EVROVIZIJA

Köbenhavn 2014: Zmaga v Avstrijo, Tinkara Kovač predzadnja!

Na 59. Izboru za pesem Evrovizije je zmaga (pričakovano) odšla v Avstrijo. Evropo je z 290 točkami tokrat prepričala izjemna Conchita Wurst s skladbo Rise Like a Phoenix! Na drugo mesto se je uvrstila Nizozemska (238 točk), tretja pa je bila Švedska (218 točk).

Letošnji izbor za Pesem Evrovizije se je odvijal v areni B&W, in sicer v danskem Københavnu. Skozi finalni večer so TV-občinstvo popeljali Nikolaj Koppel, Lise Rønne in Pilou Asbæk. Nikolaj in Lise sta izkušena in priljubljena voditelja na danski televiziji, Pilou pa je trenutno najbolj prepoznaven danski igralec v danski politični dramski seriji Oblast (org. Borgen), ki se predvaja v več kot 70-ih državah po svetu, tudi na Televiziji Slovenija, ki je že predvajala vse tri sezone.

Čast za otvoritev evrovizijskega finala je pripadla Mariyi Yaremchuk. Foto: Thomas Hanses EBU

Dame in gospodje, sedaj ni več poti nazaj, boj za evrovizijsko trofejo se je ob 21. uri uradno začel in sedaj je že vse skupaj končano. Za nami je napeto evrovizijsko finale, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Kot prva se je v boj podala karizmatična in nadvse očarljiva Mariya Yaremchuk iz Ukrajine. Odlična odločitev organizatorjev, da so za otvoritveno skladbo določili ravno skladbo Tick-Tock. Vsekakor je bil to izjemno močan začetek finalnega večera, saj je Mariya svoje znova opravila več kot odlično, Evropa pa jo je nagradila s 6. mestom.

Skladba Cheesecake, ki jo prepeva Teo, si brez dvoma zasluži naziv najbolj nalezljive skladbe letošnjega izbora. Simpatični Belorus je včeraj na odru znova pokal od energije in dobre volje ter nam postregel s solidnim nastopom. Ob tem nastopu se je nedvomno marsikateremu gledalcu prikradel nasmešek na obraz in brez skrbi, nič ni narobe z vami, če ste ravnokar ugotovili, da ste nehote cel čas prepevali skladbo skupaj z beloruskimi izvajalci. Teo si je na koncu prislužil 43 točk, kar je zadostovalo za 16. mesto.

Niti včerajšnji finalni večer ni minil brez balad. Pod zaporedno številko tri je na oder stopila Dilara Kazimova iz Azerbajdžana. Pevka se sicer vokalno ni povsem izkazala, a za popestritev svojega nastopa se lahko zahvali plesalki na trapezu. Po poskočni in nalezljivi beloruski skladbi je tole vseeno delovalo povsem sproščujoče. Azerbajdžanu je letos uspelo osvojiti svojo do sedaj najslabšo uvrstitev, kar pomeni 22. mesto.

Azerbajdžan je stavil na bolj preprost nastop. Foto: Sander Hesterman EBU

Nekateri se še vedno niso sprijaznili z novim pravilom določanja vrstnega reda. Priznati pa moramo, da organizatorji obvladajo svoje. Skladba No Predjudice v izvedbi skupine Pollapönk je delovala kot skodelica jutranje kave. Po mirni azerbajdžanski baladi je tole bilo prav osvežujoče. Zelo barvit in vokalno soliden nastop sta prejela 58 točk, kar je zadostovalo za 15. mesto.

Norveška je letos svoje upe položila na izjemnega vokalista, Carla Espna. Skladba Silent Storm se lahko pohvali s čudovitim besedilom, ki se dotakne srca marsikaterega gledalca. Minimalističen nastop, a s pravimi svetlobnimi učinki in odličnim delom kamermana je delovalo zelo prepričljivo. Vokalno je Carl znova pokazal zelo močan nastop, kar je Evropa nagradila z odličnim 8. mestom.

Pod zaporedno številko šest sta oder zavzela Paula Seling in Ovi. Stara znanca izbora, sta bila tokrat vokalno malce šibkejša, pohvalita pa se lahko z veliko mero karizme. Čeprav sta predstavnika Romunije ciljala na zmago, je bilo tole premalo, kajti skladba kar kriči po plesalcih in malenkost več dogajanja na odru. Vsekakor pa solidno izpeljan finalni nastop, ki je pristal na 11. mestu.

Bo Armeniji uspel veliki met, so se spraševali številni?! Foto: Thomas Hanses / EBU

In nato se je začel boj za zmago, ali morda celo mesarsko klanje? Od tega nastopa naprej je bil pred nami nastop nekaterih velikih favoritov, eden izmed teh je bil tudi armenski predstavnik. Aram Mp3 je bil znova sam na odru, kar je povsem zadoščalo. Izjemno močna skladba, armenski pevec pa je znova pokazal vokalno soliden nastop. Skladba Not Alone je odličen primer tega, kako zelo pomembni so razni svetlobni in pirotehnični učinki za poživitev posameznih nastopov. Evrovizijsko občinstvo je izkušenega pevca nagradilo s 4. mestom.

Črna gora je letos dokazala, da se s trudom daleč pride. Za svojega predstavnika so izbrali nadarjenega in izkušenega pevca Sergeja Cetkovića. Nedvomno pa so se potrudili tudi pri izbiri skladbe, saj so letos postregli z zelo kakovostno balado. Pevec je na odru deloval zelo sproščen, vokalno je znova blestel in dokazal da mu niti visoki toni ne delajo preglavic. Vse pohvale Črni gori za tale nastop in osvojeno 19. mesto.

Poljska je nedvomno dobro izkoristila dvoletno pavzo od izbora. Letos so se vrnili močnejši, kot kadarkoli prej. Cleo in Donatan s skladbo My Slowianie burita duhove že kar nekaj mesecev. Cleo je skupaj s svojimi puncami znova uprizorila pravo zabavo in pokazala, da ni le muha enodnevnica. Vsekakor dodelan in odlično izpeljan nastop, pri čemer je dvorana po koncu nastopa popolnoma znorela. Osvojenih 62 točk je zadostovalo za 14. mesto.

Sproščeno vzdušje v dvorani se je nadaljevalo tudi med grškim nastopom. Freaky Fortune feat. Riskykidd se lahko nedvomno pohvalita s pravim poletnim hitom. Dvorana je med samim nastopom ponorela, slišati je bilo ogromno navdušenih krikov. Če sta imela pevca v četrtek nekaj težav z vokalom, sta se sedaj pobrala in ponudila vokalno soliden nastop. Zelo dodelan nastop, ki na televizijskih ekranih zgleda odlično. Grška predstavnika sta za skladbo Rise Up prejela ogromen aplavz, a le 35 točk, kar ju je uvrstilo na komaj 20. mesto.

Conchita Wurst
Zmagovalka Conchita Wurst (Avstrija). Foto: Alesh Maatko

Po energični grški skladbi pa je pod zaporedno številko enajst na oder stopila Conchita Wurst s skladbo Rise Like Phoenix. Bradata ženska iz Avstrije je po svojem polfinalnem nastopu prejela ogromno pozornosti ter še večji val navdušenja. Tako na glasbenih lestvicah, kot tudi na stavnicah se je Conchiti uspelo povzpeti na sam vrh. Avstrijska delegacija se lahko pohvali z nastopom, kjer človek enostavno dobi kurjo polt, vse skupaj je izgledalo in zvenelo brezhibno ter nadvse prepričljivo. Čudovito ozadje, izjemni vokali ter karizma pevke so naredili svoje. Se morda po tem nastopu naslednje leto selimo na Dunaj, se je vprašal marsikdo … in se ni zmotil! Conchiti je uspelo z 290 osvojenimi točkami pomesti s svojo konkurenco in tako evrovizijsko karavano pripeljati v Avstrijo. Čestitke!

Kot prva izmed držav velikih pet se je predstavila Nemčija, ki je letos stavila na skupino Elaiza in skladbo Is It Right?. Evrovizijski oboževalci so prepričani, da je ravno ta skladba letos tista, pri kateri se ne moreš odločiti, če ti je všeč ali ne. Identičen nastop smo lahko videli tudi na nacionalnem izboru, le da so jo tokrat začinili z zanimivim ozadjem. Skladba je pristala na 18. mestu.

Svoje tri minute je dočakala še ena v nizu favoritk letošnjega izbora. Veliko pozornosti je letos nedvomno prejela tudi Sanna Nielsen, predstavnica Švedske. Izkušena pevka je znova pokazala vokalno izjemen nastop, pri čemer je komaj zadrževala svoje solze. Nedvomno je bil tole veliki trenutek za mlado pevko, saj si je že od otroštva želela peti na evrovizijskem odru. Kapo dol za tale tako vokalno, kot tudi vizualno odličen nastop, ki ji je Evropa na koncu namenila 218 točk, kar je zadostovalo za odlično 3. mesto.

Z nastopom na Evroviziji so se Sanni izpolnile dolgoletne sanje. Foto: Alesh Maatko

Za malce bolj poskočne ritme so letos poskrbeli Francozi. Twin Twin so s skladbo Moustache na noge dvignili celo dvorano. Izvajalci so pokazali zelo energičen in sproščen nastop. Na odru in v ozadju smo videli številne oblike brkov, kar se izredno sovpada z naslovom skladbe. Zagotovo prava osvežitev po umirjeni švedski baladi, ki pa so jo gledalci žal nekako spregledali. Francoski predstavniki so tako pristali na zadnjem mestu, osvojili so le 2 točki.

Petnajsti po vrsti sta na oder stopili predstavnici Rusije, ‘stari’ znanki Evrovizije. Sestri Tolmačevi sta pred leti na Junior Evroviziji pometli s konkurenco in domov odpeljali evrovizijski kipec. Letos sta se v boj podali s skladbo Shine, s katero sta že prepričali v prvem predizboru. Tudi tokrat smo lahko videli in slišali vokalno prepričljiv in vizualno zanimiv nastop, ki je kljub neodobravanju gledalcev v dvorani pristalo na odličnem 7. mestu.

Emma Maronne je v Italiji zelo prepoznavna. Foto: Sander Hesterman / EBU

Po malce bolj umirjenih ritmih je na vrsto prišla Emma Maronne, ki je na odru popolnoma zažigala. Emma, predstavnica Italije, velja v svoji državi za izredno priljubljeno in zelo prepoznavno izvajalko. Na odru smo lahko bili priča neizmerni meri energije, pevka pa nam je obenem ponudila tudi veliko dozo karizme in soliden vokal. Skladba La Mia Cittá je izjemno nalezljiva, italijanska delegacija pa je to popestrila še z dodelanim in zelo prepričljivim nastopom Emma je svoje opravila, a žal je tole bilo dovolj le za 21. mesto.

Prepričani smo, da smo slovenski nastop vsi spremljali izjemno ponosni. Tinkara Kovač in njena ekipa si zagotovo zaslužijo vse pohvale in so odličen primer tega, da se trud in požrtvovalnost brez dvoma izplačata, vsaj z uvrstitvijo v finale. Naša izkušena Primorka je znova dokazala iz kakšnega testa je in zdelo se je, da je navdušila gledalce tako v dvorani, kot tudi pred televizijskimi ekrani. Vokalno je ponudila brezhiben in zelo prepričljiv nastop. Po samozavestno izvedenem nastopu si je naša ekipa prislužila ogromen aplavz in plaz navdušenih krikov, a na koncu smo žal pristali na 25. mestu, s skromnimi 9 točkami. Nič zato, na svojo predstavnico smo vseeno izredno ponosni.

Brez dvoma je celotna Slovenija ponosna na našo Tinkaro. Foto: Alesh Maatko

Nastop naše predstavnice je bil komaj tretji slovenski finale v zadnjih desetih letih, odkar so uvedli predizbora in veliki finel. Pred Tinkaro Kovač je to uspelo še Maji Keuc (leta 2011) in Alenki Gotar (leta 2007).

Ljubitelji rock glasbe ste na vrsto prišli pri predstavnikih Finske in skladbi Something Better. Kljub rosni mladosti so fantje iz skupine Softengine ponudili izjemno samozavesten in vokalno soliden nastop, ki so ga popestrili še z dodelanimi svetlobnimi učinki. Finska delegacija je nedvomno zelo ponosna na svoje predstavnike, saj jim je uspelo osvojiti več kot odlično 11. mesto.

Po “razodetju” Finske je napočil čas za predstavnico Španije, Ruth Lorenzo. Ruth se je na odru pojavila z mokrimi lasmi in v čudoviti dolgi obleki. Vokalno je nastop bil brezhiben, pevki niti izjemno visoki toni niso predstavljali težav. Četudi se je pevka na odru pojavila sama, je bil nastop zelo prepričljiv in brez trohice slabe vesti lahko rečemo, da je bila Španija vsaj pri žiriji visoko. Skladba Dancing In The Rain je prejela ogromen aplavz in osvojila 10. mesto.

Sebalter, predstavnik Švice zagotovo velja za najbolj nasmejanega izvajalca letošnje Evrovizije. Švicarska delegacija, ki je letos stavila na skladbo Hunter Of Stars, je ena izmed tistih, ki je svoj nastop dodelala do potankosti. Na odru se je tako kot v četrtek dogajalo marsikaj, izstopala pa sta predvsem dobra volja in energičnost tako pevca kot ostalih. Vokalno soliden nastop, ki so ga gledalci nagradili z bučnim aplavzom in 64 točkami, kar je švicarskega predstavnika uvrstilo na 13. mesto.

Kako visoko se lahko povzpne predstavnik Madžarske? Foto: Thomas Hanses / EBU

Pod zaporedno številko enaindvajset je svoje tri minute dočakal tudi predstavnik Madžarske, András Kállay-Saunders. Skladba Running, ki je veljala za velikega favorita, v sebi skriva izjemno čustveno sporočilo, ki je očitno zagotovo prišlo do src številnih evrovizijskih oboževalcev. Nastop je bil, tako kot v torkovem predizboru, izjemno prepričljiv in poln čustev. Pevcu se je še vedno videlo,  da uživa v tem kar dela ter da to dela s srcem. Vokalno solidnemu nastopu piko na i dodata tudi plesalca. Madžarska se letos lahko pohvali z odličnim 5. mestom.

Če so predstavniki Malte v četrtek imeli čast otvoriti predizbor, so sedaj na svoj nastop čakali nekoliko dlje. Skladba Coming Home, skupine Firelight se lahko pohvali z zelo dobro izdelanim ozadjem, ki je zagotovo vsaj malenkost pripomoglo k samemu nastopu. Minimalističen nastop, kjer sta se pevca Richard in Michele vokalno znova izkazala, je pristal na 23. mestu.

Če ste se spraševali zakaj je občinstvo kar naenkrat ponorelo, je odgovor čisto preprost. Na svoj račun je pod zaporedno številko 23 prišel domačin Basim s skladbo Cliché Love Song. Nalezljiva skladba, ki je s svojo konkurenco na nacionalnem izboru z lahkoto pometla, je požela val navdušenja v dvorani. Vokalno brezhibno izpeljan nastop, ki ga pevec in njegovi plesalci popestrijo z zanimivim plesom. Danska je pristala na 9.mestu.

Državo gostiteljico predstavlja pevec Basim. Foto: Sander Hesterman / EBU

Tako kot avstrijska predstavnica, sta tudi predstavnika Nizozemske popolnoma osupnila evrovizijsko občinstvo s svojim polfinalnim nastopom. Skladba Calm After The Storm je mirna in obenem izjemno nalezljiva skladba, ki je na televizijskih ekranih odlično prišla do izraza. Odrski nastop je bil še vedno povsem preprost, a vseeno izjemno prepričljiv. Nizozemska je letos nedvomno zelo ponosna na svoja predstavnika, ki sta prejela 238 točk in tako pristala na odličnem 2. mestu.

V tretje gre rado nedvomno najbolj velja za predstavnico San Marina, Valentino Monetta. Pevka je svojo državo zastopala že tretje leto zapored in letos se ji je končno izpolnila velika želja o uvrstitvi v finale. Valentina je gledalce tokrat navdušila s skladbo Maybe in si tako pridobila mesto v finalu. Tudi tokrat je bil nastop preprost, a prepričljiv. Predstavnica San Marina je znova dokazala, da je izjemna vokalistka, na koncu pa se je lahko veselila le 24. mesta.

Kot zadnja je na oder stopila predstavnica Velike Britanije, Molly Smitten Downes. Če se je še pred leti zdelo, da so Britanci že obupali nad izborom, je njihova predstavnica sedaj dokazala ravno nasprotno. Skladba Children Of The Universe je izjemno močna, ki jo Molly z lahkoto zapoje. Nastop je bil izredno energičen in zanimiv, vse skupaj je še dodatno popestril tudi zlati dež. Fantastičen zaključek večera, kar se tekmovalnih skladb tiče, je občinstvo nagradilo z 40 točkami, kar je zadostovalo za 17. mesto.

Molly je navdušila s skladbo Children Of The Universe. Foto: Alesh Maatko

Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Helena Blagne, Anže Langus Petrovič, Robert Pikl, Izak Košir in Alya. Slovenske glasove je Evropi, kot zadnja, 37. po vrsti, sporočila Ula Furlan, ki je tako zapečatila evrovizijskega zmagovalca!

Pred začetkom glasovanja je bilo na uradnih evrovizijskih stavnicah v novinarskem središču zelo napeto. Prvo mesto je zasedala Avstrija, tik za njo pa je bila predstavnica Švedske, Sanna Nielsen. Med najboljših pet držav so se uvrstili še Nizozemska, Ukrajina ter ne nazadnje predstavnica Velike Britanije. Na koncu so zmagovalca določili gledalci pred TV-sprejemniki in strokovna komisija v razmerju 50:50. Šestdeseti Evrosong 2015 bo gostila Avstrija.

Conchita Wurst
Velika zmagovalka Conchita Wurst. Foto: Alesh Maatko
 
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button