FESTIVALI

Končan je BUMfest

Festival tolkalnih skupin

Trije festivalski dnevi, dve šolski matineji, dva večerna koncerta in en družinski, nedeljski koncert. Tako bi lahko opisali BUMfest, ki je dini slovenski tolkalni festival, ki je v Žalec privabil blizu dva tisoč gledalcev. Na tokratnem glasbenem popotovanju je nastopilo preko 80 glasbenikov, tako da je festival popolnoma opravičil svoja pričakovanja, organizatorji pa so več kot zadovoljni.

BUMfest se je po dveh letih premora (zaradi koronavirusa) vrnil med ljudi.

BUMfest
BUMfest je vzgojil svoj lasten slog. Foto: Jana Petrak Zajc

Poseben glasbeni festival

Festival BUMfest se je ‘rodil’ leta 2007 v Žalcu in tam ‘živi’ še danes. Gre za prav poseben festival, ki je povezan s tolkali in tolkalno glasbo. Ljudje si niti ne morejo predstavljati, kaj vse so glasbeniki zmožni pričarati z bogato in neskončno družino tolkal.

Festival se je popolnoma ukoreninil v Žalcu, ki je postal center »tolkalnega« dogajanja v Sloveniji. Tu se vsako leto znova predstavijo številni svetovno znani umetniki, pa tudi slovenski glasbeniki. Skozi vsa leta obstoja festivala so njegovo vrednost spoznali tudi obiskovalci, ki se množično vračajo – pa ne samo iz bližnje okolice, temveč iz vse Slovenije. Obiskujejo jih tudi tujci, ki živijo v Sloveniji.

BUMfest
Gre za prav poseben festival, ki je povezan s tolkali in tolkalno glasbo. Foto: Jana Petrak Zajc

Pisana druščina

Odzivi so pozitivni, prisotnost medijev velika, raznolikost koncertov pa pisana, tako da na svoj račun pride širok spekter poslušalcev. Do sedaj so se na BUMfestu predstavile skupine in solisti iz Tajvana, Brazilije, ZDA, Mehike, Japonske, Kube, Sirije, Burkine Faso, Španije, Švedske, Francije, Belgije, Nizozemske, Hrvaške, Avstrije, Danske, Poljske, Italije, Madžarske in Slovenije.

Če se sprašujete, zakaj je dogajanje postavljeno ravno v Žalec? “Odgovor je povsem enostaven – posluh mesta in Občine Žalec in bližnje okolice, pomoč glasbenih šol. Organizacija festivala zahteva usklajenost številnih dejavnikov, ki so nam na tej lokaciji naklonjeni – dostopnost z vseh koncev Slovenije, kulturni dom z lepo prenovljeno avlo in nastanitvene kapacitete v neposredni bližini dogajanja in številnih prostovoljcev,” odgovarjajo ustvarjalci BUMfesta.

BUMfest
Festival se je popolnoma ukoreninil v Žalcu. Foto: Ivan Lipičnik

15. obletnica

“Lokalna skupnost diha s festivalom, država pa ga (še) ni prepoznala kot zelo pomembnega za regijo in Slovenijo nasploh. Festival je star 15 let. V tem času je vzgojil svoj lasten slog, svojo publiko in navdušil številne mlade glasbenike. Postal je celo tako velik, da se po njem zgledujejo številni tuji producenti. Na BUMfestu delujejo številni prostovoljci, ki žrtvujejo svoj čas in energijo. In zaradi njih in zveste publike, ki vselej napolni dvorano v Žalcu je festival zdržal 15 let. Ministrstvo za Kulturo ga žal še vedno ni sprejelo kot enega najpomembnejših slovenskih festivalov in ob vseh superlativih, ki festival ‘objemajo’ te dni, to vseeno boli,” je strnil Dejan Tamše, direktor festivala.

BUMfest
Končan je BUMfest, edini mednarodni festival tolkalnih skupin. Foto: Jana Petrak Zajc
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button