EMA

Kdo se skriva za imeni Eme 2016?

Kot je že v navadi vam na naši strani Evrovizija.com na kratko predstavljamo deseterico nastopajočih na Emi 2016, kjer bomo videli tako evrovizijske veteranke kot znane obraze iz raznih talent šovov. Bo pa nastopilo tudi nekaj manj znanih glasbenih imen …

Izbrani izvajalci Eme 2016 …Foto: RTV Slovenija

Začnimo pri veterankah: na Emin oder se vračata evrovizijki Regina in Nuša Derenda. Za Regino bo to že osmi nastop na tem festivalu, na katerem je prvič nastopila leta 1993 z Naj ljubezen združi vse ljudi, nazadnje pa 2005 s Proti vetru. Najuspešnejša je bila leta 1996, ko je zmagala in nas zastopala na Pesmi Evrovizije v Oslu s popevko Dan najlepših sanj, slavila pa je tudi na Slovenski popevki (Moje ime, 2000) in Festivalu narečnih popevk (Tvoje očij, 2007). Njeni zadnji 4 singli so vsi v dance stilu. Letos mineva 15 let, odkar je Nuša Derenda v Kopenhagnu z Energy dosegla najboljši slovenski rezultat na Evrosongu (ki si ga deli z Darjo Švajger). Eme se je nazadnje udeležila leta 2010 z Neishino Sanjajva. 2012 je osvojila zlato tako na Melodijah morja in sonca (Za stare čase) kot Popevki (Naj nama sodi le nebo z Markom Vozljem), leto pozneje pa je izdala svoj zadnji album Za stare čase. Lani je bila del projekta Slove’n’aid in posnela dobrodelno skladbo En svet Žige Pirnata. S pesmijo slednjega se bo predstavila tudi na večeru popevk DSZG. Regina in Nuša sta tokrat edini izvajalki, ki sta na Emi že sodelovali.

Anja Baš je že sodelovala na Slovenski popevki.Foto: Alesh Maatko

Žana Serčiča poznamo kot finalista 2. sezone Slovenija ima
talent. Začetek leta 2012 je luč sveta ugledala njegova prva avtorska
skladba What About Us, za katero je glasbo in besedilo napisal sam.
Video za To poletje si je na Youtubu ogledalo zavidljivo število ljudi
(skoraj 440.000), z Ljubeznijo na prvi pogled je nastopil na MMS-u 2013,
v prednovoletnem času pa je zadnjih nekaj let aktualna njegova priredba
Silvestrskega poljuba v duetu z Evo Boto.

Letos bomo videli kar nekaj znanih obrazov iz raznih »talent šovov«. Anjo Baš smo spremljali v 1. sezoni Bitke talentov, v kateri je končala na 5. mestu. Med letoma 2004–2009 je bila frontmanka skupine Angee (hit Vedno bo tako), nekaj let je sodelovala z Rock Partyzani, njen prvi samostojni komad je bil S tabo (2011), lani pa je izšla njena debitantska plošča Punca iz tvoje ulice, skladbe za katero je napisala sama. ManuElle (Brečko) se spomnimo iz Misije Evrovizije, kjer je izpadla v polfinalu. Po sodelovanju v oddaji je posnela duet s StereoTipi (Raztrgaj me nežno), izdala singla Il futuro in V tvojem ognju (Inferno), na Slovenski popevki 2013 pa se je predstavila z Zadnjim plesom. Lani je bila povabljena na RetrOpatijski festival (retrospektivo opatijskega festivala).

D BaseFoto: Promo foto

S Slovenija ima talent je povezan tudi eden izmed članov D Base: Benjamin Dolić je namreč v prvi sezoni navdušil z oponašanjem Michaela Jacksona. Poleg njega sta člana D Base še raperja Nejc Žehelj, ki deluje in ustvarja pod umetniškim imenom 9KA, in David. Oba se lahko pohvalita z albumskim prvencem – Nejčev Vidu, slišu iz 2011, David pa ima za sabo že dva albuma, Impulz (2010) in Kje smo? (2012) – in sodelovanjem z vidnejšimi imeni slovenske rap in hiphop scene. Tudi mlada kantavtorica in študentka Glasbenega kolidža Berklee Anja Kotar se je preizkusila na slovenskem X Factorju (brez večjega uspeha), kar je danes le opomba na dnu seznama njenih dosežkov, znana pa se vam bo morda zdela tudi iz obeh delov Gremo mi po svoje. Od leta 2012 živi v Kaliforniji. Po selitvi čez lužo sta jo začela zanimati muzikal in jazz. Napisala in režirala je več lastnih kratkih muzikalov in bila nagrajena na različnih jazz festivalih. Lani je pri losangeleški Universal Music Group posnela EP Nomad, ki ga je financirala z uspešno kampanjo na Kickstarterju. S skladbo Čas je zdaj bo nastopila tudi na prvem, pop-rock večeru DSZG.

Anja KotarFoto: Promo foto

Raiven je umetniško ime pevke, harfistke (harfa je njen zaščitni znak) in študentke Akademije za glasbo Sare Briški Cirman, ki je za svoje dosežke na področju klasične glasbe prejela že veliko nagrad. Kot Raiven je začela delovati predlani, ko je izdala svojo prvo pesem Jadra. Tej je septembra sledila izvrstna Bežim. Glasbo ustvarja s Tadejem Koširjem (Muff) in producentom Jernejem Kržičem (Neomi, Zebra Dots), sama pa piše večino besedil. Rock skupina San Di Ego je nastala v začetku leta 2013. Sestavljajo jo Sergej Škofljanec (vokal), Matic Ajdič (kitara), Jure Doles (bobni) in Martin Rozman (bas kitara). Prvemu glasbenemu izdelku Zadnji cent so sledili ljubezenska balada Sonce je tam, kjer si ti, priredba uspešnice skupine Bee Gees Stayin’ Alive, ki je bila deležna veliko pozornosti, Domina in Izbrisani, komad To je to (za ta denar) pa je napovedal njihov prvi album San Di Ego, izdan oktobra 2014. V lanskem letu pa ste lahko iz radijskih sprejemnikov pogosto slišali njihovo različico Mežkove Julije. Če vam ime Sebastijan Lukovnjak ni pretirano znano, je to zato, ker je bolj kot solist znan kot frontman zasedb Leonart, The SwingTones in Zebra. Je tudi stalni član lutkovnega gledališča Pika in vsestranski umetnik, ki je aktiven na različnih področjih ustvarjanja.

San Di EgoFoto: Promo foto
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button