LIVERPOOL 2023

Kaj tri tedne pred Evrovizijo 2023 pravijo stavnice?

Prepričljivo vodi ... Švedska

Do prvega predizbora v Liverpoolu nas ločijo še trije tedni. Sodelujoče države so bolj kot ne pripravljene, odmevna predevrovizjska druženja pa so se z Londonom zaključila. Zadnjih nekaj dni pred odhodom v mesto Beatlov se bodo tekmovalci fokusirali na svoje nastope, mi pa se medtem ozrimo na stavnice, kjer pa od zadnjega pregleda ni bistvenih sprememb. Tako na prvem mestu ne, kot tudi za Slovenijo.

Komu kaže najbolje?

Proti koncu februarja je vodilno mesto na stavnicah prevzela Švedska (40 % možnosti za zmago). Za ovratnik ji diha Finska, ki letos s 17 % možnostmi za zmago doživlja evrovizijsko renesanso. Na tretjem mestu je z 9 % možnosti za zmago lanskoletna zmagovalka Ukrajina. Med prvo deseterico so še: Španija, Norveška, Izrael, Avstrija, Češka, Francija ter Velika Britanija, ki zaključujo TOP 10 na stavnicah.

Evrovizija 2023: Stavnice 17-04-2023
Evrovizija 2023: Stavnice 17-04-2023 Foto: Pixabay

Prvi in drugi predizbor

V prvem predizboru je – sodeč po stavnicah – na vrhu precej gneče. Če bi obveljale stavnice za prvi predizbor, bi se v finale uvrstilo naslednjih deset držav (po % možnosti):

 1. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
 2. Švedska: Loreen – Tattoo
 3. Norveška: Alessandra – Queen of Kings
 4. Izrael: Noa Kirel – Unicorn
 5. Češka: Vesna – My Sister’s Crown
 6. Moldavija: Pasha Parfeny – Soarele și luna
 7. Srbija: Luke Black – Samo mi se spava
 8. Hrvaška: Let 3 – Mama ŠČ!
 9. Švica: Remo Forrer – Watergun
 10. Portugalska: Mimicat – Ai Coração

Sloveniji v drugem predizboru zaenkrat dobro kaže. Skupina Joker Out je (z 76 % možnosti) v zlati sredini deseterice. Sodeč po stavnicah naj bi se naši fantje uvrstili v finale. In katerim državam se ‘v našem’ večeru še obeta finale? Poglejmo, kaj pravijo stavnice:

 1. Avstrija: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
 2. Avstralija: Voyager – Promise
 3. Ciper: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
 4. Armenija: Brunette – Future Lover
 5. Gruzija: Iru – Echo
 6. Litva: Monika Linkytė – Stay
 7. Slovenija: Joker Out – Carpe Diem
 8. Estonija: Alika – Bridges
 9. Grčija: Victor Vernicos – What They Say
 10. Belgija: Gustaph – Because of You

Kaj pa Slovenija?

Slovenija, ki je bila pred predstavitvijo skladbe Carpe Diem (torej pred 4. februarjem) na 35. mestu, je bila 25. februarja na 25. mestu. Nato so bili naši Jokerji nekaj časa na stavnicah na 30. mestu, trenutno pa so že od 1. aprila dalje na 21. mestu, če gledamo vseh 37 sodelujočih držav. Precej dobro kaže ljubljanski peterici tudi za drugi predizbor. Stavnice Sloveniji napovedujejo 7. mesto ter preboj v finale. Da bi le tako bilo, kajne?!

Kako delujejo stavnice?

Spomnimo. Pri stavah se uporabljajo stavne kvote, ki se postavijo glede na možnost, katera država bi lahko slavila in ki med drugim tudi določajo, koliko bo nekdo ob tem zaslužil. Stavnica stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določeni državi oziroma stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo. Nižja kot je kvota, večja je verjetnost, da bo stava dobitna oziroma višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
11
+1
2
+1
18
+1
5
+1
2
+1
3
+1
1
Twitter
Back to top button