EVROVIZIJA

Kijev 2017: Hrvaški uspel preboj v finale; Srbiji, Makedoniji pa ne

Bolgarija, Belorusija, Hrvaška, Madžarska, Danska, Izrael, Romunija, Norveška, Nizozemska in Avstrija so tiste države, ki so imele največ sreče v drugem evrovizijskem predizboru 2017, kjer se je v kijevskem Mednarodnem razstaviščnem centru skupaj predstavilo 18 držav.

Drugi evrovizjski predizbor se je začel s kratkim povzetkom/pregledom iz prvega evrovizijskega predizbora, kjer smo se lahko vsi skupaj spomnili na najlepše trenutke iz tega večera, ki pa po razglasitvi rezultatov ni bil najbolj prijeten za Slovenijo. Nato so zbrano občinstvo v Mednarodnem razstaviščnem centru, kjer tokrat poteka Pesem Evrovizije 2017 z besedami »Welcome to the Eurovision Song Contest 2017 (Dobrodošli na Pesmi Evrovizije 2017)« pozdravili letošnji gostitelji – Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko, ki so z ukrajinskimi glasbeniki in plesalci poskrbeli še za precej bolj zanimivo in prijetno uvodno točko »Evrovizijske pesmi na ukrajinski način«, kjer niso manjkale evrovizijske zmagovalne uspešnice, kot so Euphoria (Loreen), Fairytale (Alexander Rybak), My Number One (Helena Paparizou) ter Rise like a Phoenix (Conchita).

In nato se je začelo po pričakovanem scenariju za drugi predizbor. Najprej je na oder stopila Srbija, nato pa še preostalih 17 sodelujočih držav (Avstrija, Makedonija, Malta, Romunija, Nizozemska, Madžarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvaška, Norveška, Švica, Belorusija, Bolgarija, Litva, Estonija in Izrael).

Našim južnim sosedom je uspel preboj v veliki finale.Foto: Thomas Hanses

Šov program

Ko so predstavniki osemnajstih držav v treh minutah poskušali prepričati občinstvo in strokovno javnost, so gledalcem po šov programu, kjer je nastopila skupina Apache Crew, predstavili še izvajalce in pesmi treh držav (Francije, Nemčije in Ukrajine), ki že imajo zagotovljeno mesto v finalu. Za presenečenje pa je v zeleni sobi poskrbel še fant makedonske predstavnice Jane Burčeske, saj jo je zaprosil za roko … (video video spodaj).

Glasovanje in razglasitev rezultatov v drugem predizboru

V drugem predizboru so glasovale tiste države, ki so se v tem večeru predstavile na velikem evrovizijskem odru (18 držav). Poleg njih pa sta glasovali še dve državi iz družine velikih pet, in sicer Francija in Nemčija ter Ukrajina, kot lanskoletna zmagovalna država. Slovenija v tem večeru ni glasovala.

Znanih še deset finalistov

Bolgarija, Belorusija, Hrvaška, Madžarska, Danska, Izrael, Romunija, Norveška, Nizozemska in Avstrija so tiste države, ki so imele največ sreče v drugem evrovizijskem predizboru 2017.

Po seštevku vseh točk – telefonski glasovi in skupni seštevki komisij so se pretvorili v tradicionalne evrovizijske točke – so ob koncu predizbora razglasili deset najboljših držav, ki so se uvrstile v veliki finale. Tako kot je že v navadi točk niso objavljali, ampak so v naključnem vrstnem redu prebrali imena držav. Vse točke bodo objavljene po zaključku sobotnega finala. Takrat bomo izvedeli, katero mesto so zasedle posamezne države.

Presrečeni novoizbrani finalisti iz drugega predizbora.Foto: Andres Putting
II. Država Predstavnik in naslov pesmi
1. Srbija Tijana Bogićević – In Too Deep
2. Avstrija Nathan Trent – Running On Air
3. Makedonija Jana Burčeska – Dance Alone
4. Malta Claudia Faniello – Breathlessly
5. Romunija Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It!
6. Nizozemska OG3NE – Lights and Shadows
7. Madžarska Joci Pápai – Origo
8. Danska Anja – Where I Am
9. Irska Brendan Murray – Dying to Try
10. San Marino Valentina in Jimmie Wilson – Spirit of the Night
11. Hrvaška Jacques Houdek – My Friend
12. Norveška JOWST – Grab The Moment
13. Švica Timebelle – Apollo
14. Belorusija Naviband – Story of My Life
15. Bolgarija Kristian Kostov – Beautiful Mess
16. Litva Fusedmarc – Rain Of Revolution
17. Estonija Koit Toome & Laura – Verona
18. Izrael IMRI – I Feel Alive
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button