MMS

MMS 2024 bo 6. julija; Avditorij Portorož vabi glasbenike k sodelovanju

Javni poziv za udeležbo na 43. Melodijah morja in sonca odprt do 10. aprila

Kar smo namignili pred nekaj dnevi, se je uresničilo! Avditorij Portorož je namreč objavil javni poziv za udeležbo na 43. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo 6. julija 2024. Glasbeniki lahko svojo prijavo oddajo do polnoči 10. aprila 2024, celotna dokumentacijo najdete tukaj!

Kaj prinaša 43. festival MMS?

Iz javnega poziva se bo na festival MMS 2024 uvrstilo 11 pesmi, povabljeni izvajalci pa bodo sedaj trije, kar pomeni, da bomo skupaj slišali 14 novih melodij. Dobrodošla novica je tudi nadgradnja nagrade strokovne žirije – nagrada Danila Kocjančiča, ki bo z letošnjim letom dobila širše, manj omejujoče pojmovanje in s tem tudi večjo veljavo – z njo se namreč ne glede na starost oziroma mladost nagrajuje najbolj obetavnega avtorja ali izvajalca na festivalu, kar dobesedno združuje možnost priznanja dobri glasbi, dobremu besedilu ali dobremu nastopu.

O novih nagradah in povabljenih izvajalcih

Med novostmi letošnjega, 43. festivala MMS je zagotovo prevetritev sistema povabljenih izvajalcev oz. skladb in posebne nagrade, ki bodo od sedaj s tem povezane. Povabljeni izvajalci bodo od sedaj trije. Podeljene jim bodo posebne nagrade, ki obenem utemeljujejo vabilo. Te nagrade so:

  • MMS Legenda, ki jo prejme povabljeni izvajalec zaradi svojega preteklega uspeha ob udeležbi na festivalu ali pa v letih za tem;
  • MMS Avtor, ki jo prejme povabljeni večkrat nagrajeni ali zmagovalni avtor iz preteklosti festivala (avtor je lahko tudi sam nastopajoči ali pa se odloči za izvajalca, ki ga bo z njegovo pesmijo zastopal); ter
  • MMS Bodočnost, ki jo prejme povabljeni izvajalec, ki je v preteklem letu naredil opazen preboj ali dosegel večji uspeh na slovenski glasbeni sceni.

Ker teh nagrad ni možno izglasovati, nosijo tudi posebno noto prestiža, saj gre za priznanje izvajalcu ali avtorju, ki ga ni možno dobiti na noben drug način, obenem pa zagotavlja mesto na festivalu. Pesmi povabljenih izvajalcev se ravno tako, kot vsi ostali, potegujejo za Veliko nagrado MMSa in za nagrado Danila Kocjančiča; slednji niso izvzeti iz ocenjevanja strokovne žirije, žirije radijskih postaj in najpomembnejše –  žirije, ki jo s svojimi glasovi sestavlja občinstvo doma in v Amfiteatru.

Andrea F
Andrea F, umetniški vodja festivala MMS. Foto: Matevž Kocjan

“To je zamisel, o kateri sem dolgo razmišljal, kot preskok v utemeljitvi prisotnosti povabljenih izvajalcev, ki obenem lahko omogoča povratek nekaterih izredno znanih in priljubljenih imen iz bogate preteklosti MMSa in hkrati razširja število recimo temu »razpoložljivih« mest za prijavljene izvajalce iz 10 na 11.” Andrea F, umetniški vodja festivala MMS.

Umetniško vodstvo prevzel Andrea F

Ob tej priložnosti še povejmo, da je umetniško vodstvo festivala MMS prevzel Andrea F, ki je ob tej priložnosti strnil svoje misli. “Z veseljem, a tudi z odgovornostjo, sem sprejel vlogo Umetniškega vodje festivala in se za izkazano zaupanje zahvaljujem Organizacijskemu odboru in vodstvu Avditorija ter Občini Piran-Pirano. Gre za konkretizacijo, seveda z nekaj več uradnih pooblastil, že dolgoletnega utečenega dobrega sodelovanja in svetovanja z Organizacijskim odborom MMSa in nosilci projekta MMS. Poleg letošnjih novosti, ki na to že nakazujejo, mislim, da je zame pomembna in prioritetna naloga ravno ta, da razmišljam o razvoju in o glasbeni kakovosti MMSa, skupaj z ohranjanjem in poudarjanjem njegove severno-jadranske specifike ter že zgodovinskega pomena in veljave v tem prostoru. Hkrati pa je del te moje vloge pri samem festivalu tudi ta, da s svojimi predvsem glasbenimi, producentskimi in nenazadnje uredniškimi izkušnjami sodelujočim izvajalcem in avtorjem zagotavljam sogovornika, ki “govori njihov jezik” in zelo konkretno razume njihove morebitne želje, dvome ali težave.”

Festivalske nagrade

“Sodelujoči na letošnjem MMSu bodo zagotovo z veseljem opazili, da smo v Organizacijskem odboru uspeli doseči rahel dvig denarnih nagrad, kakor tudi višine povračila materialnih stroškov sodelujočim. Seveda bi si vsi, z nami vred, želeli Hollywoodske ali pa Sanremske finančne zmogljivosti, a se zavedamo inflacije in višanja cen praktično vsega v naši državi, zato smo s tem skušali sodelujočim na festivalu še vsaj malo bolj priti naproti,” so sporočili ob javnem pozivu.

MMS 2023
Spomin na MMS leto 2023. Foto: Aleš Rosa

42. festival MMS 2023

Na 42. festivalu MMS je Veliko zmago slavil Gregor Ravnik s skladbo Torek, ki so jo soustvarili Marko Hrvatin in Mitja Bobič (glasba), Gregor Ravnik (besedilo). Nagrade strokovne žirije pa so prejeli: Petra Zore in Bomb Shell za skladbo Potujem (najboljša glasba), Matjaž Romih iz BosaZnova za skladbo Običajen par (najboljše besedilo) in Booom! za skladbo Portoroško sonce (nagrada Danila Kocjančiča).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Javni poziv Pravilnik MMS 2024MMS 2024 priloga 1MMS 2024 priloga 2
Twitter
Back to top button