EVROVIZIJA

Pred vrati je izbor za evrovizijski zbor; Slovenija stavi na Jazzvo

Vokalna skupina Jazzva bo 3. avgusta zapela na odru tekmovanja za Evrovizijski zbor, ki bo letos potekalo v Göteborgu na Švedskem. Tekmovanje si bomo lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu na TV Slovenija 1, in sicer v soboto, 3. avgusta ob 20.40.

Vokalna skupina Jazzva deluje že skoraj 15 let.Foto: Jana Jocif

Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta bo letos potekalo drugič (leta 2017
je v Rigi slavil slovenski zbor Carmen manet
), predstavlja pa pomembno
promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja, saj si
prenos ogleda več kot 2 milijona gledalcev z vsega sveta. Ogledali si ga
boste lahko v neposrednem prenosu na TV Slovenija 1, 3.
avgusta ob 20.40.

Vokalna skupina Jazzva deluje že skoraj 15 let, sestavlja pa jo 7 članov, sicer prekaljenih zborovskih pevcev, ki so si pri ustvarjanju zaželeli več svobode in se zato podali v svet a cappelle – gre za sodobnejšo različico vokalnega petja, ki vključuje raziskovanje človeškega glasu, oponašanje inštrumentov, elemente vocal playa ter beatbox. Vokalna skupina Jazzva sodi med vidnejše predstavnike tega žanra pri nas in se lahko pohvali z mnogimi domačimi in tujimi uspehi. Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov: od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi in še mnogo drugega.

Slovenija tokrat stavi na Jazzvo.Foto: Adrian Pregelj
Vokalna skupina JazzvaFoto: Adrian Pregelj

Z veseljem so se odzvali povabilu Uredništva glasbenih in baletnih oddaj z RTV Slovenija, da zastopajo Slovenijo na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta. Priprave na nastop so v dneh pred odhodom najbolj intenzivne, saj bo skupina na tekmovanju predstavila Slovenijo z dvema povsem novima skladbama – zapela bo venček Spominčice (avtorji Lajos Serly, Rudi Ringbauer, priredba Veronika Emer) ter slovensko ljudsko pesem Bejži ftiček, ki jo je priredila umetniška vodja skupine, Jasna Žitnik.

Na letošnjem tekmovanju za Evrovizijski zbor bo sodelovalo 10 držav, in sicer Belgija, Danska, Nemčija, Latvija, Norveška, Škotska, Švedska, Švica, Wales in Slovenija.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button