EMA

Klemen Slakonja pred Emo namignil, kje so naše šibke točke na Evroviziji

Emo 2020 bo vodil voditelj, imitator, igralec in glasbenik Klemen Slakonja, ki se bo na oder najbolj odmevnega festivala pri nas podal že četrtič. Prvič je stopil na oder Eme skoraj pred desetimi leti – ko je v istem studiu kot letos – pričaral nepozabnih ’16 let skomin’. In kaj ima v mislih letos? Šov program, ki bo zagotovo nekaj posebnega!

Nazadnje ste zavrnili vodenje Eme, saj ste dejali, če vas citiramo, da nekako niste imeli motiva, saj se je takrat Ema z Gospodarskega razstavišča vrnila v TV-studio. Kdo ali kaj vas je potemtakem prepričal za vodenje letošnje Eme?
Kadar dobim dovolj močno vizijo, kaj bi počel v šov programu in kadar je to dejansko izvedljivo, se vrnem tudi v studio 1. Po drugi strani pa je vprašanje, kdaj bo Ema naslednjič na Gospodarskem razstavišču.

“Za scenarij sem načeloma zadolžen sam. Gre za proces, ki traja nekaj mesecev. Se pa seveda posvetujem s člani ekipe. Od režiserja, urednika oddaje, do urednika razvedrilnega programa. Sicer pa studio dober teden pred Emo že stoji in tekmovalci preizkušajo oder. Zelo natančno se postavljajo točke za vsakega posameznika. Tako da cela ekipa dela na polno.” Klemen Slakonja

Kakšnega Klemna lahko pričakujemo na pustno soboto? S Putinom sta nekaj let nazaj dodobra pretresli tako Rusijo kot Ukrajino … Komu se bodo letos tresle hlače, če sploh?
Pustimo se presenetiti. (smeh)

Letošnje pesmi ste že verjetno slišali, vas je katera še posebej navdušila oziroma že imate kakšnega favorita?
Kar nekaj pesmi ima potencial. Je pa veliko odvisno od samega nastopa, ker gre za EvroVizijo in je tako zelo pomembno, kako vse skupaj tudi izgleda. Pa ne govorim o nekem pompu, ampak kako je stvar zapakirana v celoten paket. Zaenkrat nastopov še nisem videl. Tudi če bi jih, pa v tem trenutku, v svoji vlogi, ne bi smel komentirati. To bi bil že prvi škandal pred Emo. (smeh)

Nazadnje je Klemen Slakonja vodil Emo leta 2016. Foto: Alesh Maatko

Če bi lahko izbirali med pevci, igralci, komedijanti in drugimi znanimi in manj znanimi osebami, koga bi v imenu Slovenije poslali na Pesem Evrovizije?
Poslal bi kogarkoli, ki bi lahko naredil kvalitetno glasbo, pesem odlično interpretiral in vse skupaj zapakiral v celoten paket. Po moje se prav tukaj skriva ključ. Mogoče imamo dober komad, scenska in režijska podoba pa nista najbolj premišljeni. Misliti je treba na veliko stvari, pa se velikokrat ne, ker se zdijo samoumevne. Verjetno bi morali imeti jasno vizijo, kaj početi na evrovizijskem odru in ne samo na odru Eme. Večinoma pa se tekmovalci prijavljajo zato, da bodo pač nastopili na Emi. V svojih mislih niti ne grejo tako daleč, da bi se že videli na Evroviziji … Švedi imajo že leta Melodifestival, kjer točko posnamejo točno tako, kot da bi šlo za nastop na Evroviziji in jo potem tja samo preslikajo. Posnetek točke je tako že mesece pred Evrovizijo dostopen na YouTube. Ljudem ne samo da pride pesem v uho, ampak tudi sama slika v oči. Zdi se mi, da je ravno zaradi tega Švedska vsako leto tako visoko uvrščena. Res je, da tudi vlagajo veliko denarja, ampak ker dobro pripravljen nastop servirajo že prej, ga potem ‘samo’ še izvedejo na velikem odru Evrovizije. Ljudje pa radi glasujejo za tisto, kar poznajo in jim je zato blizu. To se mi zdi zelo pomembno. In prav zato se mi je zdela Ema 2017, ki je bila na Gospodarskem razstavišču v tem pogledu najbolj prava pot, saj so bili nastopi res lahko že blizu temu. Ponujalo se je vse, kar se tiče kadriranja, same scene, luči in nastopa, da bi se lahko preslikalo na Evrovizijo. Sem pa več kot navdušen, da se tudi letos režiser Nejc Levstik skupaj s scenografko Greto Godnič, lučkarjem Črtom Birso in z oblikovalcem video vsebin Denom Baruco, v danih pogojih trudijo po svojih najboljših močeh, da pričarajo prav to.

Klemen Slakonja sicer najraje posluša raznovrstno glasbo. “Všeč mi je Stromae, tudi Billie Eilish, z vsakim albumom me vedno bolj navdušujejo Coldpay in še in še.”

Prav tako se ob tem poraja že večkrat izrečeno vprašanjae: Ali nas bo Klemen Slakonja kdaj zastopal na Evroviziji, glede na to, da ste nam pred časom dejali, da čutite veliko povezanost s tem tekmovanjem ter da bi nas lahko zastopali s pesmijo, v katero verjamete?
Ker se toliko let ukvarjam s tem, sem se dejansko tudi sam začel poigravati s to idejo. In očitno se kar razgovorim, ko pride na temo Evrovizije. (smeh) Če sklepamo po tem, mogoče ta dan res prihaja.

Leta 2012 je bila Ema Misija Evrovizija. Slavila je mlada Korošica Eva Boto. Foto: Alesh Maatko

Če se za hip dotakneva vaših imitacij … nazadnje ste stopili v čevlje prve dame Melanie Trump. Je video iz ‘Sjeunce’ že prišel do Bele hiše oziroma do Floride?
Noben mi ni neč sporočo, da bi pršlo do ta Bele hiše al pa Floride. Žal je taku.

Imate v načrtu še kakšno odmevno imitacijo, ki tli v vas in kar bruha na plano?
Imam. Ampak ničesar ne bom silil. Vse ob svojem času.

Kaj lahko od voditelja, imitatorja, igralcja in glasbenika še pričakujemo letos? Kakšna nova imitacija, kakšen nov projekt ali naj se pustimo presenetiti?
Predvsem bom po našem evrovizijskem izboru oziroma Emi nastopal s svojim bandom, s katerim izvajamo vse od mojih imitacij, avtorskih pesmi do Sinatre, Sheerana, Coldplay … Zato se naš koncert imenuje Ni da ni. (smeh) Vmes bom še vedno igral tudi v gledališču in ustvarjal. Kaj? O tem pa z največjim veseljem takrat, ko bo ustvarjeno.

Klemen Slakonja na odru Ema 2011, ko je slavila Maja Keuc. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button