiven
Raiven ob evrovizijski predstavitvi 2024. Foto: Alesh Maatko

Skladba Veronika, ki je elektronskega žanra, bo vsebovala elemente klasične glasbe oziroma opernega petja, odpeta pa bo na pop način, namigne Raiven.

Pred Evrovizijo še koncert

Veronika bo končala na njenem prihajajočem kratkometražnem albumu Sirene, za katerega je napovedala izid 17. februarja 2024. Skladbe, ki jih bo umestila na album, temeljijo na raziskovanju zgodb ikoničnih žensk iz različnih zgodovinskih obdobij. Simfonijo Siren bo prenesla med svoje poslušalce na koncertu v Cankarjevem domu 21. aprila 2024 – ob praznovanju desetletja glasbenega ustvarjanja in raziskovanja.

Zgodilo se je 12. 12. ob 12. uri

Spomnimo. Odločitev o izboru je RTV Slovenija predstavila na medijskem druženju v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer se bo Raiven februarja 2024 predstavila v naslovni vlogi opere Maria de Buenos Aires. Predstavnikom sedme sile je ime svoje naslednice na evrovizijskem odru sporočil frontman skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, ki so lani Slovenijo znova popeljali v veliki evrovizijski finale. Več v videu spodaj!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
5
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
3
Twitter
Back to top button