EVROVIZIJA

Kijev 2017: Sloveniji znova ni uspelo, Omar se ni uvrstil v finale

V Mednarodnem razstaviščnem centru, ki je prizorišče Pesmi Evrovizije 2017, se je končal prvi evrovizijski predizbor, kjer se je predstavilo 18 držav. Moldavija, Azerbajdžan, Grčija, Švedska, Portugalska, Poljska, Armenija, Avstralija, Ciper in Belgija so tiste države, ki so imele največ sreče …

Prvi predizbor se je tokrat pričel drugače kot smo sicer vajeni, saj so v uvodu na zanimiv način – skozi film – pokazali ukrajinske ženske v tradicionalnih kostumih skozi različna zgodovinska obdobja. Nato je na oder kot prvi stopil ukrajinski zvezdnik Monatik, ki je predstavil svojo pesem Spinning in ki je nadaljeval s tradicijo, saj je bil oblečen v modrobeli plašč, na glavi pa je imel temno modro kapo. In zatem se je počasi začelo. Trije moški voditelji – Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko, ki niso pozabili na magične besede »Let the Eurovision Song Contest 2017 begin (Naj se Izbor za Pesem Evrovizije 2017 začne)«, so nas (in nas še bodo) popeljali skozi prvi večer, kjer so se tokrat predstavili glasbeniki iz 18 držav. Najprej Švedska, nato Gruzija, Avstralija, Albanija, Belgija, Črna gora, Finska, Azerbajdžan, Portugalska, Grčija, Poljska, Moldavija, Islandija, Češka, Ciper, Armenija, Slovenija in za konec še Latvija.

Omar Naber je svoje delo na odru opravil vrhunsko!Foto: Andres Putting

Šov program

Takoj zatem, ko so predstavniki osemnajstih držav v treh minutah poskušali prepričati občinstvo in strokovno javnost, so gledalcem v dobri minuti predstavili še pesmi treh držav (Španije, Italije in velike Britanije), ki že imajo zagotovljeno mesto v finalu. Nato pa je sledil šov program, ki je ponavadi večkrat bolj zanimiv kot pa same tekmovalne pesmi. Včasih to na sicer na Pesmi Evrovizije drži, zopet drugič ne. Tokrat je med glasovanjem – po predstavitvi vseh 18 pesmi – nastopila lanskoletna zmagovalka Jamala, ki je še enkrat na nekoliko drugačen način predstavila pesem 1944, hkrati pa je zapela še novo skladbo Lured.

Omar je bil med čakanjem razultatov odlično razpoložen.Foto: Thomas Hanses

Glasovanje in razglasitev rezultatov v prvem predizboru

V prvem predizboru so glasovale tiste države, ki so se v tem večeru predstavile na velikem evrovizijskem odru (18 držav). Poleg njih pa so glasovale še države iz družine velikih pet, in sicer Španija, Italija in Velika Britanija. Seveda pa so glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter strokovna komisija v sestavi Darja Švajger, Nika Zorjan, Gaber Radojevič, Jernej Dirnbek in Aleksander Lavrini, ki je zadnjem hipu zamenjal Martina Štibernika – Mistermarsha.

Znanih prvih deset finalistov

Moldavija, Azerbajdžan, Grčija, Švedska, Portugalska, Poljska, Armenija, Avstralija, Ciper in Belgija so tiste države, ki so imele največ sreče, saj so se uvrstile v finale.

Po seštevku vseh točk – telefonski glasovi in skupni seštevki komisij so se pretvorili v tradicionalne evrovizijske točke – so ob koncu predizbora razglasili deset najboljših držav, ki so se uvrstile v veliki finale. Tako kot je že v navadi točk niso objavljali, ampak so v naključnem vrstnem redu prebrali imena držav. Vse točke bodo objavljene po zaključku finala. Takrat bomo izvedeli, katero mesto je zasedel naš Omar Naber, ki je po šovu poklepetal s slovenskimi novinarji.

Prvi izbrani finalisti so bili po zaključku šova presrečni.Foto: Thomas Hanses
I. Država Predstavnik in naslov pesmi
1. Švedska Robin Bengtsson – I Can’t Go On
2. Gruzija Tamara Gachechiladze – Keep The Faith
3. Avstralija Isaiah – Don’t Come Easy
4. Albanija Lindita – World
5. Belgija Blanche – City Lights
6. Črna gora Slavko Kalezić – Space
7. Finska Norma John – Blackbird
8. Azerbajdžan DiHaj – Skeletons
9. Portugalska Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
10. Grčija Demy – This is Love
11. Poljska Kasia Moś – Flashlight
12. Moldavija Sunstroke Project – Hey Mamma
13. Islandija Svala – Paper
14. Češka Martina Bárta – My turn
15. Ciper Hovig – Gravity
16. Armenija Artsvik – Fly With Me
17. Slovenija Omar Naber – On My Way
18. Latvija Triana Park – Line
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button