EMA

Namesto priljubljenega izbora Ema Dnevi slovenske zabavne glasbe?

RTV Slovenija napoveduje nov velik glasbeni projekt z delovnim naslovom Dnevi slovenske zabavne glasbe, ki bo februarja 2016 v Ljubljani. Javni razpis in pravila za sodelovanje na festivalu bosta objavljena že 1. septembra, takrat bo, kot kaže, znanih več podrobnosti.

Slovenska popevka je zadnja leta večinoma potekala v studiu 1 TV SLO.Foto: Alesh Maatko

Slovenske popevke letos ne bo

Kar smo na naši spletni strani Evrovizija.com zapisali med prvimi že v začetku februarja (Slovenske popevke letos ne bo), se je izkazalo za resnično!

Dnevi slovenske zabavne glasbe so zastavljeni kot dolgoročni glasbeni projekt festivalskih večerov, s katerim bo RTV Slovenija ponudila prostor glasbenim ustvarjalcem in izvajalcem različnih glasbenih žanrov. S projektom želi spodbuditi razvoj slovenske popularne glasbe, večno žlahtnost popevk pa nadgraditi z novimi glasbenimi smernicami in zajeti širok krog ustvarjalcev različnih glasbenih žanrov.

Festival nastaja v sodelovanju med Razvedrilnim programom Televizije Slovenija, Glasbeno produkcijo RTV Slovenija in Radiem Slovenija, ki v teh dneh že dokončujejo javni razpis za sodelovanje na festivalu. Prihodnje leto bo festival zajemal dva tekmovalna večera, in sicer izbor popevke 2016 in izbor pop-rock skladbe 2016. Na posameznem izboru se bo predstavilo do največ 12 skladb.

Rudi Bučar je leta 2014 prepričal strokovno komisijo.Foto: Alesh Maatko
Marjetka (Maraaya)Foto: Alesh Maatko

IZBOR POPEVKE 2016
RTV Slovenija se je odločila, da letošnji festival Slovenska popevka preseli v začetek prihodnjega leta in ga vključi v prvo izvedbo festivala z delovnim naslovom Dnevi slovenske zabavne glasbe 2016. Na izboru popevk bodo avtorji in izvajalci glasbeno podobo svojih pesmi nadgradili z odličnimi inštrumentalnimi zmožnostmi, ki jih ponujajo veliki revijski orkester, sestavljen iz Big Banda RTV Slovenija in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

IZBOR POP-ROCK SKLADBE 2016
Na povsem novem večeru izbora pop-rock skladbe bodo solisti lahko nastopili ob spremljavi festivalskega benda, ki ga bo priskrbela RTV Slovenija, glasbene skupine pa samostojno. Gre za edinstveno festivalsko priložnost predstaviti skladbo v povsem lastnem glasbenem slogu.

RTV Slovenija že pred objavo razpisa od prijaviteljev za oba izbora pričakuje sodoben in profesionalen pristop pri besedilu, glasbi in izvedbi brez žanrskih omejitev (rock, pop, soul, etno, r&b, jazz, šanson …). Skupaj lahko pripomoremu k popularizaciji slovenske glasbe in k razvoju Dnevov slovenske zabavne glasbe. Projekt bo v prihodnjih letih omogočal tudi širitev in nadgradnjo.

Želja RTV Slovenija je, da bi projekt prerastel v pravi praznik popularne glasbe, ki bi poleg festivalskih vključeval tudi revijalni večer z zgodovinskim pregledom najboljših slovenskih skladb in ob udeležbi na Pesmi Evrovizije tudi izbor slovenskega evrovizijskega predstavnika.

Na Emi 2015 je slavil dvojec Maraaya.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X