FESTIVALI

MMS 2019: Dare Kaurič bo vsem skupaj zaupal, da ga je povozil čas

6. julija se bo v Portorožu odvil tradicionalni, že 39. festival Melodije morja in sonca, ki bo tudi tokrat potekal v portoroškem Avditoriju, kjer se bo predstavilo štirinajst izvajalcev. Vse izvajalce, tako kot vsako leto, tudi tokrat predstavljamo na Evrovizija.com. Kot dvanajsti po vrsti se bo tokrat predstavil Dare Kaurič (Povozil me je čas).

Dare Kaurič bo nastopil pod število 12. Foto: Jadran Rusjan

Dare Kaurič je avtor in soavtor vseh uspešnic skupine Kingston, lepo število skladb je napisal tudi za mnoge druge glasbene zasedbe, občasno pa si privošči kak solo izlet. Leta 2012 je tako odmeval njegov solo projekt Partigiano Di Amor. Leta 2014 se je z zasedbo FaušDur udeležil festivala MMS s skladbo Čisto na dnu, a ni pristal na dnu, ampak na odličnem 4. mestu.

Po letu 2018, ki je zaznamoval izzid njegove pesniške zbirke Z besedami in prsti ter albuma chillout glasbe za Zagrebško založbo Menart, se je letos znova glasbeno aktiviral in se s skladbo Povozil me je čas prijavlja na festival MMS.

Če ste od Dareta Kaurila na odru MMS pričakovali morsko poskočnico, boste tokrat gotovo presenečeni, saj odkrito priznava, da ga je povozil čas, kakorkoli se že to grozno sliši. Pesem, ki sramežljivo diši po latino ritmih, govori o minevanju energije življenja, nastavlja ogledalo času, ki se ga sčasoma zave vsak, bodisi umetnik, bodisi slehernik izmed nas. Ali kot pravi mag. Milanka Trušnevec: “Prvoosebni subjekt se znajde na točki, ko se sprijaznjen in vdan v usodo sooča z neizogibnim minevanjem časa in lastnim staranjem, medtem ko življenje, neoziraje se na njegovo pešanje in zaostajanje, neobčutljivo teče dalje. V spominih utopljeni posameznik je izvržen iz različnih oblik sobivanja – iz družbe nasploh in iz ljubezenske dvojine. Od vsega pa ga najbolj prizadeva izgubljanje glasu, kar lahko razumemo dobesedno (glas izgublja pevec/pesnik) ali metaforično, da subjekt postaja šibek – ne sliši se ga več kot posameznika, izgubljata se njegova vloga in pomen v svetu. Da je to največja izguba, je poudarjeno s ponavljanjem v obliki refrena.”

Dare Kaurič se je že predstavil na MMS.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button