PROMOCIJA

Premagajte vročinski stres in uživajte v brezskrbnem poletju

Se zavedate resnosti vročinskega stresa?

Posebnosti
  • PROMOCIJSKO SPOROČILO

Pred nami so vroči poletni dnevi in ob tem je pomembno, da poskrbimo zase in pazimo, da kljub visokim temperaturam dobro hladimo naše telo. Ste vedeli, da za optimalno celično delovanje rabimo stalno telesno temperaturo 37 °C, ki jo telo ohranja s pomočjo različnih prilagoditvenih procesov? »Vročinski stres lahko naš sistem za uravnavanje toplote obremeni do te mere, da ne morejo več zagotavljati primerne telesne temperature. V tem primeru lahko pride do vročinskih bolezni, ki se najprej pojavijo v blagi obliki, če pa telesa ne uspemo ohladiti, se lahko stopnjujejo v težjo obliko,« poudarja nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi pri Lekarniški zbornici Slovenije Bojan Madjar.

Blaga oblika vročinske bolezni so toplotni krči, ki se kažejo kot mišični krči v nogah med intenzivno telesno vadbo v visoki vročini. V takem primeru prenehajte s telesno aktivnostjo in zmanjšajte telesno temperaturo s tem, da se umaknete v hladnejše okolje in odstranite odvečna oblačila. Hladni obkladki lahko pomagajo hitro ohladiti telo, nežni raztegi krčenih mišic pa bodo omilili bolečine v okončinah. Zaradi intenzivnega potenja pride do izgube tekočine in elektrolitov, kar je potrebno nadomestiti z vodo in športnimi napitki. »Če so ukrepi za ohlajanje telesa neučinkoviti, se obremenitev telesa stopnjuje v toplotno izčrpanost. Simptomi so čezmerno potenje, hitra izguba tekočine, bleda, vlažna koža in vročina, pojavijo pa se lahko tudi prebavne motnje, glavobol in splošna utrujenost,« še dodaja sogovornik.

Bojan Madjar
Bojan Madjar Foto: Promo foto

Toplotna izčrpanost

Zdravljenje toplotne izčrpanosti je enako, kot pri toplotnih krčih. Posebej previdni pa bodite pri otrocih in starejših ljudeh, ti so še posebej izpostavljeni tveganju. Če oseba ne more požirati, jo odpeljite na urgenco. Ob ustreznem zdravljenju simptomi blage toplotne izčrpanosti izzvenijo v dveh do treh urah.

Ko je naše telo preobremenjeno s prekomerno vročino in se ne more ohladiti, pa lahko pride do toplotnega udara oziroma vročinske kapi. Vročinska kap je huda, nezdravljena oblika toplotne izčrpanosti, ki lahko traja do osem ur in lahko v skrajnih primerih povzroči odmiranje celic, odpoved organov in poškodbe možganov. Če obstaja sum na toplotni udar, je treba posameznika napotiti na urgentni oddelek. Simptomi vročinske kapi so topla, suha koža in vročina nad 40 °C, pospešeno bitje srca, prebavne motnje, slabost in bruhanje.

Ljudje s povečanim tveganjem za vročinske bolezni so bolniki s sladkorno boleznijo, boleznijo ledvic in srčnim popuščanjem in bolniki, ki pogosto uporabljajo določena zdravila. »Zanje je še bolj priporočljiva previdnost in upoštevanje preventivnih ukrepov za zmanjšanje toplotne obremenitve telesa, kot so zadostna hidracija, nošenje lahkih, ohlapnih in svetlih oblačil, ki koži omogočijo dihanje, zadrževanje v senci, omejitev fizične aktivnosti in ohlajanje z ventilatorjem, klimatsko napravo ali hladnimi brisačami in prhami,« še dodaja Bojan Madjar.

Voda
V poletnem času je potrebno popiti dovolj vode. Foto: Marta Cuesta / Pixabay
Back to top button