MMS

MMS 2021: Pred vrati je jubilejni festival, kaj vse se nam obeta?

Amfiteater Avditorija Portorož bodo v soboto, 10. julija, znova napolnile nove poletne melodije. Gostitelja večera bosta Lorella Flego in Mario Galunič, ki pilita še zadnje podrobnosti. Kot nam je zaupala modna poznavalka in televizijska voditeljica Lorella Flego, bo tudi tokrat rdeča nit festivala “sproščenost in seveda 40. obletnica festivala.”

Na letošnjem, 40. festivalu Melodije morja in sonca, ki nastaja v sodelovanju Avditorija Portorož, Občine Piran in RTV Slovenija se bodo za pet festivalskih nagrad potegovali naslednji izvajalci:

 1. Samuel Lucas in Maja Založnik – Kdo smo?
 2. Saša Lešnjek – Kaj bi svet brez upanja
 3. Platana – V globino srca
 4. Tomaž Hostnik – Ti sploh ne veš
 5. Tatjana Mihelj – Ples v dežju
 6. Rok Ferengja in Erosi – Mlada luna
 7. Gedore – Ona
 8. Gal Gjurin in Manca Fekonja – Zvezda
 9. Sebastian – Ne spim!
 10. Teo Collori in Franco Ceroici – Kjer se cesta konča
 11. Boštjan Pertinač – Plima
 12. Eva Boto – Kdo ti bo dušo dal
Luči bo imel v svojih rokah Črt Birsa Foto: Avditorij Portorož

“Ker želimo spodbujati razvoj mladih talentov in slovenske glasbene ustvarjalnosti, bomo prejemniku nagrade Danila Kocijančiča skupaj z Radiem Koper omogočili snemanje skladbe v studiu Hendrix,” so zapisali ob predstavitvi festivala, na katerem je leta 2019  slavila Tinkara Kovač s pesmijo Bodi z mano do konca, s katero bo otvorila letošnjo jubilejno festivalsko zgodbo.

Ducat izvajalcev se bo tako ‘borilo’ za številne nagrade. Skupaj jih bo podeljenih pet, in sicer Velika nagrada Melodij morja in sonca 2021 ter nagrade strokovne žirije za najboljše besedilo, najboljšo glasbo, najboljšo izvedbo (interpretacija vokalnega solista) in nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Zmagovalca Velike nagrade MMS bodo določili glasovi strokovne žirije, izbranih radijskih postaj in javnosti s telefonskim glasovanjem. Glasovanja v Avditoriju letos za spremembo ne bo, in sicer izključno zaradi epidemioloških razmer.

Skozi festivalski večer poletnih melodij bosta občinstvo popeljala Mario Galunič in Lorella Flego, ki bosta poskrbela za sproščeno in prijetno vzdušje. “Kako lepo je biti ponovno del tega festivala in kako  neverjetno je slišati, da je pred nami že 40. festival! Zdi se mi kot včeraj, ko sem prvič stala na odru Melodij morja in sonca, in 10. julija bom spet, kar si seveda štejem v čast. Zelo se veselim glasbe v živo, avditorija, publike, Maria, s katerim delim čudovite spomine in trenutke, ki so močno zaznamovali mojo kariero na televiziji, hkrati pa tudi mene osebno, kot žensko. Festival je zame uvod v poletje in sploh letos je nekaj posebnega, pa ne le zaradi obletnice, temveč tudi in predvsem zato, ker si vsi želimo malo sprostitve, normalnosti in lahkotnih trenutkov. Že vem, da bo večer čaroben in nepozaben, toplo vabljeni vsi!” se ponovnega srečanja s publiko v poletnem amfiteatru Avditoriju Portorož veseli Lorella Flego, ki se bo, kot smo izvedeli, tudi letos med festivalom nekajkrat preoblekla in tako poskrbela za še modni pridih.

Lorella Flego in Mario Galunič, ko sta pred leti vodila festival MMS Foto: Alesh Maatko

Letošnje melodije so 40. po vrsti, to je zmeraj odlična rdeča nit. To ne pomeni, da bova ves čas v preteklosti, sploh ne, saj je treba spoštljivo napovedati letošnje melodije, a tu in tam bo treba skočiti v leto 1978, ko se je vse začelo. Tudi v glasbi se je v teh desetletjih veliko spremenilo, tudi melodije so drugačne. Slišal sem vse letošnje skladbe in sem zares navdušen, med njimi je kar nekaj odličnih in vedno je fino voditi festival, če tudi sam uživaš v glasbi, ki se predvaja.” Mario Galunič

Njunega skupnega, kar dvojnega jubileja pa se veseli tudi Mario Galunič. “Letošnje 40. Melodije morja in sonca bodo jubilej tudi zame. Ta festival bom namreč vodil že desetič, kar se mi zdi imenitno. Prvič sem bil v Portorožu leta 1999 in od takrat sem zmeraj vodil MMS z Lorello, ki je postala moj talisman, prepričan sem, da mi prinaša srečo. Vse melodije so mi ostale v lepem spominu, ne samo zaradi nastopa, tudi zaradi vzdušja, ki je na tem festivalu nepopisno. Rad sem v družbi glasbenikov in vem, da bomo tudi leto skupaj naredili nekaj dobrega. Skladbe sem že slišal, komisiji čestitam za izbor in gledalcem obljubljam, da se bo težko odločiti za najboljšo, saj je dobrih zares veliko. Se že veselim in hkrati vabim ljudi, da pridejo v živo v Portorož. Tako zelo smo srečni, da je letos to mogoče. Pred praznim Avditorijem si res nisem želel voditi festivala.«

Pred mesecem dni so se glasbeniki srečali na predstavitvi festivala. Foto: Alesh Maatko

Obfestivalsko dogajanje: 6. in 10. julija

Tematski poudarek dneva bo jubilejni 40. festival Melodij morja in sonca. Skozi ves dan se bodo desetletij spominjali glasbeniki, ki so sami zaznamovali festivalski oder in je ta zaznamoval njihovo glasbeno kariero. Terenski studio v Portorožu bodo obiskali in se živo oglasili v eter Prvega programa: Drago Mislej – Mef, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Rudi Bučar, Tomi Purich invečletna nosilka tega projekta Klavdija Žnidarič. O festivalu bodo razmišljali tudi: skladatelj in dirigent Patrik Greblo, umetniški vodja Slavko Ivančič in prva zmagovalka Moni Kovačič.

1. program Radia Slovenija se bo na jubilejni dan festivala Melodij morja in sonca preselil v središče Portoroža, kjer bodo ustvarjalci postavili terenski studio Radia Slovenija. Začeli bodo ob 5.00, ko bosta najbolj zgodnje poslušalke in poslušalce do 8.00 prebujala voditelja Nadia Petauer in Bojan Leskovec. Od 8.00 do 10.00 se bo v oddajah Radijski ringaraja in Hudo! z mladimi domačimi glasbeniki in mladimi, ki preživljajo počitnice na Obali, pogovarjala voditeljica Špela Šebenik. Poletni, glasbeni in počitniški utrip dneva pa bodo do 20.00 merili voditeljici Jana Bajželj in Tina Lamovšek ter glasbeni urednik Andrej Prezelj. Ob 20.00 bosta pred mikrofone stopila glasbena urednika Armando Šturman in Aida Kurtović ter uvedla poslušalce v neposredni prenos 40. festivala Melodije morja in sonca.

Sicer pa to še ni vse, saj je v mestu rož živahno že cel teden. Že v torek zvečer se je v Portorožu, na Trgu prekomorskih brigad, odvila predstavitev vseh dvanajstih tekmovalcev, ki so se skozi melodije spomnili najlepših pesmi MMS.

MMS 2021, scenografija
Scenografija, ki jo je izdelalo podjetje SingaVision, je tokrat v rokah Grete Godnič. Foto: Avditorij Portorož
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button