EMA

Kaj se je dogajalo v zaodrju po Emi? Tekle so solze sreče in solze žalosti

Finalisti Eme 2018 so, kot je že znano, Marina Martensson, Ina Shai, Indigo, BQL, Proper, Lea Sirk, Nuška Drašček in Lara Kadis. Po razglasitvi je bilo v zaodrju precej živahno. Ekipa Evrovizija.com se je pomešale med sodelujoče glasbenike ter preverila, kako se počutijo novopečeni finalisti ter kaj jim pomeni uvrstitev v finalni večer.

Opazno razočarana je bila Nika Zorjan.Foto: Alesh Maatko

Vsi finalisti Eme 2018 so iskreno hvaležni,
da so se uvrstili naprej, hkrati pa so že v polnem zagonu, da se v finalnem večeru še bolj izkažejo. Boj bo težak, a med seboj
ostajajo dobri glasbeni kolegi, kar je bilo razvidno iz zaodrskega
dogajanja – kjer jih je npr. pevka iz zasedbe King Foo, Aleksandra
Josić, ob spremljavi svojih glasbenih kolegov zabavala še dolgo v noč,
ko so mnogi že odšli.

V zaodrju letošnje Eme 2018 je po razglasitvi vseh finalistov postalo precej živahno. Večinoma tistih tekmovalk in tekmovalcev, ki se niso uvrstili v finale, je odšlo v garderobe, tako da niso dajali izjav za javnost – z izjemo Tanje Ribič in ManuElle.

Opazno razočarana je bila Nika Zorjan, velika favoritka za finale letošnje Eme, ki je v solzah v spremstvo Raaya odšla v garderobo, tako da ni dajal nobenih izjav. Prav tako naša ekipa ni uspela do ljubljencev ljudskih src, BQL, saj sta fanta kaj hitro odšla iz zaodrja. Kaj pa so nam zaupali preostali finalisti in finalistke?

Brata Anej in Rok Piletič, BQL, sta kaj hitro zapustila dogajanje.Foto: Alesh Maatko
Ema 2018: To je izbranih osemFinale brez favorizirane Nike Zorjan in žal tudi brez ManuElle

Marina Martensson, sicer po rodu Švedinja, nam je priznala, da če bi morala izbirati med Melodifestivalom (švedski nacionalni izbor) in Emo, bi gotovo izbrala Emo. Sama pravi, da na Emi lažje najde svoj pravi »izraz« oz. priložnost, da izrazi/predstavi sebe, te priložnosti namreč do sedaj ni dobila na Melodifestivalu. Na vprašanje, ali bo v primeru zmage prepevala v angleščini in slovenščini na sami Evroviziji, zatrjuje, da zagotovo v slovenščini, saj ji predstavlja izziv se naučiti perfektno slovenščino, kljub temu da ima pri učenju nekaj težav.

Marina Martensson bi na Pesmi Evrovizije svojo pesem zapela v slovenščini.Foto: Alesh Maatko

Mlada zasedba Proper zatrjuje, da bodo v primeru zmage na Evroviziji prepevali v slovenščini, saj je tudi po njihovem mnenju glavna odlika njihove zasedbe prav ustvarjanje glasbe v slovenščini. Sami negujejo močno spoštovanje do slovenskega jezika, saj je jim zdi to eden izjemno spevnih jezikov. Luka Sešek, glavni vokalist zasedbe Proper, ki smo ga lahko spremljali v šovu Slovenija ima talent in lansko leto v šovu Znan obraz ima svoj glas, kjer je tudi slavil, o svojih nadaljnjih ambicijah ostaja skrivnosten. V prihodnosti pa zasedba Proper ostaja skromna – želijo ustvarjati glasbo in biti zvesti sami sebi.

Proper neguje spoštovanje do slovenskega jezika.Foto: Alesh Maatko

Ina Shai, ki je imela priložnost na naši Emi predstavljeno pesem V nebo predstaviti tudi na litvijskem predizboru za Evrovizijo (a je kljub temu raje izbrala slovenski predizbor), pravi, da svoj karierni pristan v nekaj letih zagotovo vidi v Sloveniji. Namreč nedavno se je vrnila iz tujine, kjer se je izšolala za solo petje. Zatrjuje, da je karierno in osebnostno zagotovo »zrastla«, odkar se je kot novinka na slovenski glasbeni sceni predstavila na Emi 2010 s pesmijo Dovolj ljubezni. Evrovizijskega odra se zelo veseli, hkrati pa je neizmerno hvaležna, da se je prebila v finale Eme 2018, saj ji lansko leto s pesmijo Colour me preboj v finale žal ni uspel, tako da je letos veselje še toliko večje.

Nedavno se je vrnila iz tujine, kjer se je izšolala za solo petje.Foto: Alesh Maatko
Indigo s posebno violino.Foto: Alesh Maatko

Prav tako ostajajo hvaležni za preboj v finale tudi člani in članice iz zasedbe Indigo. Vesno uporabljajo kot simbol »rasti«, kot klic, da se moramo kot ljudje prebuditi in pričeti nekaj »novega«. Zaupali so nam zabavno dejstvo, da sta bila Maj in Anja (glavna vokalista v zasedbi) nekoč tudi par, danes pa imata vsak svojega partnerja oz. partnerico.

Prav tako so člani zasedbe ponosni na prav posebno violino, ki je bila del njihovega nastopa. Za to violino trdijo, da je trenutno edina na svetu v takšni podobi, kakršna je – z vsemi spiritualnimi okraski in pridihom narave, no takšen pa je bil tudi njihov nastop v predizboru.

Anja in Maj (Indigo) sta bila nekoč par.Foto: Alesh Maatko

Lara Kadis, ki je ravno na predizboru dopolnila 17 let in je v ta namen v zaodrju imela prav posebno rojstnodnevno torto, s katero je razvajala svoje sotekmovalke in sotekmovalce, priznava, da je ponosna, da je pesem napisala popolnoma sama – tako besedilo kot melodijo. Na nekoliko provokativno vprašanje, ali se ji je morebiti sama zgodba iz pesmi, ki govori o varanju, pripetila tudi njej sami, zatrjuje, da temu ni tako. Pravi, da piše pesmi iz navdiha in da v vsako pesem želi ujeti neko vsakodnevno življenjsko zgodbo.

Lara Kadis je na predizboru dopolnila 17 let.Foto: Alesh Maatko

Nuška Drašček priznava, da je oder Eme nekaj posebnega – na njem je letos nastopila že kar tretjič. Pravi, da je vsak oder in z njim povezan pridih vsakega slovenskega glasbenega festivala poseben ter po svoje drugačen – oder Popevke z orkestrom ima, kot sama zatrjuje, drugačne zakonitosti in pravila kot oder Eme. Priznava pa, da bi si želela nekoč osvojiti Emin kipec in odpotovati v samo evrovizijsko »deželo«, saj jo adrenalin, ki je s tem festivalom povezan, nadvse inspirira in si ga želi nekoč izkusiti. Letos stavi na nekoliko klubsko energično pesem, pod katero je svojo značilno signaturo oddal vsem dobro znan Aleš Klinar, za razliko od lani, ko se je predstavila v nekoliko »temačnejši« obliki. Sama verjame, da je več »Nuška« in da ji vsaka niansa sebe izredno odgovarja, saj se, kot je dejala, rada »vokalno preoblači«.

Nuška stavi na nekoliko klubsko energično pesem.Foto: Alesh Maatko

Lea Sirk je bila po razglasitvi vidno ganjena in izjemno vesela. Priznava, da ni imela popolnoma nobenih pričakovanj – in da je ravno to ključ do sreče, ko je bila uvrščena v finale. Ema ji ni tuja, prav tako ne Evrovizija, saj je vendarle že stala na evrovizijskem odru kot spremljevalna vokalistka leta 2014 – pa vendar trdi, da v svojo letošnjo pesem Hvala, ne! verjame bolj kot kadarkoli. Za pričujočo pesem je prepričana, da sodi na Evrovizijo. Zanimivo pa tudi zaupa, da vidi glavno odskočno desko v svoji karieri v spremembi svoje pričeske in z njo povezano spremembo glasbenega stila. Od takrat naprej čuti, da se je nekaj začelo spreminjati pri njej osebnostno. Prav tako pa odkritosrčno priznava, da ji je šov Znan obraz ima svoj glas v nekem oziru »spremenil življenje«, saj je sama sebi dokazala, da zmore bistveno več, kot je poprej mislila, da lahko. Tako iz celotnega šova jemlje marsikatero lekcijo, ki jo spretno uporablja tudi pri letošnji Emi 2018 – sama izpostavi primer, kako se je naučila bistveno bolje gibati na odru v vsakotedenskih nedeljskih izzivih. Zaupala nam je še, da bo v finalu prepevala v angleščini, tako da jo čaka pester teden priprav na malenkostno spremenjeno podobo nastopa. Več o utripu po končanem predizboru pa si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Lea Sirk bo v finalu prepevala v angleščini.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button