PROMOCIJA

Kje znani Slovenci najraje kupujejo hrano za hišne ljubljenčke?

Mr. Pet je vedno prava izbira

Posebnosti
  • PROMOCIJSKO SPOROČILO

Ali ste vedeli, da nepravilna izbira hrane vašemu hišnemu ljubljenčku na dolgi rok lahko prinese resnično veliko zdravstvenih težav? Od alergij, debelosti, pomanjkanja apetita, prebavnih motenj pa vse do težav s kožo in pozornostjo? Za kar 80% tovrstnih bolezenskih znakov je odgovorna slaba in neprimerna prehrana. Raziskave kažejo, da je največ veterinarskih obiskov povezanih z napačnim prehranjevanjem, za odpravo večine teh pa bi bilo potrebno le zamenjati tip hrane, prilagojene na karakteristike živali. Zato Mr. Pet svetuje: “Izberite ustrezno hrano svojim ljubljenčkom!”

Lastniki pogosto ukrepajo, ko je že prepozno

Pri vzgoji in vzreji domačih živali je kakovostna in zdrava prehrana izjemnega pomena, saj predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov zdravja naših domačih živali. Poleg tega je tudi vir energije in dobrega počutja. Ker ima hrana, ki jo priskrbimo domačim živalim torej velik pomen za njihovo zdravje in počutje, je smiselno, da se pred nakupom o njej pozanimate.

Taya Damjan
Taya Damjan Foto: Promo foto

“Vaš ljubljenček bi izbral zdravo! Pa vi?”

“Izjemno pomembno je, da našim ljubljenčkom hrano prilagajamo glede na starost, stopnjo aktivnosti, morebitne zdravstvene težave ter tip psa oz mačka. Poleg pravilne izbire vrste hrane, je potrebno tudi pravilno odmeriti količino obroka in določiti ustrezen čas prehranjevanja. Največkrat se lastniki domačih živali ob nastanku problema najprej obrnejo na veterinarja, s čimer seveda ni nič narobe, a dobro je da se zavedamo, da lahko preprečimo nastanek težav in interveniramo že prej, sploh tam, kjer imajo lastniki to moč – pri prehrani,” svetuje Nina Werdonig, strokovna svetovalka v Mr. Petu.

Azra Pucko
Azra Pucko Foto: Promo foto

Izbira ustrezne prehrane je ključna za zdravje

Pri izbiri ustrezne prehrane je pomembno razumeti, da ima vsaka pasma (tako mačke, kot psi) in starost različne prehranske potrebe. Tudi velikost, presnova, stopnja aktivnosti in morebitne bolezni pri tem igrajo veliko vlogo. Nekatere živali je potrebno hraniti večkrat na dan, spet druge pa je bolje hraniti le enkrat dnevno. Na primer, pasji mladiči do dvanajstega tedna starosti potrebujejo približno pet obrokov na dan, nato pa njihovo število zmanjšujemo do približno osmega meseca starosti.

Poleg starosti živali, pa je potrebno upoštevati tudi ostale dejavnike, kot sta aktivnost in velikost živali. “Hrana za pse večjih pasem ima drugačno razmerje vitaminov in mineralov, ter vsebuje dodatke za sklepe in lažje prebavljive sestavine. S tem se namreč zmanjša možnost bolezenski stanj, ki so značilne za večje pse. Kakšno hrano bomo izbrali je odvisno tudi od pasme in življenjskega stila živali. Enako težka psa na primer pasme mops in jack russell imata popolnoma različne prehranske potrebe, saj sta različno grajena in tudi aktivna,” pravi vet. teh. Nina Mitrič, vodja specializirane prodajalne veteka v Mr. Petu.

Ključno pri obrokih je tudi upoštevanje pravilnega razmerja vseh hranil. Različne diete in tipi živil so oblikovani tako, da zagotovijo živali tiste surovine, ki jih v danem obdobju najbolj potrebuje. Zadostna količina makro hranil, vitaminov in mineralov zagotavlja optimalno delovanje organizma. Pri določanju količine hrane, kakovosti hrane in kalorij za hišnega ljubljenčka, je tako ključnega pomena, da se o tem posvetujete s strokovnjakom.

Katarina Mljač in Nataša Mernik
Katarina Mljač in Nataša Mernik Alesh Maatko

V Mr. Petu želijo ozaveščati lastnike o zdravju hišnih ljubljenčkov

Kljub morda preprostim navodilom za izbor ustrezne hrane za živali, pa le-ta, zaradi poplave na trgu, lahko predstavlja izziv. Najenostavnejši način po mnenju strokovnjakov je, da se prepričate o kakovosti hrane, je, da preverite njeno sestavo in hranilno vrednost in se po potrebi o njej pozanimate pri strokovnjaku. Pri preverjanju deklaracije na embalaži, je pomembna tudi pozornost na ime produkta, tip živali, sestavine, oznako na embalaži količino produkta in napotke za prehranjevanje.

“Četudi se zdi, da je pri izbiri hrane mogoče privarčevati, morda to ni vedno najcenejša odločitev. Naše izkušnje in rezultati številnih raziskav so namreč pokazale, da je vzrok večine obiskov veterinarja prav napačna izbira hrane. Zato bi radi lastnikom sporočili, da je investicija v kakovostno hrano pravzaprav varčevanje na daljši rok, saj ta povečuje zdravje hišnih ljubljenčkov in posledično prihrani marsikateri obisk veterinarja,” je prepričan direktor podjetja Pet Network SI, Borut Magister.

Mr. Pet
Nina Werdonig, Borut Magister in Nina Mitrič Foto: Promo foto

Dolgoročna investicija v zdravje se začne pri ustrezni hrani

Če želite dolgoročno investirati v zdravje domačih živali, je pomembno, da začnete na začetku – pri ustrezni prehrani. Zaradi velikosti in raznolikosti trga se mogoče na začetku zdi to izziv, a vam to odločitev lahko olajša posvet s strokovnjakom. Če se napotite v specializirano trgovino, bo tako odločitev veliko lažja. Ne le, da je tam vedno na voljo nasvet iz prve roke, ampak boste tam našli točno tisto, kar je za vašega hišnega ljubljenčka najboljše.

Mr. Pet je blagovna znamka podjetja Pet Network SI d.o.o. V Mr. Pet trgovinah vam ponujajo pester izbor prehrane in opreme za pse, mačke, glodavce, ptice ter plazilce. Lahko pa se pohvalijo tudi z zelo obširnim programom sladkovodne akvaristike, saj sodelujejo z zelo priznanimi blagovnimi znamkami.

Zdrav hišni ljubljenček prinaša veselje in največ ljubezni

Na Mr. Pet in njihovo kakovostno ponudbo, vključno s strokovnim svetovanjem, pa prisega tudi voditeljica Tara Zupančič. »Moj Indi zelo rad je, ampak je precej zbirčne sorte. Priznam, da prej nisem toliko pomena dajala kakovosti hrane, ker so moje živalice prihajale iz okolja, ki jim že prej tega ni omogočalo, zato pa zdaj toliko bolj pazim, kaj ima Indi na meniju. Pri tako veliki izbiri hrane, ki jo imajo v Mr. Petu ni težko najti tiste, s katero posodice postanejo prazne – v trenutku. Da o priboljških ne govorim. Ti so tisti, ki Indiju povročijo noro ‘mahedranje’ z repkom, pa tudi uboga me bolj,« prizna voditeljica in razkrije, da so ji v Mr. Petu vedno znalu dobro svetovati, da se je izognila nepotrebnim zdravstvenim nevšečnostim. »Moram priznati, da marsičesa prej nisem vedela. In sem hvaležna za vse nasvete. Saj veste – samo zdrav kuža lahko uganja norčije, prinaša veselje in vsem skupaj največ ljubezni, kar jo premore svet.«

Mr. Pet
Tara Zupančič, Azra Pucko, Nataša Mernik in Katarina Mljač Foto: Promo foto
Twitter
Back to top button