ZABAVNO & DRUŽABNO

Nuša Derenda v božičnem spektaklu, kot ga pri nas in v Postojni še ni bilo

Med 25. in 30. decembrom bodo Žive jaslice v Postojnski jami najbolj bleščeče doživetje letošnjega adventa. Edinstvena zgodba o čudežu rojstva, najboljši slovenski vokalisti, bogati kostumi in skrivnosten motiv snežnih krogel v podzemlju so presežek, kateremu turisti s celega sveta prilagajajo svoje božično-novoletne praznike.

Jubilejne 30. Žive jaslice v Postojnski jami je navdahnila znamenita snežna krogla. “Gre za element, ki ljudem prinaša čarobnost in veselje,” razlaga predsednik upravnega odbora Postojnska jama Marjan Batagelj, “prav to pa je tudi bistvo božičnih praznikov, kajne?”

A za simboliko snežne krogle, v katero je postavljena najveličastnejša glasbena točka z operno pevko Urško Kastelic v Koncertni dvorani, je globlji pomen. V iztekajočem se letu praznujejo 200 let turističnega obiskovanja Postojnske jame in se spominjajo prvih obiskovalcev. Med njimi je Postojnsko jamo največkrat obiskal avstrijski cesar Franc Jožef, velik ljubitelj in zbiralec snežnih krogel.

“Božič je čudovit praznik, ki povezuje. Druženje z najbližjimi, glasba in ta čarobnost, ki preplavi ljudi, so neprecenljivi. Žive jaslice pa najlepše povzamejo duh božiča.” Nuša Derenda

Nuša Derenda
Posebna gostja 30. Živih jaslic v Postojnski jami je Nuša Derenda (levo). Foto: Alesh Maatko

Žive jaslice v Postojnski jami veljajo eno od 10 najlepših podob božiča na svetu in s 5 kilometri še vedno ohranjajo rekord najdaljših živih jaslic v podzemlju na planetu. Tudi letos bodo navdušile z več kot 150 nastopajočimi – med katerimi bosta poleg Kasteličeve nastopila še Nuša Derenda in Luka Sešek.

Posebne mejnike pa z letošnjo Božično pravljico pišejo kostumografi. Kar 1 kilometer in pol dragocenega pozlačenega blaga so porabili za svečan kostum Angela, ki začara vrhunec ob zaključku v Koncertni dvorani. Nadnaravno lepoto angelov poudarjajo tudi unikatni elementi v obliki originalnih kostumskih metafor jamskih oblik. Duh bibličnega časa je osvežen s kreativno igro sodobnih tkanin, z likovno stilizacijo gub in s plastenjem.

“Pri štirih sem prvič obiskal Žive jaslice v Postojnski jami. In čeprav sem že bil takrat izjemno zgovoren, sem ujet v to čarobno vzdušje ostal povsem brez besed!” Luka Sešek

Luka Sešek
V nepozabni predstavi nastopa tudi Luka Sešek (na sredini). Foto: Alesh Maatko

Ko je v preprosti delavnici svojega sovaščana Marjan Batagelj prvič zagledal maketo Postojnske jame, je od navdušenja padel na kolena. Natančno je opazoval – takrat še nedokončane – mehanske jaslice 31-letnega Bernarda Boleta in ga prevzet vzpodbudil, da jih nadgradi.

Tako je počasi, a vztrajno zrasel še Jamski dvorec, skozi Postojnsko jamo je bila postavljena železnica, zrasli so novi »špageti« in človeška ribica je dobila mladičke. Mimo svete družine pelje vlakec, sliši se klepanje, ribič je iz Pivke pravkar potegnil ščuko, vse se premika. Unikatne mehanske jaslice, ki jih je ljubitelj miniatur oblikoval kar 10 let, so oživele. Ob gledanju teh edinstvenih jaslic se tudi »najbolj odraslim« prižgejo iskrice v očeh in vsi postanemo otroci.

Edinstvene mehanske jaslice ali ko odrasli postanejo otroci. Foto: Alesh Maatko

Žive jaslice v Postojnski jami so največji približek originalu, ki ga je pred skoraj 800 leti v votlini samotnega kraja Greccio postavil sv. Frančišek Asiški. Pred 30 leti se je tako ob pogledu na jamsko kuliso povsem spontano rodila ideja o živih jaslicah v Postojnski jami. Prve so bile skromne, v obliki statičnega gledališča in postavljene v Tartarusu, delu jame, ki danes ni vključen v redni ogled. Ideja je bila drzna, revolucionarna, saj so bile to prve žive jaslice v Sloveniji, postavljene izven sakralnih objektov. Kljub tveganju, je bila predstava izredno dobro sprejeta in povpraševanje je bilo iz leta v leto večje. Po začetkih, ki so vključevali zgolj tri svetopisemske prizore, je božično doživetje postajalo iz leta v leto bolj dinamično in obsežno. Konec 90. let se dogajanje razpotegne vzdolž turistične poti, dodajajo se prizori, leta 2005 prvič nastopi estradnica Elda Viler. Po 30 letih govorimo o 90-minutni Božični pravljici, ki se večkrat dnevno zvrsti v kar petih prireditvenih dneh. O veličastni predstavi z 18 svetopisemskimi in glasbenimi prizori in o Živih jaslicah, ki so presegle meje Slovenije in odmevajo po svetu kot najlepša podoba božiča.

Tega dogodka se izredno veselim, saj bom lahko pravljičnem ambientu Postojnske jame delila svoje petje tako veliki množici obiskovalcev, pravi Urška Kastelic Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button