EVROVIZIJA

Drugi predizbor: Bo Srbiji, Hrvaški in Makedoniji uspel preboj v finale?

Ker Rusija po vseh peripetijah letos na Pesmi Evrovizije ne sodeluje, bomo tudi v drugem predizboru, kjer bi se morala predstaviti Julija Samoilova, slišali 18 različnih glasbenih zgodb. Med njimi bodo nam zanimivi tri, ena prihaja iz sosednje Hrvaške, druga iz Srbije, tretja pa bo makedonska pesem.

V finale gre znova deset najboljših

Tudi drugi večer bodo vodili trije moški voditelji – Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko. Za slovenske gledalce pa bo prenos, ki se bo začel ob 21. uri na TV Slovenija 2, znova omentiral Andrej Hofer.

V drugem predizboru se bo s svojimi skladbami predstavilo osemnajst držav, in sicer Srbija, Avstrija, Makedonija, Malta, Romunija, Nizozemska, Madžarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvaška, Norveška, Švica, Belorusija, Bolgarija, Litva, Estonija in Izrael. Strokovne komisije so izvajalce že ocenile na včerajšnji drugi generalki, drugo polovico glasov pa bodo po nastopih vseh držav prispevali poslušalci in gledalci sodelujočih držav v tem predizboru ter še Francija, Nemčija in Ukrajina.

Hrvaška svoje upe polaga na Jacquesa Houdeka.Foto: Thomas Hanses

In kakšne pesmi ter presenečenja bo po mnenju Damjana Frančiča ponudil drugi večer?

Srbija. Večer bo odprla evroviziji že znana Tijana Bogičević, in sicer s pesmijo In Too Deep. Tijana bo postregla z zelo moderno in dodelano skladbo. Gre za vokalno močno skladbo, težave ji menda povzročajo ‘izkušene’ spremljevalne vokalistke, ki še nekako niso našle svojega ritma. Kljub temu je to odlična otvoritvena točka in po mojem skromnem mnenju bi si sosedje zaslužili finale.

Avstrija. Pod zaporedno številko dve bo na oder stopil mladenič Nathan Trent, ki bo s svojim nalezljivim nasmehom brez dvoma očaral marsikaterega gledalca. Skladba Running On Air je ljubka, minimalistična, a scensko izjemno dodelana. Avstrijci se tudi letos nimajo česar sramovati in če bo ljudstvo razpoloženo, bo Nathan prepeval tudi v soboto.

Makedonija je država, ki nikoli ni preveč izstopala na Pesmi Evrovizije. Letos je to čisto drugače. Mlada Jana Burčeska je poskrbela za najboljšo plesno skladbo letošnjega leta z naslovom Dance Alone. Tako kot že sam naslov skladbe pravi, se bo pevka plesnim ritmom prepustila kar sama, kar na televizijskih zaslonih deluje prav simpatično. Naj pripomnim, da je pevka mnoge razočarala s svojim vokalom, pa vendarle, Makedonija še nikoli ni bila tako blizu uvrstitve v finale.

Jana Burčeska (Makedonija) na eni izmed vaj …Foto: Andres Putting

Malta. Prva balada tega večera prihaja iz Malte. Claudia Faniello je na njihovem nacionalnem izboru nastopila že neštetokrat, letos pa ji je končno uspel veliki met. Čustvena balada Breathlessly bo vzela sapo marsikomu, saj se lahko pevka pohvali z izjemnim vokalom, pa vendarle za marsikoga to deluje preveč dolgočasno. 29-letna Claudia je izjemno ponosna in vesela, da lahko svojo državo končno predstavlja na velikem evrovizijskem odru in prepričan sem, da bo kljub razpletu dvorano zapustila z zadovoljstvom.

Romunija. Pesem Yodel It! ne prihaja iz sodenje Avstrije, temveč iz Romunije. Zanimivo kombinacijo dveh zvrsti sta pripravila Ilinca in Alex Florea, ki na odru delujeta prav simpatično. Scensko zanimiv nastop, podkrepljen z močnimi vokali pevke bo ravno prav zanimiva za marsikaterega gledalca in brez dvoma bo Romunija jodlala še v soboto.

Nozozemska. Pod zaporedno številko šest se bo predstavila Nizozemska, ki zadnja leta navdušuje evrovizijske oboževalce. Dame in gospodje, pripravite se, kajti sestre iz skupine O’G3NE nam bodo postregle s harmonijsko bombo. Tudi če se gre za še eno balado, vas bo skladba Lights and Shadows dobesedno sezula, saj pevke prekipevajo od energije in vokalno harmonijo obvladajo bolj kot marsikateri drugi izvajalec letošnjega izbora. Skladbo je za njih napisal oče, govori pa o mami, ki se spopada s težko boleznijo. Nedvomno bo mama izjemno ponosna na dekleta in če je pravica, bodo dekleta letos kotirala izjemno visoko.

OG3NE (Nizozemska) na eni izmed vaj …Foto: Thomas Hanses

Madžarska. Skladba Origo, ki jo prepeva Joci Papai, prihaja iz sosednje Madžarske. Etno skladba, ki je podkrepljena z izjemno močnim vokalom pevca in zanimivim scenskim nastopom. Ena izmed redkih skladb, ki ni v angleščini in je prava osvežitev tega tekmovanja. Ne glede na izzid je pevec več kot zadovoljen že pred nastopom, saj bo lahko na tekmovanju predstavil svojo kulturo, na kar je zelo ponosen. Upam, da skladba ne bo spregledana in da jo bomo še enkrat slišali v soboto zvečer.

Danska. Pod zaporedno številko osem bo na oder stopila Anja Nissen, zmagovalka šova Glas Avstralije. Čakaj malo, a ni Avstralija nastopala že v prvem predizboru? Da, tako je! Anja bo namreč s skladbo Where I Am predstavljala Dansko, kamor se je pred časom preselila s svojo družino. Še ena izmed pevk z velikim glasom in scensko dovolj prepričljivim nastopom, da se ji bo uspelo uvrstiti v finalni večer.

Irska. Za najbolj uspešno evrovizijsko državo še vedno velja Irska, ki ji za vrat diha Švedska. Irci tako umirajo od želje, da bi znova zmagali na tem izboru. Letos so interno izbrali mladega in talentiranega pevca Brendana Murraya. Pevec nas bo poskušal prepričati z vokalno ekstazo in skladbo Dying To Try. Če bo to dovolj za zmago in in še prej za preboj v finale pa bo znano že kaj kmalu.

Brendan Murray (Irska) na eni izmed vaj …Foto: Andres Putting

San Marino. Jooooj, pa ne že spet. A San Marino res nima druge pevke? Letos je moči združila z Jimmijem Wilsonom, in sicer v skladbi Spirit Of The Night. Gre za disko plesno skladbo, ki bo mnoge dvignila na noge, pa vendarle to ne bo dovolj za uvrstitev v finale. No, mogoče bo pa šlo prihodnje leto, ha-ha-ha.

Hrvaška si letos zmage in uvrstitve v finale želi bolj kot kadar koli prej. Svoje upe polagajo na pevca Jacquesa Houdeka in zanimivo skladbo My Friend, ki je mešanica popa ter opere. Eni so nad tem izjemno navdušeni, spet druge pa skladba ne prepriča. No, kakor koli, vokalno izjemen nastop. Ne glede na rezultat bodo naši sosedje lahko izjemno ponosni na svojega predstavnika.

Norveška je država, ki si letos želi zagrabiti trenutek in zmagati. No, vsaj tako pravi naslov skladbe Grab The Moment, v izvedbi Jowst. Nedvomno najbolj moderna skladba letošnjega izbora, s scensko dodelanim nastopom, ki bi si kljub vsem negativnim komentarjem zaslužila finale. Evrovizijski oboževalci v EuroClubu nedvomno poplesujejo na to skladbo, tako da so že sprejeli za svojo.

Švica. Pod nesrečno številko 13 bo na oder stopila skupina Timebelle s skladbo Apollo. Romunka, ki se je pred kratkim preselila v Švico, je na nacionalnem izboru dobesedno pometla s konkurenco in si s svojim vokalom ter scensko dodelanim nastopom priborila vozovnico za Kijev. Na velikem evrovizijskem odru bo nastop čisto drugačen, in sicer v stilu iz Disneyjeve zgodbe Lepotica in zver. Če smem biti malo pristranski je skladba Apollo ena mojih najljubših, pa ne zaradi skladbe same, ampak zaradi karizmatičnosti in energije pevke, ki te nekako prevzame in prepriča, da dvigneš telefon in glasuješ za njih.

Timebelle (Švica) na eni izmed vaj …Foto: Andres Putting

Belorusija. Letošnjo Evrovizijo bi brez kančka slabe vesti lahko preimenovali v Anglovizijo, saj imamo od 42 nastopajočih držav samo tri skladbe, ki niso v angleščini. Ena izmed teh prihaja iz Belorusije v izvedbi dua NAVIBAND, z naslovom Historyja Majho Zyccia. Duo nam predstavlja zgodbo svojega življenja. Čeprav skladba ni noben presežek, bi si zaradi svoje simpatičnosti in energije nedvomno zaslužila vstopnico za finale.

Bolgarija. Kristian Kostov, letošnji najmlajši izvajalec, prihaja iz Bolgarije. Širše evrovizijsko občinstvo bo poskušal prepričati z sodobno balado Beautiful Mess. Kristian se lahko (kljub rosno mladim letom) pohvali z močnim vokalom in z nastopom, ki ga je pripravila Sascha Jean-Baptiste (da, gre za isto osebo, ki je poskrbela za scenski nastop Armenije, Avstralije in še Gruzije), se bo nedvomno uvrstil v veliki finalni večer.

Litva. Skladba, ki me letos najmanj prepriča, prihaja iz Litve. Pevka Fusedmarc se bo predstavila s skladbo Rain of Revolution. Sicer vokalno močnan nastop, ki te pa žal pusti ravnodušnega. Če se le ne bo zgodil kakšen čudež, bo Litva letos žal obtičala v polfinalu.

Estonija. Kot predzadnja bosta na oder stopila predstavnika Estonije, Koit Toome in Laura. Skladba Verona govori o nesrečni ljubezni, nad katero so evrovizijski oboževalci navdušeni. Oba pevca imata za seboj že en evrovizijski nastop, ki jima bo nedvomno pomagal pri samozavesti. Finale zagotovljen, a za zmago bo pa tole vseeno premalo.

Izrael. Nagrada za Mistra Evrovizije gre nedvomno v roke izraelskemu predstavniku Imriju Zivu. To je njegov tretji zaporedni nastop na evrovizijskem odru, dve leti pred tem je namreč nastopal kot spremljevalni vokalist. Izjemno nalezljiva plesna skladba. Plesno in scensko dodelan nastop ter pa seveda fantje, ki bodo pritegnili marsikateri pogled, bodo brez težav tudi v sobotnem finalnem večeru.

Imri (Izrael) na eni izmed vaj …Foto: Andres Putting
II. Država Predstavnik in naslov pesmi
1. Srbija Tijana Bogićević – In Too Deep
2. Avstrija Nathan Trent – Running On Air
3. Makedonija Jana Burčeska – Dance Alone
4. Malta Claudia Faniello – Breathlessly
5. Romunija Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It!
6. Nizozemska OG3NE – Lights and Shadows
7. Madžarska Joci Pápai – Origo
8. Danska Anja – Where I Am
9. Irska Brendan Murray – Dying to Try
10. San Marino Valentina in Jimmie Wilson – Spirit of the Night
11. Hrvaška Jacques Houdek – My Friend
12. Norveška JOWST – Grab The Moment
13. Švica Timebelle – Apollo
14. Belorusija Naviband – Story of My Life
15. Bolgarija Kristian Kostov – Beautiful Mess
16. Litva Fusedmarc – Rain Of Revolution
17. Estonija Koit Toome & Laura – Verona
18. Izrael IMRI – I Feel Alive
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button