FESTIVALI

Koncert posvečen MMS-u odmeva, organizatorji pojasnili ozadje zgodbe

V portoroškem rožnem vrtu so na zadnjo avgustovsko soboto odmevale skladbe, ki so zaznamovale Melodije morja in sonca. A bolj kot koncert je le dan po nostalgičnem večeru na družbenih omrežjih odmevalo predvsem to, da o koncertu skoraj nihče ni nič vedel.

Vse skupaj je potekalo na Rožnem vrtu v Portorožu.Foto: Matjaž Kosmač / MaKo studio

Zato se je na nas – tudi zaradi objave in pomislekov na naši strani Evrovizija.com – obrnil glasbenik Tomi Purich, ki je letos na Rožnem vrtu v organizaciji ZKD Piran in KD Obala Jazz pripravil julija in avgusta devet stilsko mešanih koncertov in ki je ne nazadnje bdel tudi nad organizacijo in izvedbo koncerta posvečenega festivalu Melodijam morja in sonca, v soboto, 29. avgusta 2020.

Dare KauričFoto: Matjaž Kosmač / MaKo studio

»Koncert smo organizirali KD Obala Jazz pod mojim vodstvom, z ZKD Piran in pod pokroviteljstvom kabineta župana Občine Piran,« je v uvodu dejal Tomi, ki je idejo za sam koncert dobil tisti trenutek, ko je bil letos festival odpovedan in mu je bilo škoda, »da se v tem letu, ko bi morala potekati ravno 40. edicija, na nek način ne bi vsaj poklonili MMS-u«.

Glede na to, da je festival Melodije morja in sonca (uporablja se kratica MMS) zaščitena blagovna znamka Občine Piran, je vse skupaj preveril tudi pri odgovornih na Občini Piran, sodelavcih in izvajalcih, s katerimi so želeli sodelovati, tako da s tega vidika ni bilo nobenih težav.

Vse skupaj je bilo zaradi pravil NIJZ omejeno le na 50 ljudi.Foto: Matjaž Kosmač / MaKo studio

A ker trenutno živimo v času koronavirusa, kjer velja cel kup omejitev, sploh za javne prireditve in koncerte, so se morali tudi organizatorji tega glasbenega večera držati strogih pravil NIJZ.

Tomu Purich je pojasnil celotno situacijo.Foto: Matjaž Kosmač / MaKo studio

»Omejitve določajo marsikaj in v tem primeru tudi glede velikost vsega. Temu primerna je bila omejena promocija, ki pa je bila glede na obisk očitno pravilno dozirana. Vsa mesta z rezervacijami si bila hitro zasedena, tako da nismo delali nobene dodatne promocije,« je dodal Purich, ki je pripomnil, da je bilo vse skupaj omejeno na 50 mest znotraj prizorišča. Več kot 50 ljudi si tao niso smeli privoščiti, ker so bila taka navodila in niso želeli na prizorišču imeti prevelikega števila ljudi. »Vnaprej sem vedel, da bodo nekateri razočarani, ampak letošnje poletje je pač vezano na omejitve in le-te sem moral kot organizator dogodkov na Rožnem vrtu striktno upoštevati,« pripomni Tomi, ki še pove, da nikakor ni bila želja po večjem dogodku, kljub začetnim vprašanjem: »Rožni vrt je »bombonček« in zame osebno najlepše obalno koncertno prizorišče, ki ni namenjeno prevelikemu številu obiskovalcev. Vsekakor raje manj in kvalitetno. Večje prizorišče bi za seboj potegnilo dosti večje stroške, obveznosti in vse tisto, česar letos zaradi omejitev ni.«

Eva BotoFoto: Matjaž Kosmač / MaKo studio

Rad bi dodal se to, da smo dobili na izpeljavo koncerta, posvečenega MMS (Melodijam morja in sonca), toliko pohval in zahval, da mi je žal, da so mogoče tisti, ki spremljajo družbena omrežja in nekatere komentarje, dobili izkrivljeno sliko tega res lepega večera, kateremu piko na i je dodalo celovečerno bliskanje bližnje nevihte, ki nas je zaobšla samo za nekaj kilometrov. Hvala vsem vpletenim, izvajalcem in seveda odlični publiki.

Tomi Purich

Za konec smo Puricha – glede na to, da zadnja leta vodi festivalski bend – še vprašali, kako sicer poteka njegovo delo na festivalu MMS in koliko priprav jim vse skupaj vzame. »Običajno se za festival pripravljamo kakšen mesec, saj se skladbe vmes tudi spreminjajo in avtorji prilagajajo aranžmaje živi izvedbi. Sicer pa, ko steče, je vse skupaj zelo hitro. In če dodam se mi zdi vsekakor izvedba v živo nujna, saj je na ta način kvaliteta in sama podoba festivala bistveno boljša,« je odgovoril Tomi, ki srčno upa, da bodo naslednje leto pogoji ugodni za izpeljavo 40. festivala MMS in da bodo vsi tisti, ki so ga letos pogrešali, ali pa bili glasni s kritikami na račun majhnosti nedavnega koncerta, bili prvi, ki bodo kupili vstopnice in obiskali MMS. »Se vidimo v 2021,« je zaključil optimistično.

Festivalski band MMS je tudi tokrat navdušil.Foto: Matjaž Kosmač / MaKo studio
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X