SANREMOTORINO 2022

Kako bo gostiteljica Italija izbrala novega predstavnika za Torino?

Odgovor ponuja osveženi Sanremo

Italijanska radiotelevizija RAI je objavila pravila glasbenega festivala Sanremo 2022, ki se vrača v svoj ustaljen termin. Vse skupaj se bo odvilo od 1. do 5. februarja 2022 v gledališču Ariston, ki tudi sicer gosti znameniti festival, ki je letošnje letos zaradi vsesplošne epidemije potekal brez gledalcev v dvorani.

Kot je zapisano v novih pravilih, če strnemo, bo prihodnje leto sodelovalo 24 različnih glasbenikov, in sicer 22 izmed njih bo uveljavljenih pevcev, dva pa bosta iz kategorije Mladi (Giovani). Kot kaže se nam znova obeta izjemno dolgo finalni večer, saj se bodo 5. februarja na velikem odru Sanrema predstavili vsi glasbeniki, torej 24.

Amadeus, Sanremo
Umetniški vodja in voditelj Sanrema2022, Amadeus. Foto: RAI

Pet glasbenih večerov

Tako kot je v navadi se bo prvi in drugi večer predstavilo vseh 24 pesmi. Vsak večer po dvanajst. Glasovala bo samo žirija medijev, ki bo razdeljena na tri enakovredne kategorije (tisk, radio in televizija ter splet). Tretji večer bomo slišali vseh 24 pesmi, tokrat pa bodo odločali gledalci (50 %), preostali glasovi pa bodo prišli iz t. i. demoskopske žirije, ki so jo poimenovali ‘Demoscopic 1000’.

Četrti večer bo obarvan nostalgično, saj bo vsak izmed 24 tekmovalcev odpel italijansko (ali celo mednarodno) uspešnico iz šestdesetih, sedemdesetih ali osemdesetih leti. Skladbo bodo lahko zapeli sami ali pa v sodelovanju z kaknim italijanskim zvezdnikom. Tudi ta večer se ocenjuje nastope!

Leta 2021 je Sanremo osvojila zasedba Maneskin, ki je slavila še na Pesmi Evrovizije v Rotterdamu.

Veliki finale

Skozi peti večer, 5. februarja, pa bo Italija izbrala novega zmagovalca Sanrema, ki bo tudi – če se bo strinjal – evrovizijski predstavnik Italije v Torinu. V sklepnem večeru bo v prvem delu – ko bo odpetih vseh 24 tekmovalnih pesmi – odločalo ljudstvo ter povprečna ocena žirij iz preteklih večerov. Najboljši trije se bodo uvrstili v t. i. superfinale, kjer bodo še enkrat odpeli svojo pesem. O zmagovalcu Sanrema bodo nato odločali mediji (tisk, radio in televizija ter splet) in žirija ‘Demoscopic 1000’ (vsak po 33 % glasov) ter še ljudstvo, ki bo imelo 34 % moč. Skupni seštevek ponovnega glasovanja bo tako prinesel novega zmagovalca Sanrema 2022.

Sanremo 2021 Maneskin
Sanremo 2021 je osvojila zasedba Maneskin. Foto: RAI / Twitter Festival di Sanremo
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
RAI
Twitter
Back to top button