EVROVIZIJA

Kazen za Ukrajino in Rusijo sledi takoj po zaključku Evrovizije

Predsedujoči t.i. Referenčne skupine Frank-Dieter Freiling je v intervjuju za nemško televizijo ZDF napovedal, da razmišljajo o sankcijah za Ukrajino in Rusijo zaradi zapletov, ki so povzročili, da Rusije letos ni na seznamu sodelujočih.

Dokončno se bodo o kazni odločali 12. junija.Foto: EBU

Ukrajina naj bi bila kaznovana, ker sta nacionalna televizija in ukrajinski premier na začetku obljubila, da bosta omogočila nastop vsem sodelujočim, to pa se v primeru Rusije ni zgodilo. A tudi Rusija ni brez greha: čaka jo kazen, ker se niso udeleževali rednih sestankov vodij delegacij.

Referenčna skupina je odgovorna za vse v zvezi z Evrosongom, njen član pa je tudi predstavnik RTVSLO Aleksander Radič.

Dokončno se bodo o kazni za obe državi odločili na sestanku Referenčne skupine (skupina sicer šteje osem članov) 12. junija 2017. Kakšna bo, še ni znano, možnosti so naslednje: denarna kazen, umik sponzorskih sredstev ali celo prepoved sodelovanja na evrovizijskem festivalu do tri leta.

Član Referenčne skupine je tudi Aleksander Radič.Foto: Alesh Maatko

Spomnimo, da je sprva Rusija določila za svojo predstavnico Julijo Samojlovo, pevko na invalidskem vozičku, vendar se je kasneje izkazalo, da je pred dvema letoma nastopila na polotoku Krimu, kar je po ukrajinskih zakonih kaznivo, zato je dobila prepoved vstopa v Ukrajino. V večjem delu je šlo verjetno za propagandno vojno in rusko izzivanje, čemur so Ukrajinci nasedli. Da Rusi niso zares nameravali nastopiti na letošnjem evrosongu v Kijevu pa poleg neudeležbe na sestanku vodij delegaciji kaže tudi to, da po naših podatkih ruska televizija ni niti poskušala rezervirati kijevskih hotelov za bivanje njihove delegacije med evrosongom.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button